woensdag 28 oktober 2020
 

Geschreven door Babette Banté.

 

Female-fronted bands op festivals: welke zagen we al en gaan we ze vaker zien?

Hoewel de festivalweides leeg bleven deze zomer, komen de aankondigingen voor komend festivalseizoen alweer de mailbox in. Opvallend is wel dat er al jaren weinig female-fronted of mixed bands geboekt worden.

Uit onderzoek van Pitchfork blijkt dat in 2018 slechts 19% van de artiesten en bands op festivals vrouwen waren. Dat jaar hadden 11% van de geboekte bands op zijn minst één vrouwelijke of non-binair member. Dit betekent dat zeven van de tien acts op festivals mannen of all-men bands waren. Verschillende mensen binnen de muziekindustrie, waaronder Matty Healy van The 1975 en Glastonbury festival baas Emily Eavis, hebben al aangegeven dat ze naar een gelijke man/vrouw bezetting op festivals willen.

Er zijn heel wat vrouwelijke en mixed bands die de potentie hebben om te schitteren op een groot podium of wellicht als festival headliner. Wij hebben een lijst samengesteld van acht female-fronted bands die al te zien waren op festivals: van: Paramore tot Babymetal en van The Pretty Reckless tot Evanescence.

Paramore op Reading and Leeds Festival 

De laatste keer dat Reading and Leeds festival een vrouwelijke headliner boekte was in 2014, toen Paramore op de mainstage stond. Voor een grote menigte zong frontvrouw Hayley Williams hits als ‘’That’s What You Get’’ en ‘’Ain’t It Fun’’, en dat kreeg het publiek wel aan het dansen.

Evanescence op Graspop Metal Meeting

In 2017 stond de Amerikaanse band Evanescence met frontvrouw Amy Lee op Graspop Metal Meeting. De band liet duidelijk merken dat hij naast andere grote namen als Rammstein en A Day To Remember thuishoort. Evanescence als headliner boeken was geen verkeerde keuze van Graspop Metal Meeting.

Against The Current op Rock am Ring

Op Rock am Ring 2019 zette Against the Current een energieke show neer. Frontvrouw Chrissy Constanza rende heen en weer op het podium tijdens de ruim een half uur durende set, gevuld met dansbare nummers met een rock randje. De band bewees zich ook al meerdere keren op het podium in Nederland.

Dream State op 2000 Trees

Enkele maanden voor de release van zijn debuutalbum ”Primrose Path” stond Dream State op het podium tijdens 2000 Trees festival, een jaarlijks terugkerend evenement in de Cotswold Hills in Groot-Brittannië. Het vijftal uit Welsh liet onder leiding van frontvrouw CJ Giplin een behoorlijke show zien. Deze dame liet horen dat screamen voor haar geen probleem is.

BABYMETAl op Download festival

Hoewel BABYMETAL zeker geen standaard alternatieve band is, hoort hij absoluut bij de scene. Dat deze Japanse dames een flinke metalshow kunnen neerzetten werd bewezen in 2018 op Download festival, waar de bandnaam op de poster stond naast Avenged Sevenfold en Volbeat. Klein en schattig? Misschien toch niet.

The Pretty Reckless op Download Festival

BABYMETAL was niet de eerste female-fronted band die op Download Festival stond. In 2014 gaf The Pretty Reckless, met frontvrouw Taylor Momsen, een optreden op het Britse festival. De band liet zien dat rocken niet alleen iets voor mannen is.  

The interrupters op KROQ’s Almost Acoustic Xmas

In 2017 stond The Interrupters op het podium als opener voor Green Day. De cover van Billie Eilish haar hitsingle ”Bad Guy”, werd meer dan vier miljoen keer bekeken op YouTube. In 2018 was de band te zien tijdens KROQ’s Almost Acoustic Xmas. Ook waren de dame en heren al te zien in Nederland, toen hij in 2019 op het podium stond op Jera On Air. De vrolijke ska-punk nummers, gezongen door Aimee Allen, maken dat je mee wil springen en schreeuwen. 

Stand Atlantic op Sad Summer Fest

Toen in 2018 aangekondigd werd dat Vans Warped Tour zou stoppen, ontstond het idee van Sad Summer Festival. Een nieuw reizend festival met een line-up vol met poppunkbands. Tijdens de eerste editie in 2019 stond onder andere de Australische band Stand Atlantic op het podium. De band bracht in august zijn tweede album uit, waar we frontvrouw Bonnie Fraser recent over spraken in een interview. 

Veel line-ups voor het festivalseizoen van 2021 zijn nog niet compleet, hopelijk worden er nog heel wat female en mixed bands toegevoegd. Welke bands mogen volgens jou niet ontbreken? En verwacht je dat het komende festivalseizoen door gaat? Laat het ons weten via Facebook en Twitter

 

Laat een reactie achter:

Spotify playlist