donderdag 27 september 2018
 

Geschreven door Sanne Paaij.

 

Heideroosjes: Nationale grootmeesters van de punk

Nederlandse punkband Heideroosjes viert volgend jaar zijn dertigste verjaardag. De band besloot in 2012, na een succesvolle carrière van ruim 22 jaar, de handdoek in de ring te gooien. Maar natuurlijk laten de heren deze speciale gebeurtenis niet zomaar aan zich voorbijgaan. Heideroosjes heeft namelijk laten weten twee reünieshows te gaan spelen in 2019. Waarom jij moet zorgen dat je hierbij bent, lees je hier!

Het sprookje dat waarheid werd
Heideroosjes
, in deze tijd nog met ‘de’ voor de naam, werd opgericht in 1989. Sinds het prille begin heeft de band bestaan uit zanger Marco Roelofs, gitarist Frank Kleuskens, bassist Frank Houben en drummer Igor Hobus. De Limburgers namen tussen 1991 en 2011 maar liefst twaalf albums op. De eerste twee schijfjes, “Noisy Fairytales” en “Choice For a Lost Generation”, bracht de band uit in eigen beheer. Nadat Heideroosjes in 1998 een contract wist te tekenen bij Epitaph Records, werd hij bekend bij het grote publiek. Het album “Smile… You’re Dying” betekende hierbij de grote doorbraak voor de mannen. Van deze plaat zijn onder andere de bekende tracks “I’m Not Deaf… I’m Just Ignoring You” en “United Scum” afkomstig. Heideroosjes speelde in zijn carrière ruim 1.500 shows wereldwijd en sleepte in 2004 een Edison Music Award binnen voor de single “Damclub Hooligan”. 

Rode T-shirt concert
Door de jaren heen wist Heideroosjes een enorm grote fanclub te genereren. Veel van deze fans hadden, of misschien zelfs hebben, het iconische rode T-shirt van de band in de kast hangen. Het simpele shirt met achterop de tekst I’M NOT DEAF, I’M JUST IGNORING YOU bleek erg populair bij de merchandisetafel en zodoende besloot de band hier iets leuks mee te doen. Op 22 maart 1997 werd er een rode T-shirt concert gehouden in Paradiso, Amsterdam. Iedereen die het rode T-shirt van Heideroosjes droeg, mocht gratis naar binnen. Dit resulteerde in een overvolle zaal met ruim 1.250 fans, allen gekleed in het verplichte bovenstuk. Voor de mannen zelf was het die avond dubbel feest: zij kregen namelijk een rode plaat uitgereikt voor het verkopen van 25.000 exemplaren van het derde studioalbum “Fifi“. Deze plaat is tot op heden nog steeds het bestverkochte Nederlandse punkalbum aller tijden.

Internationale gronden
Mede door het tekenen bij Epitaph Records en het spelen in voorprogramma’s van internationale bands zoals Pennywise, The Offspring en Bad Religion kon de band uiteindelijk de stap maken naar een internationaal publiek. Begin deze eeuw besloot Heideroosjes het op andere continenten te gaan proberen en speelde zijn eerste Amerikaanse show in 2004 op het SXSW festival in Texas. Met hun energieke liveshow wisten de mannen het Amerikaanse publiek omver te blazen en ontvingen ze veel lovende kritiek. Hierna volgden nog vele shows in de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Afrika en een volledige tour door voormalig Joegoslavië.

Eren en geëerd worden
In 2009 vierde Heideroosjes zijn twintigjarig bestaan met een dubbelalbum genaamd “Heideroosjes 20 Years: Ode & Tribute“. Op het schijfje “Ode” zijn covers te horen die gespeeld worden door Heideroosjes. De band heeft hiervoor tracks opgenomen van artiesten die veel invloed op hem hebben gehad. Onder andere Misfits, Ramones, Doe Maar en Johnny Cash worden geëerd op het schijfje. “Tribute” daarentegen bevat tracks van Heideroosjes die gespeeld worden door andere bands. Op dit album zijn bijvoorbeeld covers van Urbanus, Peter Pan Speedrock, The Opposites en Epica te horen. Na een grote zomertour besloten de heren echter dat het tijd was voor een pauze. Heideroosjes laste daarop een sabbatical in van een jaar.

Het afsluitende hoofdstuk
Heideroosjes kwam in 2011 terug met het album “Cease-Fire“, maar liet ook direct weten dat dit de laatste plaat zou zijn. In 2012 begon de band daarom aan zijn afscheidstournee, waarin onder andere Lowlands en Sziget Festival een bezoek kregen. Na twee uitverkochte shows in de Amsterdamse Melkweg en twee uitverkochte shows in Ancienne Belgique te Brussel viel het doek voor Heideroosjes. Het allerlaatste concert, dat plaatsvond op 29 september 2012, is later uitgebracht op dvd. Frontman Marco Roelofs schreef een boek over zijn leven in Heideroosjes en het uiteenvallen van de band: Kaal. Vanaf het moment dat de band zijn laatste show speelde tot één jaar daarna werden de mannen gevolgd door muziekjournalist Leon Verdonschot. Verdonschot, die zich afvroeg of er een leven was nadat je het grootste deel van je leven in een band hebt gezeten, maakte vervolgens de docufilm “Mooi geweest“.

En nu, na bijna zes jaar stilte, keert Heideroosjes dus terug op de planken voor twee shows. Was jij tijdens de hoogtijdagen van de band nog te jong om mee te schreeuwen? Of wil je juist je tienerjaren weer even herleven? Aanstaande zaterdag, 29 september, begint de kaartverkoop voor beide reünieshows. De concerten vinden plaats op de plek waar de band ooit al eerder afscheid nam: Melkweg te Amsterdam en het Brusselse Ancienne Belgique.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist