zaterdag 4 december 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: AViVA

AViVA’s nieuwe album, “Volume II“, verschijnt iets meer dan een jaar na haar debuutalbum. Daarnaast is er ook een boek geschreven en begint de tourplanning langzaam op gang te komen. Genoeg om weer even bij te praten met AViVA.

Hi AViVA, leuk om je even te spreken. Hoe gaat het met je?

Goed, heel erg druk. Ik ben nu een muziekvideo op aan het nemen voor mijn nieuwe single, die ik nog niet heb aangekondigd.” – lacht – “Het is leuk, maar het is een lange dag. Na dit gesprek ga ik even wat eten en dan gaan we nog verder.

Je zit dus vol in de promotie van je nieuwe album, “Volume II”, dat op 29 oktober is uitgekomen. Wat kun je vertellen over deze plaat?

Mijn muziek is meer dan alleen de muziek. Het is een beetje een eigen wereld. Er is een boek [Self/Less] en een compleet universum dat ik aan het bouwen ben. ‘Volume I’, mijn eerste album, is daar de start van geweest en ‘Volume II’ gaat verder op dat verhaal. Een maand voor de release van de plaat kwam mijn debuutroman Self/Less uit. Voor mij als muzikant en artiest is het belangrijk om projecten te hebben met verschillende lagen. Je kunt gewoon naar de muziek luisteren, maar je kunt ook op ontdekking gaan in een wereld met verschillende personages en verhalen.

Hoe zijn de reacties tot nu toe geweest op het nieuwe album?

Heel erg goed. Ik ben zo blij met de reacties van fans, dat is echt het allerbelangrijkste voor mij – de fans. Iedereen is zo enthousiast. Ik vind het geweldig om te horen wat iedereens zijn favorieten zijn. En nu het boek en het album uit is, laten veel fans weten welke songs volgens hen bij welke hoofdstukken of alinea’s horen. Dat vind ik heel interessant!

Dat is zeker leuk om te horen, dat fans bepaalde dingen met elkaar verbinden.

Dat is echt zo! Ik vertel niet aan mensen welk nummer bij welk onderdeel hoort van het boek volgens mijn beleving. Ik denk dat iedereen zijn eigen interpretatie heeft van dingen. Dus voor mij is het heel leuk en interessant om te horen als ze zeggen: ‘Ik denk dat dat nummer bij dat hoofdstuk hoort.’ Ik ben dan echt van: ‘Interessant, dat had ik zelf echt nooit bedacht.’” – lacht –

Dus jij ontdekt ook nog nieuwe dingen aan je eigen kunst?

Jazeker. Er is een Discord met een groot aantal fans waar zij verschillende dingen bespreken. Ik hou er echt van om hele theorieën te lezen over waar nummers over gaan. Dan heb ik vaak dat ik denk: dat is niet wat ik bedacht had, maar ik snap het wel! Er zijn zoveel manieren om muziek te interpreteren en dat is wat ik er juist zo tof aan vind.

Je eerste album is ondertussen iets ouder dan een jaar, maar je hebt daar niet echt mee kunnen touren. Hoezo heb je toch besloten nu weer nieuwe muziek uit te brengen?

Als we iets hebben geleerd van de laatste keer, dan is het dat we niet kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. Ik wilde niet in de positie komen dat ik alleen maar aan het wachten en hopen ben. Ik release eigenlijk continu muziek. Ik ben eigenlijk altijd aan het schrijven, vaak één of twee nummers per week. Ik wil niet allemaal tracks hebben liggen, en nooit iets uitbrengen. Dat is niet leuk voor mij en niet leuk voor de fans. Als ik weer ga touren, zal het een mix zijn van de muziek die ik tot dan toe heb uitgebracht.

Is er een nummer waar je echt naar uitkijkt om live te kunnen spelen?

’WICKED’ heeft wel een speciaal plekje bij me. Op ‘Volume I’ is er een nummer ‘BURN’ en ik zeg altijd dat ‘WICKED’ een beetje het zusje is van die track. Op de een of andere manier voelen ze soms hetzelfde voor mij in ieder geval. Of dat voor andere mensen zo is, weet ik niet.” -lacht- “De hoofdlijn in het nummer is ‘Watch me dance around possessed, With your noose around my neck’. Dat is duidelijk een metafoor. En wat iemand ook over je zegt of probeert je omlaag te halen – aangezien mensen echt verschrikkelijk kunnen zijn – ik laat het mij niet beïnvloeden. Je kunt zeggen wat je wilt, maar ik blijf om je heen dansen en in je gezicht lachen. Want het boeit me niet en als het mij niet boeit, dan heb je ook geen macht over mij.

Je hebt de laatste tijd sowieso niet stilgezeten. Je hebt ook een aantal nummers gedaan voor een project Live From the Underground. Hoe was het om daaraan mee te werken?

Dat was echt geweldig! Oorspronkelijk zijn die video’s opgenomen voor een festival in Australië, genaamd Splendor In the Grass. Ze deden een virtueel festival, we hebben later de opnames opgesplitst en nummer voor nummer uitgebracht. Het was superleuk om te doen, er zat een groot team achter. Het was een hele andere ervaring dan een normale videoshoot. Tijdens een gewone clipopname hoef je niet continu te zingen, terwijl wanneer je live optreedt het een one-shot-trick is. Dit was een mix hiervan. Ik heb de nummers meerdere keren achter elkaar moeten zingen en dat was vocaal gezien wel zwaar. Maar toen ik het resultaat zag, was het het wel echt waard.

Zijn die video’s een goede representatie van wat mensen live van je kunnen verwachten?

Ja, dat is zeker zo! Het is natuurlijk ook live opgenomen. Ik vind het ook wel tof dat het mensen nu een kans geeft om een idee te krijgen van hoe het er live aan toe zal gaan. Dat mensen denken: ‘Dit is wel tof, ik ga dit checken!’

Over shows gesproken. Wat zijn de plannen om naar Europa te komen?

Ik heb zeker plannen om naar Europa te komen. De tickets voor mijn eerste shows in Groot-Brittannië zijn al in de verkoop. Ik geloof dat die shows in mei zijn. Ik speel ook op een festival in Spanje, daar heb ik ook echt zóóóveel zin in! We gaan proberen om zoveel mogelijk shows verspreid over Europa te plannen in de tijd dat ik er ben. Het is vooral een kwestie van de juiste zalen en dagen vinden. Ik kan echt niet wachten!

Welke drie nummers komen sowieso op de setlist?

’WICKED’ staat zeker op de setlist. ‘HYPNOTIZED’ en ‘BLAME IT ON THE KIDS’ zullen er ook op komen te staan.

Dank je voor je tijd, AViVA! Heb je tot slot nog iets dat je kwijt wilt aan de Nederlandse fans?

Om te beginnen: Dank jullie wel! Ik weet dat ik redelijk wat Nederlandse fans heb, jullie zijn fantastisch. Leuk dat jullie van jullie laten horen en mij zo geliefd laten voelen. Het feit dat ik een internationale fanbase heb, kan ik nog steeds moeilijk bevatten. Bedankt, ik kan niet wachten om live te komen spelen.

Het nieuwe album van AViVA , “Volume II“, is sinds 29 oktober in zijn geheel te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Meer informatie over AViVA, het album, het boek en opkomende shows kun je vinden op de website van AViVA. Check ook ons eerdere interview met AViVA.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives