donderdag 8 juli 2021
 

Geschreven door Sanne Raatjes.

 

At The Gates lust iedereen rauw op “The Nightmare of Being”

Ontstaan in de begindagen van de Zweedse death en melodieuze metal en heeft vele bands weten te inspireren: At The Gates hoeft zich niet meer te bewijzen. Hoewel de band er even tussenuit is geweest, werden na hun reünie in 2014 twee albums uitgebracht. “The Nightmare of Being” mag zich sinds kort aan dit rijtje toevoegen.

Het schijfje wordt geopend met “Spectre of Extinction”. De intro is nog behoorlijk braaf, maar er wordt opgebouwd naar iets spectaculairs en dat voel je naarmate de instrumenten elkaar vinden. Het nummer vordert als een echte thrash plaat met een dikke gitaarsolo en het vastberaden stemgeluid van de zanger Tomas Lindberg. Deze wilskracht zet door op “The Paradox”. Het heeft harmonisch tintje doordat er op de achtergrond zo nu en dan een koor te horen is. Hierdoor heeft het nummer meer lagen en dat, in combinatie met het geweldige gitaarspel, is At The Gates op zijn best.

Titelnummer “The Nightmare of Being” start met angstaanjagend gefluister, waardoor er een onheilspellend gevoel ontstaat. Deze emotie blijft gedurende het nummer, doordat Lindbergs zijn stemgebruik heel twijfelachtig en vragend klinkt. Op het einde worden de vocalen progressief en de gitaren slepend, waardoor het duidelijk wordt dat de band nog lang niet klaar is met experimenteren. “Garden of Cyrus” is daar een goed voorbeeld van. Met een mix tussen keiharde prog-metal en een saxofoon is dit toch wel een van de bizarste tracks ooit van de heren.

“Het wordt per direct duidelijk waarom At The Gates al jaren aan de top staat.”

Halverwege het schijfje vinden we “Touched By the White Hands of Death”, waar je even met je gedachte in Alice in Wonderland bevindt. Het heeft wat idyllisch, avontuurlijks en sprookjesachtig. Maar toch is de klassieke At The Gates goed te horen zodra de intro overgaat in een keiharde gitaarpartij. Wat een heerlijk ruige track is dit! Nog zo’n track met een meesterlijke opening is “Cult of Salvation”. De sterke gitaarrifs, strakke drumpassages en diepe theatrale vocalen zijn goed op elkaar ingespeeld. Het wordt per direct duidelijk waarom At The Gates al jaren aan de top staat.

De dramatische, meeslepende tonen zijn ook hoorbaar op “The Abstract Enthroned”. Alsof je even in een andere track wordt gezogen. “The Nightmare of Being” sluit af met “Eternal Winter of Reason”. Het brengt je een melodieuze song in verschillende sferen. Het geeft je alles wat de band typeert, maar met koren en een keyboard op de achtergrond. Door de langzame opbouw hiervan, word je meegenomen in het nummer en is het jammer dat het schijfje hierna ophoudt.

Dat At The Gates niet bang is om te experimenteren en de band naar een hoger niveau te pushen, is duidelijk. De agressie, progressieve en snoeiharde metal is goed hoorbaar op “The Nightmare of Being”. Er zit voor ieder wat wils tussen, aangezien er heel wat variatie op het album te vinden is. Dat de Zweden nog lang niet klaar zijn met domineren, dat is duidelijk!

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 2 juli 2021
Label: Century Media Records

Laat een reactie achter:

Spotify playlist