dinsdag 8 maart 2016
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Internationale vrouwendag: elf female-fronted bands

Vandaag is het internationale vrouwendag! Een dag die volledig in het teken staat van alle vrouwen over de hele wereld. Sinds 1922 wordt deze dag elk jaar op 8 maart gevierd. Ooit begonnen als een dag voor vrouwenrechten, zoals het kiesrecht voor vrouwen of de mogelijkheid om buitenshuis te werken. Nu staat deze strijdbaarheid en gevoel van solidariteit van vrouwen centraal.

In de muziekscene is er in de loop der jaren ook veel veranderd. Nu kijken we er niet meer van op als een stevige rockband een frontvrouw heeft. Echter, was dit niet altijd het geval. De in 1975 opgerichte all-female rockband The Runaways wordt door veel mensen gezien als de grondlegger van vrouwen in de rockmuziek. Gelukkig hebben we nu een flink aantal female-fronted bands. Wij vonden vandaag een goed moment om een aantal van deze bands extra in het zonnetje te zetten. Hieronder een lijsjtje met elf female-fronted bands!

1 – PVRIS, Lyndsey Gunnulfsen
De band rondom Lyndsey Gunnulfsen timmert aardig aan de weg. Het debuutalbum, “White Noise“, werd erg goed ontvangen en binnenkort keert PVRIS terug naar Nederland voor een show in de Amsterdamse Melkweg.

2 – Against the Current, Chrissy Costanza
Begonnen op YouTube en nu bezig aan een wereldtour. Het is nog geen week geleden dat Against the Current in Nederland was en frontvrouw Chrissy Costanza liet zien dat ze op het podium thuis hoort. 

3 – The Charm the Fury, Caroline Westendorp
The Charm the Fury is één van de female-fronted bands die Nederland rijk is. Momenteel werkt de band hard aan een nieuwe plaat, waarbij de fans weer kunnen genieten van de vocals van frontvrouw Caroline Westendorp.

4 – Tonight Alive, Jenna McDougall
Jenna McDougall vertegenwoordigd de Australische vrouwen in deze lijst. Op 15-jarige leeftijd begon zij in de band Tonight Alive. Onlangs bracht zij met deze band hun derde studioalbum uit: “Limitless“.

5 – The Pretty Reckless, Taylor Momsen
Bij het grote publiek werd Taylor Momsen vooral bekend als actrice. Echter kan Momsen ook flink een potje rocken. Momenteel werkt ze met haar band The Pretty Reckless aan een derde album.

6 – Delain, Charlotte Wessels
Charlotte Wessels is de frontvrouw van de Nederlandse symfonische rockband Delain. De band is onlangs gestart met zijn Amerikaanse tour en heeft later dit jaar een Europese tour op de planning staan.

7 – Paramore, Hayley Williams
Hayley Williams is al jaren de frontvrouw van Paramore. Doordat steeds meer originele leden de Amerikaanse band verlaten, wordt Williams steeds meer het gezicht van Paramore.

8 – In This Moment, Maria Brink
Een andere Amerikaanse band met een frontvrouw is In This Moment. De metalband is later dit jaar twee keer in Nederland voor een show, waar je de vrouwelijke vocalen van Maria Brink live kan ervaren.

9 – The Dirty Youth, Danni Monroe
In 2012 kwam de uit Groot-Brittannië afkomstige band The Dirty Youth voor het eerst naar Nederland. Hier maakte het publiek kennis met frontvrouw Danni Monroe. Ondertussen werkt de band alweer aan zijn derde studioalbum.

10 – Within Temptation, Sharon den Adel
Within Temptation
behoort tot de meest succesvolle bands van Nederland. De band gaat onder leiding van Sharon den Adel en is later dit jaar te zien op FortaRock.

11 – Savages
De perfecte afsluiter voor deze lijst is natuurlijk een all-female band. Die vonden we in de uit Londen afkomstige band Savages

Welke vrouwelijk artiest ontbreekt volgens jou nog in deze lijst? Laat het ons weten via Facebook en Twitter.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist