vrijdag 11 september 2015
 

Geschreven door Ellemieke Hertgers.

 

Album review: The Dear Hunter – Act IV: Rebirth in Reprise

Na het uitbrengen van “Act III: Life and Death” volgden een aantal albums en projecten die los stonden van de fictionele reeks, waarin het personage The Dear Hunter centraal staat. De rockopera, gesitueerd in begin 1900, krijgt na zes jaar eindelijk een vervolg met “Act IV: Rebirth in Reprise“. 

Het album opent geheel in stijl met het intro “Rebirth“, waarin al goed de sfeer neergezet wordt zoals ook te horen is op de voorgaande albums uit de reeks. Je waant je als luisteraar al meteen in het begin van de twintigste eeuw. Zoals je gewend bent van The Dear Hunter, vloeien de nummers heerlijk in elkaar over. De bitterzoete zanglijnen in “At the End of the World” worden begeleid door groots, spectaculair orkestwerk.

Het nummer “Remembered” zorgt vier minuten lang voor kippenvel. Alles in het nummer past perfect in elkaar. De zang is magistraal en de achtergrondmuziek doet denken aan subtiele, klassieke filmmuziek. Dit is The Dear Hunter op zijn best. Hierin is ook goed te horen dat de focus wat meer ligt op het instrumentale gedeelte. De band klinkt als een gestroomlijnd geheel.

Het meest ambitieuze nummer op het album is het ruim negen minuten durende “A Night On the Town“. Wederom illustreert dit nummer het volle potentieel van de heren. De track heeft wat meer kracht, maar rond 3 minuten wordt het grootse, bombastische ingewisseld voor fantastisch mooi gecomponeerde strijkinstrumenten en lieflijke zanglijnen. Kippenvel alom. Tot je verbazing wordt het nummer uitgeleid door een aangepaste versie van de tracks “The Bitter Suite” en “Mustard Gas” van de twee voorgaande albums uit de reeks.

Tot slot zijn ook absoluut de nummers “The Bitter Suite 4 and 5: The Congregation and the Sermon in the Silt” en “The Bitter Suite 6: Abandon” noemenswaardig. Hoewel de nummers niet veel weg hebben van het originele “The Bitter Suite” zijn ze toch een mooie aanvulling, met hier en daar subtiele verwijzingen naar het origineel. De heren van The Dear Hunter hebben zichzelf weer eens overtroffen met rockopera van de bovenste plank.

Het staat buiten kijf dat het brein achter de band, Casey Creszenzo, een bodemloze put van creativiteit is. Woorden schieten dan ook tekort om alle 15 nummers, die gezamenlijk 74 minuten duren, goed te kunnen omschrijven. Heel kort samenvattend kan worden gesteld dat “Act IV: Rebirth in Reprise” net als de andere ‘acts’ uit de reeks, een meesterwerk is. Het potentieel van The Dear Hunter komt hierin volledig tot uiting en er kan weer met genoegen uitgekeken worden naar het vijfde deel.

Beoordeling: 9/10
Releasedatum: 4 september 2015
Label: Equal Vision Records

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives