donderdag 16 september 2021
 

Geschreven door Lianne Brand.

 

Daughtry is niet omver te slaan op “Dearly Beloved”

De band Daughtry staat al jaren als een rots in de rockindustrie en hij is nog lang niet van plan om te stoppen, want er is een nieuwe plaat! Dit gloednieuwe schijfje heeft de naam “Dearly Beloved” gekregen en telt maar liefst dertien tracks. Wat heeft de formatie dit keer voor ons in petto?

We beginnen met onheilspellende geluiden op “Desperation“. Gitaar en bas begeleiden je vervolgens verder de track in. Een ingehouden echoënde stem van Chris Daughtry vergezelt de muziek stukje bij beetje. Vervolgens knallen de gitaren er écht in, wordt de zang sterker en komen ook de uithalen naar voren zoals je bent gewend van de zanger. Een dijk van een nummer, maar het is nog wel even inkomen. De pit begint pas echt bij “World On Fire“. De stem is hier ook wat bewerkt in de coupletten, maar in tegenstelling tot het eerste nummer komen de gitaren hier juist wat meer naar voren. Er zit een goed tempo in en je kan niet wachten om deze track te horen vanaf het podium. Dit is zeker een van de toppunten van “Dearly Beloved“. “Heavy Is the Crown” is een mixje van wat hardere, zwaardere gitaren met soms rustige intermezzo’s. Ook proeven we hier wat meer variatie in de stem van Chris: lage tonen, hoge uithalen en een goed tempo. Zo zien we echt de talenten van Daughtry.

Titeltrack “Dearly Beloved” begint aan de wat zachtere kant. Dit is een typisch gevoelige track van de band. Tijdens het stuk waarbij Chris zingt “Dearly beloved, dearly beloved” is het verder aan de stille kant. Zo creëert dit een unieke sfeer, waarna de gitaren losbreken en er een enorme kracht gevormd wordt in het lied. Dit emotionelere gevoel krijgen we ook te horen op “Cry For Help“. We horen in het begin vooral een akoestische gitaar en een gebroken stem van de zanger. Het hele nummer blijft een ballade met ontzettend veel lading. Na dit tranentrekkertje pakken we door met hoge energie op “Asylum“. Met achtergrondgeluiden van kettingen en wat deinende lugubere tonen, wordt het perfecte plaatje gevormd van een gevangenis óf een gekkenhuis. “Evil” begint wat ondeugend met de tonen die je hoort. Ook de rest van de track heeft wat speels, maar ook wat donkers. Het voelt alsof je aan het spelen bent met de duivel.

Naar het einde van de plaat komen we “Call You Mine” tegen. Wederom vinden we hier een akoestisch element. We hebben een liefdesnummer gevonden met vooral de cleane zang van Chris en de gitaar. Halverwege de track breken we door met kracht en elektrische (bas)gitaren. Ook worden de gevoelens versterkt door de steeds meer opbouwende kracht in de stem van de zanger. We vervolgen dit met ijzersterke drums op “Lioness“. Een mooi nummer, maar ergens blijft hij niet goed hangen. Het valt wat weg in de zee van andere tracks. Het schijfje eindigt met “Break Into My Heart” en dat is een grote verassing. Het is een duet van de piano en Chris. Het maakt je stil want het is een compleet ander gevoel dan de rest van “Dearly Beloved“. Niet alleen een ander gevoel: een andere ervaring. Het is met zulke kracht gezongen dat je enkel kan zeggen: je moet het zelf beluisteren.

Een plaat met vooral hits. Geen enkel nummer is matig op “Dearly Beloved“, maar doordat er zoveel knallers op staan, vallen sommige goede nummers wat meer weg. Er staat voor iedere fan wel iets op: gevoelig of hard, rustig of snel. Deze plaat van Daughtry staat als een dijk en krijg je niet zomaar omver. We spraken eerder al met Chris over dit album en de betekenis van enkele tracks, dit gesprek vind je hier!

Beoordeling: 8/10
Releasedatum: 17 september 2021
Label: Dogtree Records

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives