zondag 2 augustus 2020
 

Geschreven door Maurits Neelis.

 

Be Proud: Zes nummers voor LHBTQ Pride

LHBTQ-acceptatie is de laatste jaren een hot topic geworden. Pride krijgt bergen aandacht en ook bedrijven durven zich uit te spreken voor de acceptatie van LHBTQ’ers. De muziekwereld blijft zeker niet achter! Wij hebben daarom zes LHBTQ-gerelateerde tracks voor jou uitgezocht.

Stick to Your Guns – “Life in a Box”

Stick to Your Guns staat al jarenlang pal achter de LHBTQ-gemeenschap. In het knallende nummer “Life in a Box” brengen ze de boodschap in duidelijke taal: “This is a place of acceptance / Not a place of repentance / So save your breath, you homophobic shithead!” Als het aan de mannen van Stick to Your Guns ligt, heeft homofobie geen plek bij hun shows!  

Rise Against – “Make It Stop (September’s Children)”

Het zelfmoordpercentage onder LHBTQ’ers ligt, onder andere door alle discriminatie die ze ervaren, een stuk hoger dan voor mensen die niet LHBTQ zijn. Toen er in september 2010 een golf aan zelfmoorden van LHBTQ tieners was, voelde Rise Against zich geroepen om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Volgens de zanger, Tim McIlrath, besteedde de rest van de rockwereld er geen aandacht aan, dus lag de taak bij hen. Met “Make It Stop (September’s Children)” probeert de band LHBTQ’ers een hart onder de riem te steken en hen hoop te geven voor een betere toekomst.

August Burns Red – “Identity”

Nadat een vriend van de band na vijftien jaar als homo uit de kast kwam, heeft August Burns Red dit nummer geschreven. Met teksten als “It kills me to hear you say you ‘choose to love me.’ / I was hoping that would be a given, given our history” legt de band de vinger op de zere plek. Dat leverde hem in 2016 een Grammy-nominatie op.

Against Me! – “Transgender Dysphoria Blues”

Zangeres Laura Jane Grace van Against Me! kwam in 2012 uit de kast als transgender. Dat vond ze behoorlijk spannend, maar gelukkig reageerde de rest van de band en de fans positief. Dat stelde haar in staat om in 2014 te schrijven over haar ervaringen als een transgender vrouw. Het album “Transgender Dysophoria Blues” is het resultaat.

Franz Ferdinand – “Michael”

LHBTQ nummers hoeven niet altijd serieus te zijn. Dat bewijst Franz Ferdinand met het nummer “Michael”. Soms is het leven als LHBTQ’er moeilijk, maar soms is er ook gewoon een sexy jongen op de dansvloer…

Silent Planet – “Visible Unseen”

Silent Planet is nog nooit bang geweest om moeilijke onderwerpen aan te snijden in zijn muziek, en dat bewijst hij nogmaals in “Visible Unseen”. De zanger, Garrett Russell, was geïnspireerd door gesprekken die hij had met fans uit de LHBTQ-gemeenschap. Daaruit volgde dit nummer om aandacht te vragen voor het hoge dakloosheidspercentage onder LHBTQ’ers. Onderzoek heeft aangetoond dat dat niet alleen in de Verenigde Staten een probleem is, maar in elk land waar een dergelijk onderzoek is gedaan. In Nederland is het nog niet onderzocht, maar is het naar alle waarschijnlijkheid ook een probleem.

Ken jij nog andere nummers die dit onderwerp aansnijden? Laat het ons weten via Facebook en Twitter.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives