woensdag 19 augustus 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: Broadside’s Ollie Baxxter

Eind juli bracht de poprockband Broadside zijn nieuwste album uit, genaamd “Into the Raging Sea“. Een Europese tour met Set It Off staat ook al op de planning. Reden genoeg dus om met frontman Ollie Baxxter te spreken!

Hoe gaat het met jullie met alles wat er gaande is in de wereld?

We doen het zo goed als we kunnen doen. Het annuleren van tours was een absolute nachtmerrie, hoewel noodzakelijk. Het voelt ook vreemd om een album uit te brengen ten tijde van een grote pandemie, maar sommigen zullen beweren dat het hierdoor meer aandacht krijgt.

Jullie hebben inderdaad net een album uitgebracht: “Into the Raging Sea“. Hoe zijn de reacties tot nu toe?

Iedereen lijkt de groei op te merken, wat zeer gewaardeerd wordt. We zijn in het jaar tijdens het schrijven van dit album veel veranderd. We zijn volledig opgefrist in dit nieuwe geluid dat we hebben. Ik denk dat iedereen zich eerst zorgen maakte, maar we hebben bewezen waarom we het in ieder geval verdienen dat ze de muziek eerst horen voordat ze oordelen.

Wat had de grootste invloed tijdens het schrijven van dit album?

Fans laten zien dat we nog steeds hun tijd waard zijn. Zij beslissen alles in een carrière van een band. Wij hebben hen meer nodig, dan zij ons.

Fans zijn zeker belangrijk om tevreden te houden. Voor mensen die jullie nog niet kennen, wat is een goed nummer ter introductie?

’Foolish Believer’. Het is een perfecte representatie van de sterkte van mijn stem in combinatie met de hele ‘live’ beleving en energie van de hele band. In één nummer.

Dat is een duidelijke omschrijving. Als je de rest van de nieuwe plaat moet omschrijven aan de hand van twee dieren, voor welke kies je dan?

Een oude trouwe hond die een cool nauwsluitend maatpak draagt voor het kerstfeest van zijn dochters en een zangvogel met het ene oog groter dan het andere. We zijn loyaal en consistent als de hond en maken waar wat we beloven en met de zangvogel zorgen we voor de muziek, maar worden we nog steeds als vreemde wezens bekeken.

Heb je ook nog een track op het album die extra dichtbij je staat?

’Seasons’. Het is een ongelooflijk persoonlijk nummer over mijn onevenwichtigheid in mezelf. Ik worstel met veel onbalansproblemen. Een van de meest overweldigende is mijn zelfwoede als ik iets niet kan doen met het vermogen waarmee het zich in mijn hoofd afspeelt. Als ik iets verprutst, of thuis iets vergeet, is mijn dag verpest. Ik heb moeite om alles te perfectioneren en dat resulteert in overbelasting. Dit gaat ten kosten van veel dingen, aangezien ik mijn aandacht in de relaties om mij heen tekort schiet. Ik kom egoïstisch over, maar echt, ik ben gewoon bang om beoordeeld te worden op mijn mislukkingen en niet waardig wordt beschouwd voor iemands tijd.

Dat klinkt inderdaad heel persoonlijk. Wellicht is dit dan een lastige vraag, maar wat denk je dat het beste nummer is dat jullie ooit uitgebracht hebben?

Misschien ‘I Love You, I Love You, It’s Disgusting’. Veel bands in onze scene schrijven over liefde die ten koste gaat van hun eigen ongeluk. Ik aan de andere kant omarm ‘liefde’ als concept en draag het belang ervan hoog in ons leven als mens. Ik denk dat kwetsbaar zijn tegenover jonge mensen belangrijk is. Ik weet dat het niet ‘cool’ is om verliefd te zijn, maar godverdomme het is bedwelmend.

Is dit een nummer dat dan ook standaard op de setlist verschijnt of welke nummers zijn dat juist?

’Coffee Talk’, ‘Come and Go’ en ‘Laps Around a Picture Frame’, deze tracks reflecteren ons publiek in grote mate en wie zijn wij om hen te ontnemen waarvoor zij hebben betaald om te komen zien.

Nu we het toch over shows hebben. In 2018 speelde jullie in de Eindhovense Dynamo met Trash Boat. Wat vond je het tofste aan het publiek in Nederland en Europa?

Gewoon het zien dat er mensen zijn in andere landen die het boeit, dat heeft ons leven veranderd. Ik weet nog goed dat ik op het podium stond en omver werd geblazen bij het feit dat mensen op kwamen dagen. Ik waardeer ook echt hoe eerlijk en recht door zee mensen waren. Geen bullshit.

Het was fijn om shows te spelen waar je jezelf moest bewijzen.

Hoe is dat dan anders in vergelijking met shows in Amerika bijvoorbeeld?

Nou, mensen liegen wel eens over je optreden om je beter te laten voelen. Het is aardig maar heel eerlijk, er is dan geen groei. Dus hoe fijn het ook is om omringt te zijn met mensen die je supporten hoe dan ook. Het was fijn om shows te spelen waar je jezelf moest bewijzen.

In 2021 komen jullie terug naar Nederland met Set It Off. Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Ik wil echt meer van jullie mooie land zien! Ik was echt te nerveus om ook maar even een wandeling te maken, ik dacht dat ik mijn focus zou verliezen om een goede show te spelen. Nu wil ik echt meer eten en mensen ontmoeten.

Wat kunnen mensen van deze show verwachten?

Er zal meer productie zijn, dus het zal ‘groter’ aanvoelen.

Om het af te sluiten: nooit meer een nieuw nummer schrijven of nooit meer een nieuw nummer live spelen?

Nooit meer nieuwe nummers schrijven. Ik geloof niet dat ik mijn beste nummers al geschreven heb, maar shows spelen is mijn therapie. Ik kan het niet veroorloven om dat te moeten missen.

Het album van Broadside, “Into the Raging Sea“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Broadside.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist