vrijdag 26 maart 2021
 

Geschreven door Tom Duteweert.

 

ERRA presteert redelijk op “ERRA”

De Amerikaanse progressieve metalcoreband ERRA presenteert met “ERRA” zijn vijfde studioalbum. De band brengt met harde breakdowns en goede gitaarriffs – maar hier en daar een uitglijder – een redelijk goed self-titled album uit.

“ERRA” begint met lead single “Snowblood”, die gelijk de toon zet voor wie de band niet kent. Een duister synth-loopje creëert ambiance voordat de drums inslaan en het riffwerk kan beginnen. Een vergelijking met een band als August Burns Red is natuurlijk snel gemaakt, maar ERRA werkt wel veel meer met een duidelijk structuur in de tracks. De breakdown op “Snowblood” is ook sterk. Vervolgens start “Gungrave”, wat een van de zwaardere tracks op het album is. De drummer gaat los en de opbouw naar de eerste breakdown is misschien niet heel creatief, maar wel ontzettend effectief.

Het feit dat je na de eerste drie tracks op “ERRA” al grotendeels kan voorspellen hoe de cleane vocalen in de refreinen gaan klinken, hoeft geen probleem te zijn als je die sound aantrekkelijk vindt. Het effect over de vocalen op “Lunar Halo” is ook een kwestie van smaak, al loopt die track wel mooi over in “Vanish Canvas”. Op “Scorpion Hymn” laat ERRA zijn inwendige Meshuggah horen nadat er met een synth een hele vette introriff wordt neergezet. Ook in de breakdowns is de djent-invloed op deze track goed hoorbaar, met een paar momenten waarin je qua ritme wel echt even de weg kwijtraakt.

Helaas vallen op sommige tracks de riffs een beetje weg in de mix. Hoe riff-centristisch het album ook is, de nadruk in de mix ligt op de lagere tonen en de ambiance. ERRA is het sterkst op de momenten dat de gitaristen de ruimte krijgen om hun gang te gaan. De solo’s zijn goed, vooral die op “Remnant” is erg goed. Tijdens de openingsriff van “Eidolon” is goed te horen dat de creatieve vaten groot genoeg zijn om uit te tappen.

Op “Memory Fiction” klinkt ERRA een heel stuk anders: piano-akkoorden en clean gezongen vocalen over een ambiante achtergrond leiden de track in voordat de gitaristen weer de ruimte krijgen om te spelen. Dit soort ballads zijn natuurlijk een risico, maar in dit geval loont het want het is een fijne afsluiter van het album.

ERRA” van ERRA is een prima modern metalcorealbum. Hoogtepunten zijn vooral “Scorpion Hymn”, “Gungrave”, “Memory Fiction” en “Snowblood”. De rest van de twaalf tracks is niet baanbrekend, maar leuk genoeg dat het album het beluisteren waard is.

Beoordeling: 6,5/10
Releasedatum: 19 maart 2021
Label: UNFD

Laat een reactie achter:

Spotify playlist