zaterdag 18 november 2017
 

Geschreven door Renske Berckmoes.

 

Een festivalweekend? Dat wordt sparen!

Vroeger was alles beter. Dat blijft iedereen maar zeggen. We willen vandaag de dag alleen maar meer, sneller en beter. Dus ook het geval bij muziekfestivals: we willen meer bands, daaropvolgend meer dagen, en… hogere ticketprijzen? Het publiek wil bekende headliners; de Groten met een hoofdletter G in de muziekwereld. En de festivalorganisatoren willen daar maar al te graag voor zorgen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Hoe diep zijn we bereid om in de buidel te tasten voor een festivalweekend?

Het affiche vol krijgen…
Wij, de festivalgangers, zijn niet zomaar meer tevreden met de eerste de beste artiest. We willen de gaafste liveoptredens, internationale artiesten, bands met nummer 1-hits en ga zo maar door. Maar ja, daar hangt een prijskaartje aan vast. En wie de beste headliners heeft, dat festival trekt het meeste volk. Zo voelt het juist nu af en toe als een wedloop: welke organisatoren verleiden de meeste festivalgangers met hun aanbod, waardoor dat festival uitverkocht raakt of in ieder geval goed bezocht wordt? In het seizoen van aankondigingen vliegen grote namen ons langs de oren om de beslissing te maken: welk festival trekt aan het langste eind met zijn affiche?

Eerst binnenkomen…
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen met een vergelijking. In 2006 kostte een combiticket van vrijdag tot en met zondag voor het Belgische festival Graspop Metal Meeting €108,00. Dagtickets kostten toen ongeveer tussen €50,00 en €60,00. Afgelopen jaar moesten festivalgangers iets meer neertellen: combitickets kostten namelijk €195,00, dagtickets waren te koop voor €95,00. Maar dit gold niet alleen voor Graspop, ook andere driedaagse festivals waaronder Pinkpop, Lowlands, Rock Am Ring en Pukkelpop schommelden tussen €170,00 en €199,00.

Dan een hapje en een drankje
Sad but true, maar dan zijn we er nog niet. Je wilt namelijk ook wel iets eten, ook al schudt je kater heftig nee. Of een rondje geven voordat de headliner van start gaat en de rijen bij de bar niet meer te overzien zijn. Oké, een paar rondjes. De prijs van één bon was afgelopen jaar gelijk aan gemiddeld €2,75. Maar ja, je blijft ook niet een heel weekend omrekenen met die tokens, dus in je hoofd heb je voor jezelf gezegd dat één muntje gelijkstaat aan één euro. Tegen beter weten in, maar dat komt vanzelf als je na het festival je bankrekening checkt. Zorgen voor later.

Het mag ook iets speciaals zijn
Maar ja, een heel weekend leven op een frietje mayo of pizza met bier of wijn? Dat wordt hem niet. De klant wil afwisseling en daarom zijn wij koning. Dus op naar de bar met speciaalbier! Of de cocktailbar! En voor het leggen van een goede bodem hebben we nu keuzes zat: van salades tot sushi, van kebab tot kroketten en van mosselen tot mango’s. Verhongeren hoefden we nooit op een festivalterrein, en nu al helemaal niet met al die variatie.

Wat entertainment
We komen natuurlijk allemaal voor onze favoriete artiesten. Maar het kan zijn dat het tijdschema een moment bevat waarop er niet zoveel interessants voor jou op het podium staat. En wat dan? Dan kunnen we onder andere gaan shoppen op marktjes of op merchandisejacht gaan, maar er is meer. Sommige festivals bieden namelijk ook ruimte voor theater, cabaret en kermisattracties. Nee, tegenwoordig zijn festivals meer dan alleen muziek. Een weekend vol entertainment, en natuurlijk moet daar ook geld voor worden neergeteld.

En dan: de eindafrekening.
Kortom, we willen veel en de festivals zorgen er ook voor dat we veel krijgen. Maar wanneer zijn we tevreden? Of wanneer vinden we het te duur? Als de prijsstijgingen zo doorgaan, staat een weekendje festival straks gelijk aan bijna drie weken vertoeven op de witte stranden van de Dominicaanse Republiek. Wat zou jouw maximum budget zijn voor een weekendje festival? Laat het ons weten via Facebook en Twitter!

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist