maandag 13 juli 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: AViVA

Opkomende artiest AViVA wordt vergeleken met artiesten als twenty one pilots en Billie Eilish. Haar debuutalbum “VOLUME I” ontving flink wat lof en vooral veel streams. Tijd om eens met haar te spreken over haar muziek en toekomstplannen.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: hoe gaat het met je?

Het gaat heel erg goed. Ik heb onlangs mijn debuutalbum ‘VOLUME I’ uitgebracht. Dus ik ben heel benieuwd hoe het wordt ontvangen door mensen over de hele wereld. Ik ben ook aan nieuwe muziek aan het werken, dat is altijd spannend.

Ja, zoals je zegt kwam je album op 19 juni uit. Enkele nummers waren al uitgebracht en hebben al flink wat streams. Hoe voelt het dat dit zo wordt ontvangen?

Ik word daar zo blij van! Zoals ik net ook aangaf, ik hou ervan om te zien hoe mensen er op reageren en de cijfers van het streamen zijn een goede manier om dat te doen. Ik krijg ook elke dag heel veel reacties en berichten van fans over de hele wereld. Tot nu toe allemaal positief dus ik ben blij dat iedereen zo enthousiast is over de release als mij. Ik denk ook dat veel fans blij zijn om nu eindelijk een fysieke versie te krijgen en de zwart-gele vinyl is erg tof.

Als je “VOLUME I” moet beschrijven aan de hand van twee dieren, welke beesten kies je dan?

Ik zou zeggen een tijger en een schorpioen. Ze zijn beiden erg mooi om naar te kijken, maar je weet niet wat ze doen als je dichterbij komt. Ik denk dat ik wil dat mensen zich als een tijger kunnen voelen en ik hoop dat mijn nummers mensen het zelfvertrouwen geven om te zijn wie ze zijn en die persoon lief te hebben.

Het is zo’n rauw en emotioneel nummer, maar het lijkt nu nog meer relevant te zijn dan ooit te voren.

Heb je ook een nummer dat erg bijzonder is voor jezelf?

Ik hou van ‘DROWN’. Het moet mijn favoriete AViVA nummer zijn. Ik denk omdat ik het in het begin heb geschreven, voor al het andere, voordat we zelfs ‘GRRRLS’ hebben uitgebracht. Het is zo’n rauw en emotioneel nummer, maar het lijkt nu nog meer relevant te zijn dan ooit te voren. Ondanks dat het twee jaar geleden is uitgebracht en een flinke tijd daarvoor is geschreven.

Hoe zou je jouw muziek omschrijven?

Dat is een lastige. Ik zeg vaak duistere emopop. Er zijn veel rock en alternatieve invloeden. Ik moet bekennen dat het meer bekrachtigend is dan de traditionele emo muziek. Ik denk dat ik die titel nog het meest passend vind, ondanks dat de emoties anders zijn, het is nog steeds de drijfveer voor de tekst en het geluid dat we maken.

Voor mensen die AViVa nog niet kennen. Welk nummer is een goede introductie naar je muziek?

Ik denk dat als je compleet nieuw bent, je naar ‘PSYCHO’ moet luisteren. Vanuit daar terugluisteren naar ouder werk, dan terug naar ‘PSYCHO’ en dan verder vanuit daar. Heb je dat gedaan en klaar voor meer? Oké, je bent nu een OUTSiDER.

Veel reacties onder je video’s op YouTube zijn ook vergelijkingen met artiesten als Billie Eilish en twenty one pilots. Wat vind je van die vergelijkingen?

Ik vind het niet erg. Ik denk dat er zeker wat vergelijkingen zijn. We zingen allemaal over echte menselijke emoties en gevoelens. Ik denk dat er niet veel variatie is voor mensen als het gaat om ‘alternatieve pop’. Dus ik ben blij dat ik in een zelfde categorie wordt gezien als hen. Ik hou van hun muziek.

Maar dat betekent niet direct dat zij jouw inspiratiebronnen zijn. Wat zijn enkele acts die jou beïnvloed hebben?

Mijn favorieten band toen ik opgroeide was The Smiths. Ik ben ook een groot Lana Del Rey fan. Er zijn veel geluiden die me daarbuiten hebben beïnvloed. Ik luister echt naar muziek gebaseerd op hoe het me laat voelen. Ik kan één nummer van een artiest leuk vinden en van een ander honderd. Ik denk dat een ‘gevoel neerzetten’ de meeste impact heeft op mij, hoe ik muziek schrijf en optreed. Het gaat altijd om mensen iets te laten voelen.

Oh wow, dit is geen dilemma maar een complete ramp.

Dus een grote variatie aan invloeden. Zijn er ook specifieke artiesten waar je in de toekomst echt graag mee zou samenwerken?

Ik denk dat Billie Eilish en ik een tof nummer zouden kunnen maken.

En voor wie zou je een show willen openen?

twenty one pilots, Billie Eilish of My Chemical Romance zouden tof zijn om te supporten.

Nu we het over shows spelen hebben. Kun je al iets verklappen over je toekomstige tourplannen?

Het was een beetje jammer (groot understatement) dat deze pandemie de grote 2020 tourplannen verstoorde. Ik zou anders NU in Europa zijn. Er zijn zeker wat grotere dingen op de planning, maar ik kan er niets over vertellen… nog niet. Wat ik wel kan zeggen is dat er plannen zijn voor Europa, Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, en een deel van Azië. Het zal niet eerder worden dan 2021, maar het is in werking.

Dat klinkt als een volle planning. Kom je dan ook naar Nederland en België?

Ja, ik hoop tenminste één van de twee, volgend jaar als ik mijn eerste Europese tour doe.

Laten we eindigen met een dilemma: nooit meer een nieuw nummer schrijven OF nooit meer nieuwe nummers live spelen?

Oh wow, dit is geen dilemma maar een complete ramp. Ik denk dat als ik echt moet ik nooit meer een nieuw nummer zou schrijven. Ik ben dol op de muziek die ik nu heb, dus als dat alles is wat ik mag, dan zou het voor altijd me moeten bevredigen… maar nu ik dat zeg, zolang niemand weet dat ik nieuwe liedjes schrijf, kan ik beiden misschien stiekem doen.

Het debuutalbum van AViVA, “Volume I“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar ze in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van AViVA.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist