maandag 29 april 2019
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Eerste festivaldag van Groezrock 2019 brengt een hoop vernieuwing én oude bekenden

In het Koningsdagweekend staken wij de grens over naar het Belgische Meerhout. Hier was het op vrijdag 26 en zaterdag 27 april namelijk tijd voor Groezrock 2019. De organisatie van Groezrock had het de afgelopen twee jaar moeilijk en koos er in 2017 voor om minder bezoekers toe te laten. Vorig jaar vond de outdoor editie zelfs helemaal niet plaats, maar nu is het festival terug na een flinke facelift én met een zeer sterke line-up. Onder andere Stick To Your Guns, Deez Nuts en Jawbreaker waren van de partij op de eerste festivaldag.

Op vrijdag openen de poorten van het festival zich om 15:00 uur. Wel zijn er voor die tijd al bands te ontdekken in de gratis toegankelijke The Cockpit tent, die dit jaar voor het eerst aanwezig is. Er is tijdens deze editie veel aandacht voor nieuw talent en het Vlaamse Slow Crush zet een ijzersterke set neer in The Cockpit. Zijn shoegaze krijgt nog niet veel voetjes van de vloer, maar trekt vooral mensen die op weg zijn naar de hoofdingang. Hier vormt zich ruim voor tijd al een flinke rij en staan festivalbezoekers te popelen om het vernieuwde Groezrock te zien.

De Canadese hardcoreband Get the Shot opent de Revenge Stage en moet even wat moeite doen om de toeschouwers warm te krijgen. Na een aantal nummers lukt dat en worden de eerste stagedivers van het festival gesignaleerd. Hierna is het direct door naar de naastgelegen tent voor Citizen. Het geluid in de Back 2 Basics tent is tijdens de eerste helft van de set nog niet helemaal in orde en klinkt af en toe wat schel. Tijdens de rest van de show bewijst de emorockband echter dat zijn melodramatische klanken overal goed zouden klinken en meer dan passend zijn op Groezrock. De eerste punkrockklanken van vandaag zijn afkomstig van Pkew Pkew Pkew. De Canadezen weten The Cockpit tot de nok toe te vullen met hun sing-along punkrock en het is duidelijk dat dit het soort band is waar iedere Groezrocker voor komt: niet nadenken, maar gaan! Samiam is gerust één van de legendarische acts van dit jaar te noemen. De emopunkband draait al ontzettend lang mee en zet in de Back 2 Basics tent een intieme show neer, die helaas tien minuten te vroeg stopt.

Als de zon langzaam onder begint te gaan, is het op de Red Bull Stage tijd voor Trade Wind. Zanger Jesse Barnett zal straks met Stick To Your Guns waarschijnlijk meer bekijks trekken, maar toch is er flink wat nieuwsgierig publiek. De dromerige rock die de band maakt, is een prima begin van de avond, voordat het weer tijd is voor het hardere werk. In The Cockpit staat het uit Los Angeles afkomstige Spanish Love Songs klaar. De band bestaat nog maar vijf jaar, maar heeft al een flinke fanbase. Er wordt gedanst en vooral meegezongen op de indiepunk die door de tent galmt. De Utrechtse bands Tusky doet zijn best om de Red Bull Stage te trashen, maar aangezien dit het enige buitenpodium is, wordt het lastig om de tent af te breken. Gefeest wordt er zeker en met flink wat grappen tussendoor maakt de band zijn 40 minuten zo vol.

Als de avond is gevallen is het tijd voor de grotere namen. Stick To Your Guns mag om 21:10 uur op de Main Stage laten zien wat hij kan. Aan de aanwezige T-shirts en tatoeages met het logo van de band is te zien dat veel bezoekers hiervoor zijn gekomen. Toch staat de tent maar voor de helft vol. Echter is het op deze eerste festivaldag nog nergens echt heel druk geweest en lijkt niemand zich daar ook druk om te maken. Er wordt hoe dan ook een goed feestje neergezet in de tent van de Main Stage!

Op de Back 2 Basics staat Deez Nuts zijn kunsten te vertonen en hoewel het goed klinkt, is het niet erg vernieuwend. De band viert de tiende verjaardag van zijn debuutalbum “Stay True” en nodigt het publiek uit om dit op het podium met hem te vieren. Tijdens het laatste nummer staat de bühne binnen no-time vol met feestende fans. De Amerikaanse hardcoreband BOLD mag de Revenge Stage vanavond afsluiten. De band wordt gezien als een van de meest invloedrijke hardcorebands uit de jaren 80, maar lijkt niet heel bekend te zijn bij het Groezrock-publiek. Een handjevol fans geeft alles wat hij heeft en mede door die energie wordt er zeker een goede show neergezet, maar de band krijgt vanavond niet de respons die hij verdient.

De Red Bull Stage wordt afgesloten door Beach Slang. De punkrockers uit Philadelphia mogen rekenen op flink wat publiek. Zanger James Alex geeft alles dat hij heeft tijdens deze eerste show van de Europese tour. De band tourt nog verder als voorprogramma van de headliner van vanavond: Jawbreaker. Op de Back 2 Basics is het eerst nog tijd voor Amenra. De Vlaamse band is met zijn post-metal de vreemde eend in de bijt, maar zet een enorm krachtige show neer. Door de indrukwekkende visuals over de gehele achterkant van het podium en het duistere gevoel dat de band meebrengt, lijkt het optreden haast op een ritueel.

Om 00:05 uur ‘s nachts is het op de Main Stage tijd voor Jawbreaker. De legendarische punkband is na ruim twintig jaar terug van weggeweest. Maar gezien de halflege tent is de gemiddelde Groezrock-bezoeker misschien een tikkeltje te jong om dit te waarderen. Hoewel Jawbreaker opent met één van zijn grootste hits, “Boxcar“, weet hij hierdoor ook niet echt te overtuigen. Het is duidelijk te merken dat een band zoals dit de respons van zijn publiek nodig heeft om echt te kunnen knallen. Tegen het einde van de set worden de hits “Fireman” en “Kiss the Bottle” nog even uit de kast getrokken voor wat nostalgie. De fans die alles mee kunnen zingen, zijn zich er zeker van bewust dat dit een kans is die niet vaak meer zal voorkomen. Het grootste deel van de festivalbezoekers heeft zich inmiddels echter al in het 24-uursgebied verzameld voor de afterparty en feest daar voorlopig nog even door. Check hier hoe de zaterdag van Groezrock 2019 verliep!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives