maandag 13 oktober 2014
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

9 klassiekers die iedereen kent

Vandaag is het begin van een nieuwe, frisse week. Voor de één is de vakantie begonnen, de ander moet nog even. Genoeg redenen om je gouwe ouwe nog even naar boven te halen, je duffe gedachten op te frissen en even nostalgisch een nat muzieknootje weg te pinken uit je rechterooghoek. Om dit voor elkaar te krijgen hebben wij een lijstje met 9 klassiekers die iedereen kent in de alternatieve scene – ja, jij ook!

1. The Rasmus – In the Shadows – 3 februari 2003

Om te beginnen de klassieker van The Rasmus. Deze hit van de Finse rockgroep The Rasmus die zelfs nu nog wel eens op de radio voorbij komt. De veren in de haren van zanger Lauri Ylönen waren kenmerkend voor deze video. Deze had hij vroeger ooit eens gekregen van een schoolvriend en stak deze voor de grap in zijn haar, wat voortaan altijd bij zijn imago hoorde. Durf jij te ontkennen dat jij niet de ohoo ohoo meezingt zodra “In the Shadows” op de radio komt?

2. System of a Down – Chop Suey! – 20 november 2001

Het werd gezien als een revolutionaire subtak in het metal genre. Deze verfrissende vorm van metal sloeg goed aan sinds het album “Toxicity” en is niet meer weg te denken uit de hedendaagse metalscene. Als de band een show geeft verkoopt deze ook gegarandeerd uit. Net zoals The Rasmus de herkenbare ohoo ohoo heeft, heeft System of a Down de herkenbare “Wake up! asdkjfaslfdj make up! askldjfhsald shake up!” zoals iedereen de track het liefst zingt.

3. Fall Out Boy – This Ain’t a Scene, It’s an Arms Race – 16 januari 2007

Vroeger begreep ik de titel van dit nummer niet. Wat is in hemelsnaam een arms race? Moet ik hierbij denken aan een stel hitsige puberknulletjes of…? Nou, het blijkt dus een redelijk duistere verklaring te hebben – het gaat namelijk over de aanloop tot oorlog, waarin twee tegenstanders proberen meer wapens bij elkaar te krijgen dan de ander. Maar dat terzijde! Dit was in de tijd dat de heren nog niet gemarteld waren voor een teleurstellend koffertje. Het meezing gehalte begint hier te stijgen na de zin “but I digress” waar je denkt dat Stump “but I eat grass” zingt. Ook hier is de oeh oeh oeh oeh oeh oeh niet weg te denken.

4. Simple Plan – Shut Up! – 22 februari 2005

De toen nog jonge band bracht een knaller van een hit uit in 2005. “Shut Up!” is een heldere rocktrack die fijn uptempo is. Met een hilarische video als toevoeging was het gehele plaatje compleet. Het meest opvallende aan dit nummer: het absolute meezing-hoogtepunt! Bij dit nummer is het geen ohoo ohoo of oeh oeh oeh, maar een welgemeende Shut up, shut up, shut up! Deze band weet nog steeds de grotere zalen uit te verkopen, wat toch wel een pluim waard is. Een pluim voor jou, Simple Plan, doe er je voordeel mee!

5. Evanescence – Everybody’s Fool – 4 juni 2004

Ik herinner me nog dat ik iedere keer enthousiast werd als ik dit nummer voorbij hoorde komen op TMF, MTV of The Box. Het was toen één van de weinige alternatieve tracks op de tv die met regelmaat voorbij kwam. Vroeger was het gewoon een grappige video, maar nu zie je de betekenis achter de video: Frontvrouw Amy Lee haalde hier uit naar de neppe artiesten die zich als sletten  gedroegen om beroemd te worden/blijven. Een tijdloze track die een goed verhaal heeft, heerlijk! P.S. het kapotslaan van de spiegel zorgde bij jouw jonge-ik toch ook wel voor kippenvel?

6. Avril Lavigne – Sk8er Boi – 27 augustus 2002

Dit was de droom van iedere tienerjongen in die tijd. Niet om een sk8er boi te zijn, maar om met Avril Lavigne te zijn. Deze aparte hit is zelfs nu nog lekker. “He was a boy, she was a girl,” je meent het? “Can I make it anymore obvious?” Oh, je bent er zelf dus ook van op de hoogte. Waarom “Sk8er Boi” en niet simpelweg “Skater Boy?” Misschien omdat dit inderdaad wel te simpel zou zijn. Want als rebelse jonge rockchick moet je ook tegen de correcte grammatica aanschoppen. Maakt het ook maar iets uit? Nee, totaal niet! Bijna 12 jaar later is het nog steeds een pareltje.

7. 3 Doors Down – Here Without You – 11 augustus 2003

Dit is overduidelijk het meest rustige nummer in deze lijst. Het nog steeds hartverscheurende “Here Without You” zing je met biggelende tranen mee. Dit deed je vroeger al toen je nog wel eens een puistje uitkneep. Nu je voor de 83e push-up in de sportschool gaat, doe je dit nog steeds. De lange uithalen in deze tranentrekker zoals “it’s only you and meeeeeee” krijs je eruit terwijl je het zout van je zweet op je tong proeft en je ogen dichtknijpt van de pijn… Of je luistert er gewoon naar en denkt terug aan vroeger, dat kan natuurlijk ook, maar dat geloof je zelf vast ook niet.

8. Panic! at the Disco – I Write Sins, Not Tragedies – 27 februari 2006

Het binnensluipende intro stoomt je direct klaar om de eerste woorden mee te zingen. “Oh, well imagine. as I’m pacing the pews in a church corridor.” Maar ook op de zinnen “I chime in ‘Haven’t you people ever heard of closing the god damn door?!’ No!” wacht je met smart om deze luidkeels eruit te brullen. Toen dit nummer op de tv kwam was het een opvallende track met een nog excentriekere video. De beschilderde gezichten, opvallende kledij en het vele gezoen zorgden ervoor dat het een hels spektakel werd op de mainstream televisie, mag dat wel zo vroeg, Holland?

9. Billy Talent – Fallen Leaves – 19 november 2006

Het vreemde stemgeluid van Benjamin Kowalewicz zorgt al voor een actieve houding. Wat is dit? Waarom klinkt dit zo lekker? Waarom kan ik niet stoppen met het meezingen van dit nummer na twee keer de track gehoord te hebben? De tekst is niet al te diep… Ja, bladeren vallen op de grond, dat gebeurt wel eens vaker. Natuurlijk zit er een diepere betekenis achter, maar die hoor je niet zo één, twee, drie op het blote oor. Hier moet je aandacht in stoppen om dit te vinden. Heb je daar zin in? Nee, je wil alleen het refrein keer op keer mee zingen, maar dan negen keer harder als dat Kowalewicz doet.

Natuurlijk weten wij ook dat wij niet alle klassiekers hebben gepakt. Welke hebben wij gemist? Welke track kun jij niet weerstaan als die spontaan langskomt waaien uit het verleden? Deel het met ons via Facebook, Twitter en Instagram.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist