woensdag 14 maart 2018
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

Avatar stopt legendarische circusshow in een fenomenaal theatraal concert in TivoliVredenburg

Het is een circus, het is groots, erg overdreven en vooral genieten. Althans, dat gevoel krijg je bij het binnenkomen van TivoliVredenburg op dinsdag 13 maart. Vandaag geeft Avatar hier een headlineshow. Hellzapoppin’ en Old Kerry McKee mogen het publiek opwarmen.

De eerste act is een eenmansband: Old Kerry McKee. Hij verzorgt helemaal alleen een optreden, maar als je het niet kan zien, heb je het niet eens in de gaten. Er wordt gedrumd, gitaar gespeeld, mondharmonica gespeeld en er wordt ook nog eens gezongen. Alsof dat niet genoeg is, heeft hij ook nog een tamboerijn aan zijn been gebonden. Alleen hierom verdient deze man een daverend applaus. Helaas is de zaal nog niet eens voor de helft gevuld. Ondanks dat de zang heel lekker rauw is, gaat het soms nét iets meer richting een beetje vals. Het publiek kijkt, luistert, drinkt en kletst met elkaar. Old Kerry McKee doet het leuk en verlaat het podium onder een redelijk applaus.

Met wachtmuziek die een mix is tussen een circus en Disney komt er abrupt een eind zodra “Respect” van Pantera ingezet wordt. Een circusartiest, met de naam The Govna Bryce Graves, komt het podium op en kondigt Hellzapoppin’ aan. Dit belooft heel erg veel goeds. En dat wordt meteen waargemaakt! Met een bijna twee minuten durende vuurspuw-/dansshow word je heerlijk warm gemaakt. Vervolgens komt Short E. Dangerously het podium op. Een man zonder benen die een handstand doet. De ene circusartiest stopt een mes en boor in zijn neus. De ander hangt haken met koebellen en een bowlingbal aan zijn ogen. Vervolgens komt een lilliputter het podium op met een lange ballon die je bij clowns ziet. Hier wordt echter geen hondje, slang of soepstengel geknoopt. Nee, deze hele ballon gaat zijn keel in. Short E. Dangerously loopt uiteindelijk nog met zijn handen door gebroken glas dat in de brand staat.

De entertainers rouleren gedurende de hele show. Het is tijd voor een draaiende kettingzaag die gebalanceerd wordt in de mond van de artiest. Het wordt gekker en gekker. Als je ooit de kans krijgt om Hellzapoppin’ te checken: doe. het. meteen. zonder. twijfel! “How does he do that and why does he do that?”, zegt host The Govna Bryce Graves. En daar sluiten wij ons volledig bij aan.

Het is nu aan Avatar om dit te overtreffen. En dat gaat verschrikkelijk moeilijk worden. Avatar weet hoe hij een show moet starten: met een lichtshow, een overdosis aan rook, perfect ingestudeerde pasjes en geluidseffecten die het idee geven dat er een ruimteschip opstijgt. Als een volwaardige machine toont Avatar zich op het podium. Het is overweldigend hoe strak hier gespeeld wordt, hoe de lichtshow perfect de sfeer neerzet en hoe heerlijk frontman Johannes Eckerström zingt. Eckerström loopt als een psycho The Joker over het podium te paraderen met een glimlach waar de zojuist genoemde filmster jaloers op is. Het publiek eet uit zijn hand. Overal in het publiek staan enorm enthousiaste diehardfans die de nekjes goed losmaken. “The King Wants You” wordt ingeleid met een verhaal van de excentrieke frontman: “Who wants to hear a story of the king?”, zodra iedereen enthousiast roept, komt het verhaal: “The king loves you”, zegt hij half giechelend terwijl hij als een klein kind zijn vinger in zijn mond stopt.

Ook moet zeker “The Eagle Has Landed” genoemd worden. Eckerström krijgt voordat het nummer begint het hele publiek aan het schreeuwen en daarna binnen een seconde muisstil. A capella worden de woorden “ladies and gentlemen” gezongen en voor je het weet zingt heel TivoliVredenburg de rest van de track mee. Deze show kan niet omschreven worden met tekst. Je moet dit beleven om het echt te voelen en te begrijpen. Deze band ga je in stadiums terugvinden. Met alle respect voor de prachtige TivoliVredenburg, maar de volgende keer willen we Avatar minimaal in een uitverkochte AFAS Live zien.

Al met al was dit een vreselijk bijzondere avond. Met het begin van een muzikant die alleen op het podium stond en de gitaar, drums, mondharmonica en tamboerijn in zijn eentje bespeelde en daarbij ook nog zong. Opgevolgd door een heus circus – gelukkig zonder het zogenaamde entertainment met dieren. De avond werd legendarisch afgesloten door Avatar. Heb je het gemist? Tik op je vingers! Volgende keer moet je er zijn.

All photos are owned by Smash Press and are protected by copyright. Feel free to share these photos wherever, but credit the photographer and link back to www.smashpress.nl. Photos are not allowed to use for commercial purposes without permission. For additional information you can mail to info@smashpress.nl.

Alle foto’s zijn in het bezit van Smash Press en zijn auteursrechtelijk beschermd. Deel de foto’s vooral waar je maar wilt, zolang je er naamsvermelding bij hebt staan van de desbetreffende fotograaf, met een link naar www.smashpress.nl. Foto’s mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming. Meer info via info@smashpress.nl.

TIP: Voor Windows-gebruikers: ctrl + klik op een foto om in een nieuw tabblad te openen. Voor Mac-gebruikers: cmd + klik.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist