vrijdag 14 april 2017
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Gejat, geïnspireerd of toeval?

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Zo gaat het spreekwoord tenminste. Dat moeten sommige artiesten ook gedacht hebben bij het maken van nieuwe tracks. Het komt echter vaker in het nieuws dat een bepaalde artiest een andere muzikant ervan verdenkt iets te hebben ‘gestolen’. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Of is het gewoonweg toeval? Of is de muzikant geïnspireerd door de ander? Hoe dan ook, wij hebben een kort lijstje gemaakt met een aantal tracks waarbij je invloeden kunt terughoren van een ander nummer.

1 – 5 Seconds of Summer & Duran Duran
Het gaat hier om de nummers “Hey Everybody!” van 5 Seconds of Summer en “Hungry Like the Wolf” van Duran Duran. “Hungry Like the Wolf” werd uitgebracht in 1982. De leden van 5 Seconds of Summer waren toen nog niet eens geboren. Toch is het gitaarrifje van Duran Duran enigszins terug te horen in de track van de jongens.

2 – The Who & One Direction
De Engelse boyband One Direction lijkt zijn inspiratie te halen uit oude klassieke rockmuziek. De intro van One Direction‘s nummer “Best Song Ever” lijkt erg veel overeen te komen met “Baba O’Riley” van rockband The Who.

3 – Arcade Fire & Delta Goodrem
De Canadese indierockband Arcade Fire bracht in 2004 zijn debuutalbum “Funeral” uit met daarop de track “Rebellion (Lies)“. Het moet de favoriete track zijn geweest van zangeres Delta Goodrem. Want het instrumentale gedeelte lijkt volledig terug te komen bij het nummer “Sitting on Top of the World” van Goodrem zelf.

4 – The Dollyrots & The Beatles
The Dollyrots stopt het niet onder stoelen of banken dat hij inspiratie haalt uit verschillende grote namen uit de muziekgeschiedenis. In de track “First World Anarchy” is de gitaarsolo (rond 1:21) duidelijk geïnspireerd door The Beatles. Het typische geluid van deze band uit Liverpool is sterk terug te horen.

5 – Nirvana & Killing Joke
Voor de volgende vergelijking moeten we wat verder terug in de tijd. Het gaat hier namelijk om de nummers “Come As You Are” uit 1992 van Nirvana en “Eighties” uit 1984 van Killing Joke

6 – The Beatles & Bobby Parker
Eerder in deze lijst benoemden we al dat The Dollyrots zich heeft laten inspireren door The Beatles. De mannen uit Liverpool haalden echter ook inspiratie van andere artiesten. Die inspiratie is terug te horen in de track “I Feel Fine“, waarbij het geluid erg dicht bij het geluid van Bobby Parker‘s “Watch Your Step” komt. John Lennon bevestigde later ook dat hij de drumbeat en gitaarrif van dit nummer heeft ‘geleend’. 

7 – The Summer Set & Hall and Oates
In 2016 bracht The Summer Set zijn nieuwste album uit: “Stories For Monday“. Op dit album staat ook de track “All My Friends“, waarin het gitaarrifje van Hall and Oates te herkennen is. Het gaat hier dan om de track “You Make My Dreams“, die in 1980 werd uitgebracht.

8 – The Doors, Jet & Iggy Pop
Op nummer acht hebben we niet twee nummers, maar die door mensen met elkaar worden vergeleken. Dus wie gebruikte het als beste? The Doors met het nummer “Touch Me“, Jet met zijn meest bekende track “Are You Gonna Be My Girl” of Iggy Pop met “Lust For Life“.

9 – Skid Row, The Rasmus & Tokio Hotel
Nog één vergelijking dan om het af te leren. Hierbij kijken we opnieuw naar drie tracks waarbij de intro’s erg veel op elkaar lijken. Het gaat hier om de tracks “18 and Life” van Skid Row uit 1989, “Not Like the Other Girls” van The Rasmus uit 2003 en “Don’t Jump” van Tokio Hotel uit 2007.

Dit is uiteraard slechts een kleine greep, dus deel vooral via Facebook en Twitter tracks waarvan jij vindt dat ze op elkaar lijken!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist