donderdag 1 maart 2018
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

De onterechte romantisering van de 27 club

Janis Joplin, Kurt Cobain en Amy Winehouse hebben iets met elkaar gemeen: ze behoren alle drie tot de zogenoemde 27 club. Deze ‘club’ is een groep muzikanten die allemaal op hun zevenentwintigste levensjaar zijn gestorven vanwege verschillende oorzaken – al ging het vaak niet om een natuurlijke dood. Dit is dan ook de reden dat dit fenomeen controversieel is, want de ophemeling en romantisering van deze vroeg overleden groep muzikanten is allesbehalve onschuldig.

De eerste jaren
Het fenomeen van de 27 club begon met het overlijden van Brian Jones, Janis Joplin, Jim Morrison van The Doors en Jimi Hendrix. Bij alle vier de artiesten was er vermoedelijk of officieel misbruik van drugs en/of alcohol in het spel. Morrison’s officiële doodsoorzaak was echter een hartaanval.

Wat opvallend is, is dat deze overlijdensgevallen binnen een relatief korte tijd plaatsvonden. Het gebeurde allemaal aan het einde van de sixties, namelijk tussen de jaren 1967 en 1971. Het is over het algemeen bekend dat tijdens deze flower power-jaren het gebruik van substanties niet zeldzaam was. Mede hierom werd er in deze tijd veel over gesproken in grote nieuwsbladen als The Guardian en in de samenleving in het algemeen. Alhoewel veel hiervan negatief was, werd er ook, voornamelijk door de fans, een zekere romantische laag aangebracht op het overlijden van deze artiesten.


Uitbreiding van de club
Deze overledenen waren dan wel het begin van de befaamde 27 club, maar deze naam werd pas echt wereldwijd bekend toen grungelegende Kurt Cobain van Nirvana in 1994 op zevenentwintigjarige leeftijd overleed. Veel fans relateerden dit aan de eerdere artiesten die tijdens ditzelfde levensjaar overleden, waardoor de 27 club een echt fenomeen begon te worden. Zeventien jaar later kwam de 27 club opnieuw in de media met het overlijden van Amy Winehouse, waarvan een drugsoverdosis de doodsoorzaak bleek te zijn.


Alhoewel zevenentwintig jaar niet de leeftijd is waarop de meeste muzikanten zijn komen te overlijden – zo sterven er veel meer artiesten op hun achtenvijftigste – is dit nummer wel berucht geworden in de muziekwereld. Weliswaar komt dit omdat het overlijden van deze artiesten tragisch en onverwachts waren, waardoor dit beter is blijven hangen bij het publiek.

Romantisch…?
Met het koppelen van iconen in de muziekwereld met het overlijden op zevenentwintigjarige leeftijd komt een enorm nadeel: de romantisering van deze 27 club. Zo werden er door fans t-shirts gemaakt met de afscheidsbrief die Kurt Cobain schreef voor hij zichzelf van het leven beroofde. Hier kwam veel reactie op vanuit de muziekwereld, bijvoorbeeld van fans op YouTube of muziekjournalisten. Ook citeren fans uitspraken over drugs van Janis Joplin nog steeds alsof het niets is. Maar waarom eigenlijk, want zoveel moois is er toch helemaal niet aan de leeftijd en manier waarop deze artiesten zijn overleden?

De 27 club brengt het gevaar met zich mee om jonge mensen op een negatieve manier te beïnvloeden. Volgens Nick Shymansky, de manager van Amy Winehouse, is de 27 club namelijk ook op deze manier geen goed iets: “Ik hoop dat de hele ’27 club’ gaat verdwijnen, want dit is fucking gevaarlijk“,  zei hij in een interview. “Als je een depressieve achttienjarige bent die voelt alsof je nergens bij hoort, en er is een geromantiseerde groep genaamd de 27 club, dan is het bestaan hiervan heel gevaarlijk.”

Waar we in de toekomst op moeten letten wat betreft deze club, zei komiek Russell Brand, een vriend van Amy Winehouse, misschien wel het beste: “Of deze tragedie te voorkomen was of niet, is nu irrelevant. Het is vandaag niet te voorkomen. We hebben een prachtige en getalenteerde vrouw verloren door deze ziekte. Niet alle verslaafden hebben Amy’s geweldige talent. Of die van Kurt, Jimi of Jani; sommige mensen hebben enkel de pijn.” Een oplossing voor dit probleem? “Alles wat we kunnen doen is op een andere manier deze toestand bekijken, niet als een misdaad of met romantische affectie, maar als een ziekte die we kunnen doden.

Kamp je zelf met depressie of zelfmoordgedachten? Zoek hulp! Er zijn mensen die van je houden, je kunnen helpen en er voor je zijn.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist