zondag 9 februari 2020
 

Geschreven door Rosa Jonker.

 

Hayley Williams experimenteert op “Petals for Armor I”

Op donderdag 6 februari bracht Hayley Williams het eerste deel van haar nieuwe soloproject uit: “Petals For Armor I“. Deze EP is een voorproefje van haar aankomende album, dat op 8 mei uitkomt.

De eerste track is “Simmer“, tevens de eerste single die ze uitbracht voor haar soloproject. Het nummer opent met een regelmatige synthesizer en korte ademstoten van Williams. Vervolgens horen we haar bekende, zalvende stem. In het refrein gaat ze ook eventjes de hoogte in met haar zang. Deze melodielijnen zijn ook zo aanstekelijk dat het nummer meteen in je hoofd blijft hangen. De heerlijke, bijna groovy baslijn maakt het helemaal af.

Leave It Alone” is meteen een stuk rustiger, met lieflijke melodieën en een traag tempo. Met een geringe instrumentatie en fijne harmonieën in het refrein wordt er een hele intieme sfeer gecreëerd. Deze intieme sfeer is niet voor niks, omdat het nummer een grote emotionele lading heeft voor Williams en Joey Howard, met wie zij het nummer samen schreef. Op Instagram post ze: “Ik worstelde met veel angst voor verlies, na een tragisch ongeval waar mijn grootmoeder ernstig hoofdletsel aan overhield, met geheugenverlies als gevolg. Joey had te maken met zijn eigen rouw. We hebben deze emoties in muziek verwerkt…

Cinnamon” is een funky, uptempo nummer. Het begint simpel met enkel drums en woordeloze zang van Williams. Later komen er ook gitaar, bas en synthesizers bij, die het lied tot een zeer catchy en dansbaar geheel maken. Daaropvolgend komt “Creepin’“, dat opent met een rustige intro. We horen Williams prachtig zingen over een kalme gitaarmelodie. De hook van deze track, geharmoniseerde en distorted zang, is heel krachtig. Verder luistert het nummer heel lekker weg.

Dan komt de afsluiter: “Sudden Desire“. Zanglijnen die door elkaar lopen maken het refrein interessant om naar te luisteren. Dit lied laat ook goed de zangkunsten van Williams zien, hoe ze gemakkelijk hoge noten haalt en controle over haar stem behoudt. De synthesizers en effecten over de stem en de gitaren geven het nummer een fijne elektronische tint. De bridge is even een rustige break, waar we even alleen drums, bas en zang horen. Het nummer eindigt met nog een keer het refrein en een herhaling van het eerste couplet, wat een fijn afsluitend gevoel geeft.

Deze EP is absoluut een geslaagd experiment. Hoewel de nummers qua stijl soms sterk van elkaar verschillen, heeft Hayley Williams er toch een bepaalde samenhang in weten te krijgen. Het is een steengoede release, die zorgt voor grote nieuwsgierigheid naar het volledige album.

Beoordeling: 9/10
Releasedatum: 6 februari 2020
Label: Atlantic

Laat een reactie achter:

Spotify playlist