zondag 28 maart 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Dead Poet Society’s Jack Underkofler

Het nieuwe album van Dead Poet Society, “– ! –“, verscheen op 12 maart. Een goede reden dus om met vocalist Jack Underkofler in gesprek te gaan. Naast dat we hem het hemd van het lijf vroegen over de nieuwe plaat, spraken we ook over toekomstige optredens en gewaagde keuzes in de muziekindustrie.

Hey Jack, leuk je even te spreken. Hoe gaat het met je?

Het gaat goed. Ik heb een behoorlijk interessante maand gehad, maar het gaat goed.

Laten we er maar gelijk induiken dan. Voor mensen die Dead Poet Society nog niet kennen. Welk nummer is een goede introductie?

Ik zou zeggen dat ‘American Blood’ een goede plek is om te beginnen. Het is een gemakkelijk verteerbaar nummer om mee te beginnen voordat je in het onkruid gaat kruipen.

American Blood” en ”.burymewhole.” zijn ook een van de eerste singles geweest die werden uitgebracht van het album. Waarom hebben jullie voor deze gekozen?

Dit waren de enige nummers die klaar waren.” lacht Underkofler. “Dat én we dachten dat ze goed genoeg waren, dus we besloten om ze uit te brengen.

Jullie nieuwe album ”– ! –” kwam op 12 maart uit. Hoe zijn de reacties tot nu toe geweest?

Het is overweldigend positief geweest, wat een goed teken is. De singles doen het beter dan alles wat we in het verleden hebben uitgebracht. Wat ook een goede marker is voor ons, omdat we weten dat we beter worden in schrijven.

Je voelt je dus meer op je gemak als schrijver. In welk opzicht zijn deze nummers nog meer anders dan alles wat hier voor kwam?

Het is meer ‘ons’ dan ooit tevoren. Ik heb het gevoel dat we echt onze eigen wereld binnenkomen met deze nieuwe nummers. We evolueren constant als muzikanten en dit album is een kijkje in die evolutie.

Is er een nummer waar je in het bijzonder naar uitkijkt voor fans om het te horen?

’.haunted.’ is eentje waar ik echt enthousiast over ben om het te laten horen. Die komt voor mij heel dichtbij en ik denk dat veel van onze fans hetzelfde zullen voelen.

Wat ook een goede marker is voor ons, omdat we weten dat we beter worden in schrijven.

Waar gaat dit nummer dan over?

Het gaat over het omgaan met mijn eigen interne monoloog en de zelftwijfel waarmee ik te maken heb. Soms bevind je je op de bodem van het vat en moet je gewoon doorgaan ondanks de angst en ongerustheid die ermee gepaard gaan.

We zijn wel benieuwd. Is er een betekenis achter de schrijfwijze van de tracktitels?

Wij als artiesten volgen de filosofie dat het enige doel van kunst is om emotie en gevoel op te roepen. Elke beslissing die we nemen, heeft dit als basis. Toen we de namen op deze manier schreven, riep het een emotie op die het nummer versterkte als je tijdens het luisteren naar de titel keek, dus we bleven erbij.

Iets anders dat opviel aan het album is dat meerdere nummers langer dan vier minuten zijn en soms zelfs bijna vijf minuten. Een gewaagde keuze in het huidige muzieklandschap.

Er wordt niet zo vaak rekening gehouden met de lengte van de nummers. Ik denk dat we zijn opgevoed met een onbewust begrip dat 3:30 de juiste lengte is voor een song. En als je dus schrijft, wordt het net zo lang vanwege de manier waarop je gehoor getraind is om door een nummer te komen. Er zijn echter uitzonderingen en die nummers van meer dan vier minuten zijn die uitzonderingen.

De laatste album-vraag: kun je het album beschrijven aan de hand van twee snoepsoorten?

Sour Patch Kids en Gushers. Sour Patch Kids omdat onze muziek zich tussen zuur en zoet bevindt, en Gushers omdat we een stel ‘juicy’ jongens zijn.

Met het nieuwe album op zak willen jullie natuurlijk touren. Het is nog even afwachten met de hele COVID-19-situatie, maar zijn er al plannen voor shows in Nederland en België?

Er zijn plannen voor een Europese tour en ik weet zeker dat daar ook Nederlands en/of Belgische data bij zullen zitten!

Welke drie nummers staan sowieso op de setlist dan?

Waarschijnlijk ’.CoDa.’, misschien ‘Lo Air’ en zeker weten ’.SALT.’.

In 2019 tourden jullie als supportact met Badflower. Hoe zijn de reacties van het publiek geweest?

Heel erg goed! Mensen reageren verrassend goed op zware muziek als het door hun strot wordt geduwd, dus dat was een aangename verrassing.

Als laatste: wat kunnen mensen verwachten van jullie liveshow?

Balls-to-the-wall-energie van start tot finish. We proberen echt elke show die we spelen alles te geven en zo veel mogelijk in de muziek te komen.

Het album van Dead Poet Society, “– ! –“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Vergeet niet om ook onze albumreview te lezen. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Dead Poet Society.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist