vrijdag 11 juli 2014
 

Geschreven door Sven Rietkerk.

 

Ode aan de beveiliging, maar niet altijd

Stel je voor: Je staat bij een concert of op een festival en de gast naast je gaat compleet uit zijn plaat. Slaat om zich heen en hoopt daarmee mensen wat aan te doen. Voor dat soort voorvallen heb je de betrouwbare beveiliging. Mannen die drie keer zo breed zijn als de gemiddelde bezoeker, kaal en niet houden van gedonder.

Normaal gesproken is de beveiliging er dan ook voor de beveiliging van de bezoeker en de artiest. Helaas hebben we al meer dan eens gezien dat dit niet altijd het geval is. Het hoogtepunt, of eigenlijk dieptepunt, hebben we afgelopen week bij The Story So Far gezien. Wanneer zelfs de band de beveiliging bespringt omdat die niet goed omgaat met de fans, dan heb je het als organisatie veel te bond gemaakt.

Het kan altijd erger. Denk aan het voorval met Lamb of God. Waarbij een fan van het podium werd geduwd omdat hij daar niet op mocht komen. De beveiliging had dit moeten voorkomen, maar liet dit na. Door de gevolgen van de val is de fan overleden. Iets wat niemand wil, inclusief de beveiliging.

Natuurlijk zijn dit de unieke voorvallen die nauwelijks voorkomen, maar het feit dat deze voorkomen zegt al genoeg. Het mag gewoonweg niet gebeuren dat er mensen gewond raken of zelfs overlijden. Hier moet de beveiliging zichzelf eens goed in de spiegel kijken. Waarom doe je dit werk? Wil je mensen een veilig gevoel geven tijdens een concert of festival of wil je vooral geld verdienen en maakt het je niet zoveel uit hoe dat allemaal gaat?

Het lijkt me duidelijk dat beveiligers meer moeten doen dan alleen voor het geld werken en met fans gooien. Laat ze daar alsjeblieft eens over nadenken. Begrijp me niet verkeerd, ik snap heel goed dat dit, gelukkig, zelden voorkomt. Het zou alleen nooit moeten gebeuren en men zou moeten kunnen vertrouwen dat de beveiliging er is voor de fans en de band en niet om geld te verdienen en met fans te gooien.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives