dinsdag 27 september 2016
 

Geschreven door Ellemieke Hertgers.

 

Green Day – Revolution Radio

Nadat “¡Uno!“, “¡Dos! en ¡Tré!” alle drie in 2012 uitkwamen, volgde een lange droogteperiode voor de fans van de Amerikaanse punkrockers. Na vier jaar door muzikale dorre vlaktes te hebben gebanjerd, is daar dan eindelijk een oase in de verte te zien: het is “Revolution Radio“! Kan dit album de dorstige Green Day-fan weer voorzien voor de komende jaren, of is het slechts een fata morgana?

Heel ongebruikelijk opent Green Day op “Somewhere Now” met rustig getokkel en country-achtige vocals. Na driekwart minuut klinkt de band alweer helemaal zoals vanouds. Wat is die ‘klassieke’ Green Day sound dan precies? Dat zijn ogenschijnlijk makkelijke akkoordjes, met fijne drumpartijen, volle baslijnen, politiek getinte teksten en opzwepende vocals. So far so good!

In een Amerikaans verkiezingsjaar kun je verwachten dat een album van Green Day bol staat van provocerende boodschappen. De verkiezingen komen echter niet overduidelijk als een thema naar voren. Hetgeen waar “Revolution Radio” duidelijk wel over gaat is massaschietpartijen en politiegeweld in Amerika. Deze boodschap komt het meest prominent naar voren op de single “Bang Bang“.

Het staat buiten kijf dat Green Day meester is in het bekritiseren van de maatschappij. Maar de band is daarnaast ook onverslaanbaar in het schrijven van aanstekelijke tunes die nog dagenlang in je hoofd nagalmen. Daar is titeltrack “Revolution Radio” een schoolvoorbeeld van. Toch laten de mannen op de nieuwe plaat ook zien dat ze de afgelopen jaren niet stil hebben gestaan qua ontwikkeling. Zo laat zanger en gitarist Billy Joe Armstrong op de track “Outlaws” een hele andere gitaarsound horen. Het nummer klinkt erg volwassen en staat als een huis.

Zo staan er meer van deze sterke tracks op de nieuwe plaat, waarbij de typische aanstekelijke punkrock wordt ingeruild voor simpelweg steengoede rocknummers. Neem bijvoorbeeld de vierde track “Say Goodbye“. Heerlijk gewoon! Het album neemt wat in vaart af bij “Troubled Times” en de akoestische afsluiter “Ordinary World“. Een welverdiende adempauze na meer dan een half uur gestuiter en beukende rock.

Het is goed te horen dat de muzikale break Armstrong en zijn band veel goeds heeft gedaan. Green Day klinkt als herboren op “Revolution Radio“. Alle elementen zitten er eigenlijk wel in om de trouwe fans tevreden te stellen: energie, cultuurkritiek, catchy refreinen en hier en daar vernieuwing zonder te veel af te wijken van de succesformule. Het nieuwe album is krachtvoer waar de fan de komende jaren weer op kan teren.

Beoordeling: 8,5/10
Releasedatum: 7 oktober 2016
Label: Reprise Records

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist