woensdag 22 november 2017
 

Geschreven door Sven Rietkerk.

 

Op reis met Gorillaz in Ziggo Dome

Een band die eigenlijk niet bestaat. Heel lang was dit de manier waarop Gorillaz bekend stond. Uiteindelijk blijkt het een project te zijn van de zanger van Blur: Damon Albarn. In de loop der jaren weet de band ontzettend veel fans te verzamelen, maar de band was niet regelmatig terug te vinden in de verschillende concertzalen. Op 21 november 2017 werd die trend doorbroken en speelde de band de Ziggo Dome helemaal plat.

Voordat de bekende geluiden van de band door de zaal schallen, is het de taak aan Little Simz om de zaal op te warmen. Deze dame kennen we al van de samenwerking die ze met Gorillaz heeft gedaan en dat is terug te horen in haar act. Een net iets te enthousiaste opwarmer die een nog maar half gevulde concertzaal enthousiast probeert te maken. Het klinkt op zich prima, maar het doet je wel verlangen naar de hoofdact.

En wat voor een hoofdact. Gorillaz is in eerste instantie natuurlijk cartoonmensen die in hun liederen en clips allerlei avonturen beleven. Deze avonturen worden met elk nummer keurig weergegeven op een ontzettend groot scherm dat achter de band staat. De band bestaat vanavond overigens niet uit de bekende vier gezichten van de band. Op het podium staan niet alleen de standaard muzikanten, maar ook een gospelkoor en is er veel ruimte voor gastoptredens.

Met een gevarieerde setlist die sprong van “Last Living Souls” naar “Strobelite” om vervolgens via “Punk” terug te gaan naar “Feel Good Inc.” en “Clint Eastwood”. Deze liveset geeft duidelijk weer hoe ontzettend gevarieerd deze band is. De ene keer knalt er een ruig rocknummer uit om vervolgens heftige hip hop-deuntjes door de zaal te knallen. Hierbij is alles spot on en versterken de beelden op de achtergrond het gevoel en ervaring van de muziek. Iets wat deze band heel goed snapt, is dat een liveoptreden iets anders is dan een studio-opname. Een alternatief outro hier en een nieuwe bridge daar, maken deze avond extra bijzonder. Tel daarbij de gastoptredens van De La SoulBootie Brown en Peven Everett op en je mag spreken van een heel tof concert.

Daarmee heeft Gorillaz Ziggo Dome meegenomen op een reis. Een reis door de geschiedenis van deze succesvolle band. Van de klassiekers waar het allemaal mee begon, tot aan de creatieve uitspattingen van het meest recente album “Humanz”. De band heeft wederom bewezen dat creativiteit in de muziek ontzettend belangrijk is. Als leuk laatste afscheid riep frontman Damon Albarn dat de band “binnenkort terug zal komen”. Laten we hopen dat Pinkpop deze band voor 2018 weet te strikken.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist