woensdag 24 maart 2021
 

Geschreven door Babette Banté.

 

Dertien klassieke emo tracks en hun feitjes

Emo: It’s not a phase, it’s a lifestyle. In je tienerjaren hingen posters van deze bands wellicht boven je bed en knalden hun tracks luid door je speakers om je support en troost te bieden. Nu heeft het voor vele vooral nostalgische waarde. We hebben dertien klassieke en epische emotracks voor je op een rij gezet. Daarbij benoemen we een feit dat je misschien nog niet wist over je favoriete emotrack. Deze feature zal je wellicht emotioneel maken, maar je wilt ze vooral luidskeels meeschreeuwen!

Kun je na deze feature geen genoeg krijgen van alle epische emotracks? Goed nieuws! Op zaterdag 3 april om 21:00 uur organiseert Emo Night Mainland in samenwerking met Dynamo een GRATIS online event met de beste emotracks. De livestream is te bekijken via deze link en meer informatie kun je hier vinden.

Simple Plan – “Welcome to My Life

Simple Plan schreef op zijn tweede album: “Welcome To My Life“. Alleen die titel heeft al behoorlijk emo-gehalte. De clip voor de track werd opgenomen op de Heim Bridge in Los Angeles tijdens een grote file. “Dat idee om vast te zitten op een brug en nergens heen te kunnen, is eigenlijk het hele punt en gevoel van het nummer, dus dat hebben we letterlijk in de video verwerkt,” aldus drummer Chuck Comeau. De single behaalde in Canada een nummer 1 positie en ook in Amerika en Europa scoorde de track hoog in de hitlijsten.

My Chemical Romance – “I’m Not Okay (I Promise)

Hebben we het over emomuziek, dan kan My Chemical Romance niet ontbreken. De eerste single van het album “Three Cheers for Sweet Revenge“, “I’m Not Okay (I Promise)“, werd de grote doorbraak van de band bij het grote publiek. Tijdens het opnameproces was er weinig contact met het label en het bestuur had weinig vertrouwen in de single. Craig Aaronson, een A&R persoon van het label, was echter overtuigd: “Houden jullie me voor de gek? Dit is een top 5 single!“. Aaronson had gelijk, want “I’m Not Okay (I Promise)” behaalde een vierde positie in de Modern Rock Tracks chart. De single was tevens het eerste nummer dat door My Chemical Romance werd gespeeld tijdens zijn comebackshow in 2019 na een hiatus van zes jaar.

All Time Low – “Dear Maria, Count Me In

Dear Maria, Count Me In” was de eerste single van All Time Low die een plekje veroverde in de hitlijsten en een videoclip had die te zien was op MTV. Het meest bijzondere en kenmerkende moment in het nummer bevindt zich helemaal in het begin: hét iconische kuchje. Leadzanger Alex Gaskarth schraapte zijn keel voor hij begon met het inzingen van de track. Producer Matt Squire dacht dat het leuk zou zijn om dit in het nummer te houden. De band was geen fan van het idee, maar Squire zette het door. Dat dit kuchje een iconisch moment zou worden in de emoscene had niemand zien aankomen.

Taking Back Sunday – “Cute Without the “E” (Cut From the Team)

In ”Cute Without the ”E” (Cut From the Team)” wordt gezongen over een meisje dat vreemdgaat. Taking Back Sunday gebruikt een metafoor over een pistool: hij lijkt het meisje twee keuzes te geven, of hem de trekker laten overhalen, of zelf de trekker overhalen. Hoe dan ook, het is tijd om de slechte relatie te beëindigen. De video is geïnspireerd op de film Fight Club uit 1999, wat een favoriet is van bassist Adam Lazzara en toetsenist John Nolan.

Good Charlotte – “The Athem

Good Charlotte schreef “The Anthem” speciaal op verzoek voor een film als ‘loser’-anthem. Uiteindelijk ging deze samenwerking niet door, maar werd het nummer in een game gebruikt, Madden ’03, waardoor het grote bekendheid kreeg. Grappig is dat deze track later nog in veel films werd gebruikt, waaronder American Wedding, Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd, The Pacifier en American Pie Presents Band Camp. “The Anthem” is één van de drie ‘anthem’-songs die de band schreef. “East Coast Anthem” en “Dance Floor Anthem” zijn de andere twee.

Panic! At the Disco – “I Write Sins Not Tragedies

Haven’t you people ever heard of, closing the goddamn door?!” iedereen in de emoscene kan deze tekst uit Panic! At the Disco‘s ”I Write Sins Not Tragedies” uit volle borst meezingen. Hoewel deze track nog maar de tweede single was van de band, werd het een tophit. Het werd zelfs zo’n grote hit dat dit de eerste track was die leadzanger Brandon Urie van zijn eigen band op de radio hoorde. In eerste instantie herkende hij het niet eens, zo verbaasd was hij dat zijn muziek werd gespeeld op KROQ. In Nederland behaalde “I Write Sins Not Tragedies” de 29e positie in de Top 40. In 2020, veerteen jaar na zijn release, verscheen de track in de Top 2000 van Radio 2 op plek 1873.

Al je favoriete emotracks in één handige playlist? Volg onze emo throwback-playlist op Spotify!

Wheatus – “Teenage Dirtbag

Teenage Dirtbag” is de meest populaire track van Wheatus. In Nederland bepaalde het nummer de 13e positie in de Top 40. In België en Australië belanden de single zelfs op 1 in de hitlijsten. Het verhaal is volledig fictief, maar de titel heeft wel een donkerdere betekenis. Frontman Brendan B Brown las namelijk ‘Teenage Dirtbag’ in een artikel over een moord in zijn thuisstad Northport, New York. De zin “He brings a gun to school” is op de radio gecensureerd, onder andere vanwege de massamoord op Columbine High School.

Jimmy Eat World – “The Middle

The Middle” van Jimmy Eat World is inmiddels een echte klassieker. De band schreef het nummer nadat zijn recordlabel hem had laten vallen. De hoopgevende track met teksten als ”everything will be just fine” werd wereldwijd razend populair. Zo populair dat de Spaanse poppunkband Finde zelfs een Spaanse versie van de track maakte: “A La Mitad“.

Linkin Park – “Numb

Linkin Park‘s “Numb” mag niet ontbreken in deze lijst. Het nummer behaalde miljarden views op YouTube en stond op hoge posities in de hitlijsten. Toen het nummer later werd gecombineerd met Jay-Z‘s ”Encore” verscheen het opnieuw in de hitlijsten. In 2006 wist deze samenwerking zelfs een Grammy Award te winnen voor Beste Rap/Zang samenwerking. Sinds 2017 staat zowel “Numb” als “Numb/Encore” in de Top 2000.

A Day To Remember – “The Downfall of Us All

A Day To Remember‘s “The Downfall of Us All” is ook terug te vinden in menigeen emoplaylist. Het nummer heeft voor een hele herkenbare gitaarriff en opening. Vocalist Jeremy McKinnon vertelde in een interview al eens hoe dat intro ontstaan is: “We waren aan het wachten om het podium op te gaan en begonnen samen deze a capella breakdown. Ik zei toen: ‘Wow hoe tof zou het zijn als we zo het album beginnen?’ De rest was echt van ‘Ben je gek geworden?’ Maar uiteindelijk vertrouwden ze mij hierin.

Thirty Seconds to Mars – “The Kill (Bury Me)

Sommige muziekvideo’s zijn net korte films. Thirty Seconds To Mars haalde aardig wat prijzen binnen met de video voor ”The Kill (Bury Me)”, die gebaseerd is op de horrorfilm The Shining. In de clip is de hotelkamer uit de film ook te zien, alleen is het kamernummer veranderd naar 6277. Op een ouderwetse telefoon spelt dit ‘mars’. Volgens leadzanger Jared Leto gaat het nummer over een relatie met jezelf en jezelf confronteren met je angsten. Vandaar dat je hem in de scène met de typemachine vele keren achter elkaar ”dit is wie ik echt ben” ziet typen.

blink-182 – “Adam’s Song

Het nummer “Adam’s Song” van blink-182 is ontstaan nadat de band een zelfmoordbrief doorgestuurd had gekregen van ouders van een blink-182-fan. Hoppus liet ooit in een interview weten dat het uiteindelijk een mix is geworden van het verhaal van een kind dat niet gelukkig is en het eenzame gevoel dat het touren met zich meebrengt. Daarnaast liet de band zich inspireren door Nirvana. De regel “I took my time, I hurried up, the choice was mine, I didn’t think enough” verwijst naar de zin “Take your time, hurry up, the choice is yours, don’t be late” uit de track “Come As You Are“.

Hawthorne Heights – “Ohio Is for Lovers

Ohio Is For Lovers” van Hawthorne Heights wordt door vele gezien als een echte emo-anthem voornamelijk door de donkere lyrics. Op de video kreeg de band veel reacties over het feit dat zanger JT Woodruff zingt in een microfoon die hangt vanuit plafond. Dit was oorspronkelijk niet de bedoeling, maar de band had geen microfoon standaard bij de hand. “Iedereen komt altijd naar me toe en zegt: ‘Wat tof dat jullie dat aan de dakspanten hebben gehangen!’ Terwijl het gewoon uit noodzaak was, niet omdat we dat wilden voor een tof effect,” aldus de zanger.

Al je favoriete emo-anthems luister je ook lekker tijdens het werken, studeren en sporten met onze emo throwback Spotify-playlist. Laat ons via Facebook, Twitter en Instagram weten welke tracks niet mogen ontbreken!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist