vrijdag 19 november 2021
 

Geschreven door Joey Reijenga.

 

Beachdog brandt los op “Crawl In Pieces”

Het heeft even geduurd, maar David Achter de Molen is terug. Nadat in 2016 John Coffey op zijn hoogtepunt is gestopt keert Achter de Molen nu terug naar het podium. Dit doet hij met Beachdog. De lust naar het maken van muziek en de noodzaak om een gat te vullen in de Nederlandse bandscene leidt tot “Crawl In Pieces“.

Het schijfje van twee tracks wordt geopend met het daverende anthem “Crawl In Pieces“. Alles wordt gegeven op dit nummer. Op de vocalen geeft Achter de Molen zich helemaal bloot, maar ook de rest van de band heeft een hele goeie sound. Producer Martijn Groeneveld heeft nog nooit teleurgesteld en ook dit keer is de muziek in de perfecte vorm geschonken. De grunge sound gemixt met de posthardcore-elementen doet snel denken aan Touché Amoré. Dus zeker niet verrassend dat Achter de Molen de band heeft genoemd als één van de inspiraties voor dit project. Het nummer wordt ineens opengebroken met een vuige jengel van de gitaren om de laatste minuut van het nummer te introduceren. Dat kleine stukje van niet minder dan tien seconden alleen is het al waard om te luisteren. De lik die daar gecombineerd wordt met de meedogenloze drums grijpt je bij je kraag en sleurt je zo weer het nummer in. Wanneer de lyrische hook terugkomt word je haast geforceerd om mee te zingen.

Oorverdovend is het verwoestende drumwerk van drummer Mex van Gestel op “Milk“. Deze track leunt veel meer op posthardcore-invloeden met een overkoepelend geluid van de gitaren. Gitarist Ruben Lisman is goed aan de haal geweest met zijn sound. Het is groots en overspoelend wanneer het nodig is en wisselt dit goed af met een ietwat meer oprechter geluid. De instrumentale hooks zijn weliswaar eenvoudig, maar dat is juist wat ze zo sterk maakt. Het wordt namelijk ook nog eens goed aangekleed met achtergrond vocalen dus saai is het zeker niet. De bas is ook zeker niet weg te denken op dit nummer. Bassist Vincent Kuipers is gegrond en doortastend en houdt het epische gareel goed bij elkaar.

Crawl In Pieces“: Ja, vet. Moet je dit gaan vergelijken met John Coffey? Absoluut niet, de band staat op zijn eigen voeten sterk genoeg. Dit debuut schetst al een goed beeld van Beachdog. Hoewel het twee onwijs vette nummers zijn is het smaakje van “Milk” toch net iets meer memorabel. Wat dat smaakje ook mag zijn: het smaakt sowieso naar meer.

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 19 november 2021
Label: Snowstar Records

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives