maandag 14 september 2020
 

Geschreven door Maurits Neelis.

 

’68 schept minder chaos op “Love Is Ain’t Dead.”

Het noisepunk duo ’68 wilde dit jaar een nieuw album uitbrengen, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Als verrassing komt de band nu alsnog met nieuwe muziek, in de vorm van “Love Is Ain’t Dead.”, een EP met vier tracks.

Wanneer je naar ’68 gaat luisteren, weet je dat je je moet voorbereiden op wat lawaai. “Bad Bad Lambo” is geen uitzondering: het opent de plaat met een flink distorted gitaarriff. De nieuwe drummer Nikko Yamada, die hier zijn entree maakt in de muziekwereld, laat met zijn complexe speelstijl direct horen dat hij thuishoort in de band. Toch is dit nog niet ’68 ten top. Het mist iets van het chaotische en dissonante van zijn eerdere werk. Gelukkig blijft de band wel onverminderd rauw. Er zitten een paar effecten over zanger Josh Scogin’s stem, maar niet te veel – een balans is gevonden.

De tweede track, “The Lesser of Two Upheavals”, brengt de chaos terug. De drums spelen in een upbeat ritme, en Scogin’s doel lijkt om zo veel mogelijk geluid op zijn gitaar te maken. Ondanks die lawaailawine is er wel een melodie in te herkennen. De main riff is aanstekelijk en blijft sowieso hangen.

“Rock On” is een cover van David Essex’ gelijknamige nummer. Er wordt hier meer gezongen in plaats van gescreamd, wat goed past bij deze iets langzamere track. Dat betekent echter niet dat het hier aan pit ontbreekt. De gitaarriffs zijn soms aardig zwaar en worden versterkt door de bijpassende drums. Het is een stuk meer rock dan het origineel.  

Het laatste nummer is “Nervous Passenger”, ook een iets trager liedje. De imperfecties van Scogin’s stem vallen hier iets meer op. Dat is echter helemaal geen probleem: het geeft je juist het gevoel alsof de band bij je in de kamer staat. Dan is het slechts natuurlijk dat er kleine foutjes insluipen, dat draagt juist bij aan het ‘echte’ en rauwe gevoel van de muziek. Voor de rest is deze track echter niet zoveel bijzonders, zeker niet na “Rock On”. Dat nummer had pit; “Nervous Passenger” kan daar wat van leren.

Zo goed als het debuut is de nieuwe EP van ’68 niet, maar “Love Is Ain’t Dead.” stelt zeker niet teleur. Niet alle nummers zijn even goed, maar een track als “The Lesser of Two Upheavals” is een echte knaller die belooft een fanfavoriet te worden. Nu is het wachten op dat nieuwe album…

Beoordeling: 7,5/10
Releasedatum: 4 september 2020
Label: Cooking Vinyl

Laat een reactie achter:

Spotify playlist