zondag 7 januari 2018
 

Geschreven door Michelle Huizen.

 

Vijf rappers die zichzelf in de wereld van emo wanen

Hiphop en alternatieve muziek: twee termen die misschien niet bij elkaar lijken te passen, maar tegenwoordig toch weten te overlappen. Een beweging van emorappers, zo genoemd omdat ze emotionele rap maken en invloeden van emo- en alternatieve bands meenemen in hun muziek, is namelijk in opkomst. Dit brengt miljoenen fans met zich mee. Tom DeLonge, ex-Blink-182, zei in een interview over de overlapping van deze genres: “Hiphop kwam van de straat, net als punk. Het was altijd meer een emotioneel voertuig dan een muzikale. Dus het is logisch dat ze, op een dag, op één lijn zouden staan.” Wij zetten vijf van deze rappers op een rijtje.

1. nothing,nowhere
It’s a far cry, know we all got hard times, but these long nights got me feeling like I wanna die,” rapt artiest nothing,nowhere op zijn single “Skully“. Niet alleen zijn teksten over depressie en hartzeer zijn emotioneel, maar ook de melancholische instrumentatie op zijn tracks zou zo thuis kunnen horen op die van je favoriete alternatieve band. Vooral het laatste jaar heeft hij een zichtbare plek in de emowereld ingenomen door te touren met bands als La DisputeGood Charlotte en Tiny Moving Parts. Op zijn laatste album werkte hij voor het nummer “Hopes Up” zelfs samen met Chris Carrabba van Dashboard Confessional.

2. Lil Lotus
Emorapper Lil Lotus is een expert in het schrijven van emotionele teksten: “And I’m staring at the floor, I’ll just drink some more, try to numb the pain“, is te horen op de track “Alone“. Deze sferen zijn terug te horen in al zijn muziek. Dit is niet alles, want op het nummer “Bodybag ft. Coldhart” is een sample van “One Eight Seven” van Senses Fail te horen. Ook gebruikte de Amerikaanse rapper in “Ur Dad Has a Gun“, een nummer dat hij met shinigami maakte, gitaarwerk van Real Friends. Daarnaast speelde hij afgelopen december op Emo Nite Day in Los Angeles, naast acts als The Used en Escape the Fate.

3. Wicca Phase Springs Eternal
Komt de stem van Wicca Phase Springs Eternal je bekend voor? Dat kan kloppen, want hij was zeven jaar lang vocalist en gitarist van de emopunkband Tigers Jaw. Nu is hij dan wel overgestapt naar rapmuziek, maar dit betekent niet dat hij zijn roots compleet heeft verlaten. Hij gebruikte op het nummer “Jesse Lacey in Mercedes” bijvoorbeeld delen van de track “Limousine” van Brand New en benoemde de vocalist ook in de track zelf. Ook hij was laatst te zien op Emo Nite Day in Los Angeles.

4. barren
Een minder gevestigde naam die des te veelbelovend is, is barren. Hij wisselt zijn rap af met ruige vocalen die vergeleken zouden kunnen worden met die van John Floreani van Trophy Eyes of Mat Kerekes van Citizen. In zijn nummers gebruikt hij ook veel samples van gevestigde namen binnen de alternatieve scene. Zo introduceert hij het nummer “riverman” met een sample van de track “Doubt“, origineel van de melodische hardcoreband Casey. Ook is er een sample van “Head in the Ceiling Fan” van Title Fight te horen in het nummer “start“. Een artiest waar we nog veel van kunnen verwachten.

5. Lil Peep
Als laatste is het vanzelfsprekend om Lil Peep te noemen. Hij overleed in 2017, maar desondanks stelde hij de hiphopscene in zijn carrière toch op een baanbrekende manier voor aan emo. In zijn muziek gebruikte hij vele samples uit alternatieve muziek, bijvoorbeeld van bands als MineralThe Story So FarUnderøathAvenged Sevenfold en Pierce the Veil. Ook in zijn teksten waren zijn gevoelens de leidende draad. Zo zong hij in het nummer “The Way I See Things” het volgende: “I don’t feel much pain, got a knife in my back and a bullet in my brain. I’m clinically insane, walking home alone I see faces in the rain.” Hij mag er dan wel niet meer zijn, maar hij heeft de weg wel vrijgemaakt voor andere rappers om te experimenteren met het mixen van rap en alternatieve muziek.

Wat is jouw mening over deze vorm van rapmuziek? Laat het ons weten via Facebook en Twitter.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist