dinsdag 28 mei 2019
 

Geschreven door Lianne Brand.

 

Interview: Employed To Serve’s Justine Jones

Employed To Serve gaat de laatste tijd hard en dan bedoelen we niet alleen de muziek van de band. De dame en heren weten langzaamaan steeds meer fans te veroveren. Met een nieuwe plaat en een drukke tourplanning in het vooruitzicht, spraken wij kort met frontvrouw Justine Jones over het album, de tour en meer.

Justine, laten we beginnen met een makkelijke vraag: hoe gaat het met je?

Het gaat goed, dank je wel! Ik kom net terug van kantoor. Het was aan het hagelen vandaag, dat vond ik wel erg cool. Het voelde als het einde van de wereld. Ik vind dat wel erg tof. Maar ja, gaat goed natuurlijk. Enthousiast voor het album dat vrijdag [10 mei 2019] uitkomt.

Voordat we verdergaan, voor iedereen die Employed To Serve nog niet kent: hoe zou jij de band in drie woorden beschrijven?

Instinctief, energiek en straffend.

De laatste tijd wordt er erg lovend gesproken over de band. Hoe voelt het als leadsinger om zoveel positieve feedback te mogen ontvangen?

Het gaat de laatste tijd echt snel! Het zijn echt allemaal van die bucketlist dingetjes die ik had sinds mijn veertiende. Het is echt heel cool om dit allemaal te beleven. Wij zijn heel erg blij met hoe het album uiteindelijk is geworden, maar het is gewoon heel fijn om van andere mensen te horen dat ze het ook leuk vinden. Het creëert altijd wat zorgen. Je kan zelf zeggen: ‘Ik ben blij hoe het is geworden!’, maar muziek is subjectief, niet iedereen hoeft natuurlijk hetzelfde te vinden. Het is fijn, het is geweldig dat iedereen er zo on board mee is.

Het nieuwe album “Eternal Forward Motion” komt vrijdag 10 mei uit. Zit er een nieuw element in het album?

Jazeker! Er zijn een paar kleine verrassingen. We hebben meer… Nou ja, we hebben het gevoel dat er meer groove in het album zit, maar vooral nog meer warmte. Ik denk dat we betere songwriters zijn geworden sinds de vorige plaat en ik hoop dat de mensen nog meer gaan genieten van dit album. Nog meer dan het vorige album.

Dat klinkt veelbelovend! Welke tracks zijn bijvoorbeeld meer groovy?

“’Forse Fed’, de leadsingle van de plaat, is zeker meer groovy.

Ik denk dat we betere songwriters zijn geworden sinds de vorige plaat en ik hoop dat de mensen nog meer gaan genieten van dit album.

Jullie hebben op dit moment drie nummers uitgebracht en hebben ook al nieuw materiaal live gespeeld. Hoe zijn de reacties vanuit de fans dusver geweest?

Heel erg goed eigenlijk. Je kan zien wanneer de muziek start dat het publiek realiseert dat het nieuw materiaal is. We hebben de nummers eigenlijk een soort van lopen uitproberen tijdens de tour met Stick To Your Guns afgelopen december. Er zijn vier tracks die we erg vaak hebben gespeeld, dus daar zijn we al zelfverzekerder mee geworden. Het is best fijn voor ons, want het is altijd een beetje eng om een nieuw nummer live te spelen voor de eerste keer. Het is spannend, maar er is altijd een stemmetje in jezelf dat zegt: ‘Oké, dit kan echt compleet misgaan.’ Maar gelukkig is dat niet zo gegaan!

Fijn dat jullie al zoveel goede ervaringen hebben met de liveoptredens!

Met de nieuwe nummers zijn er een stuk meer refreinen en er is ook meer interactie met het publiek! Het is makkelijk om de teksten uit je hoofd te leren, wat erg leuk is live.

Zijn er nummers op “Eternal Forward Motion” die voor jou of de anderen erg persoonlijk zijn?

Ja, ze staan eigenlijk allemaal best wel dicht bij ons hart. Ik denk voor mij persoonlijk ‘We Forgot You’: een nummer dat meer gaat over mijn eigen visie op bepaalde dingen. Het gaat over het niet realiseren dat iemand waarvan je houdt problemen heeft. Dat je door je eigen situatie eigenlijk niet doorhebt wat er om je heen gebeurt. Dus ik denk dat deze track wel een van de belangrijkste nummers is in mijn ogen.

Met het nieuwe album, staat er ook weer een tour voor de deur. In de zomer komen jullie naar Nederland om te spelen op Jera On Air. Kijken jullie ernaar uit?

Oh ja zeker, ik kijk ernaar uit! Hopelijk zien we jullie daar!

Hoe bereiden jullie je voor op zo’n festivalset?

Ik sluit mijzelf meestal op voor de show en ga lekker wat muziek luisteren om mezelf in de stemming te krijgen. Daarnaast doe ik dan ook mijn warming-ups. Ik vind het altijd erg lastig om tegen mensen te praten voordat we gaan spelen, omdat ik het zo spannend vind! In mijn hoofd zit ik dan van: ‘AH IK MOET ZO SPELEN, IK MOET WARM WORDEN’. Dat soort dingen. Er is altijd een beetje energie van de nervositeit. Dus ik sluit mezelf op om mentaal voor te bereiden. En wanneer de show is afgelopen, dan doen we biertjes!

De biertjes zijn dan wel weer gezellig! Ben je minder nerveus geworden over tijd?

Jazeker, sinds onze eerste show is het minder geworden. Maar er is altijd dat deel in mijzelf dat nerveus wordt. Maar ik vind dat best leuk. Het is best een verslavend gevoel. Ik vind het gevoel van jezelf buiten je comfortzone halen erg tof. Dat maakt het een stuk interessanter, dat zeker! Ik ben zeker het nerveust voor de Londen headlineshows. Het is namelijk onze stad en er is altijd een grotere verwachting van je als je in die grote steden speelt.

Het is best een verslavend gevoel.

Jullie hebben in de tussentijd al een aantal headlineshows gespeeld, maar ook een groot deel op festivals. Waar gaat je voorkeur naar uit?

Oh.. Ik kan niet kiezen! Ik vind beide erg leuk. Festivals omdat er een leuke flow in zit. Er kunnen mensen langs het podium lopen en dan denken van: ‘Oh, dit is best grappig’, en dat ze blijven kijken. Dat is best leuk om te zien. Persoonlijk vind ik het bij festivals erg leuk omdat er zoveel bands spelen. Want wanneer ik klaar ben met spelen, ga ik vaak zelf naar andere bands kijken. Dus vanuit een fan-perspectief vind ik festivals veel leuker, omdat je veel bands kan zien. Maar bij de concerten, ik denk omdat je dan een vast publiek hebt, het leuker is. Ze hebben toch geen andere plek om naartoe te gaan, ze moeten wel naar je kijken! Dat is gewoon een heel leuk gezicht, ook als je op een avond de heavy-band bent. Dat je mensen er een beetje… moeite mee ziet hebben. -lacht- Ze moeten dan even je muziek verwerken. Maar ja, ik vind een beetje van allebei wel leuk!

Bij festivals komt het publiek natuurlijk voor meerdere bands. Bij een concert ben je de supportact of de band waar iedereen voor komt. Dat is toch een andere setting.

Jazeker en bij concerten zijn ze ook veel minder moe! Op festivals zijn ze brak en hebben ze zeker niet genoeg gedronken en gegeten!

Een drukke zomer dus voor de boeg. Zijn er ook al plannen voor daarna?

Ja, we hebben zeker een aantal tours op de planning staan, maar daar mag ik nog niet over praten. Maar we blijven druk, dat sowieso. We gaan ook zeker binnenkort dingen bekendmaken! Vanavond gaan we het er ook over hebben om weer in Europa te spelen na alle festivals. Dus dat wordt zeker erg leuk! We proberen een Amerikaanse tour voor elkaar te krijgen, maar daar moeten we nog even goed naar kijken.

Jullie zijn nog niet eerder in Amerika geweest, toch? Kijken jullie ernaar uit om naar dat deel van de wereld te gaan?

We zijn er inderdaad nog niet geweest, dus we kijken er erg naar uit! We zijn vaak in Europa geweest, waardoor sommige plekken bijna als thuis voelen. Maar het lijkt me geweldig om dat gevoel ook bij andere plekken op de wereld te krijgen. Lekker naar Amerika gaan; grote slurpies, groot bier, XL-shirts.

We zijn vaak in Europa geweest, waardoor sommige plekken bijna als thuis voelen.

Nu we het toch over tourwensen van de toekomst hebben: met welke twee bands zou je ooit nog eens willen touren?

Deftones en Slipknot! Beide zijn echt mijn favoriete bands. Deftones is echt mijn nummer één! En Slipknot volgt heel snel daarna. Ik kan niet wachten om Slipknot dit jaar weer te zien op Download.

Het nieuwe album van Employed To Serve, “Eternal Forward Motion“, is vanaf mei verkrijgbaar. Op vrijdag 28 juni speelt de band een set op Jera On Air 2019. Meer informatie daarover kun je vinden op de website van Jera On Air.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist