zaterdag 10 januari 2015
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

Interview: Enter Shikari

Vanavond staan de jongens van Enter Shikari in een uitverkochte The Max, Melkweg, Amsterdam. Wij hebben de mogelijkheid gehad om frontman Rou Reynolds een aantal vragen te stellen, nog voordat de band in Nederland was. Lees alles over het nieuwe album, de show van vanavond, 10 januari, en meer!

Een belangrijke vraag om mee te beginnen – hoe gaat het met je?
Onrustig, explosief, potentieel gewelddadig.

Het nieuwe album, “The Mindsweep,” zal eind januari uitgebracht worden. Het is misschien een cliché vraag, maar hij is nog steeds belangrijk: hoe ging het proces van dit album van begin tot eind?
Het begint met zenuwen, want het project is zo ontzettend groot. Het is alsof je aan de voet van een berg staat. Maar zodra je begint en in the flow komt, is het de meest plezierige ervaring die er is. Creativiteit is waar mensen het beste in zijn en het is een eer om wakker te kunnen worden met een idee en die de volgende dag uit te kunnen werken.

Hoe zou je jullie nieuwe materiaal omschrijven?
Het is mijn baan om het te maken, jullie baan is om het te omschrijven, haha. Nou, ik zal maar zeggen dat het gepassioneerd en dynamisch is, waar we altijd voor proberen te zorgen.

In plaats van een paar nummers teasen voor het nieuwe album uitkomt, hebben jullie een mash-up gemaakt. Waarom kozen jullie ervoor dit te doen?
De nummers op het album zijn zo gevarieerd dat het als een geheel moet worden geïntroduceerd. Mensen vragen ons altijd of onze nieuwe single representatief is voor het hele album en dat is het nooit.

Dit album is de opvolger van “A Flash Flood of Colour,” hoe zijn de twee albums verschillend?
Flash Flood is in een jungle in Thailand opgenomen, “The Mindsweep” in de mistige heide van Lincolnshire, Engeland. Ons team was hetzelfde en het proces was vergelijkbaar, maar met “The Mindsweep” hebben we geprobeerd om een paar dingen anders te doen. We hebben veel echte akoestische instrumenten gebruikt zoals strijk- en blaasinstrumenten, het was erg leuk om hiervoor te schrijven en dit in elkaar te zetten. Ook wou ik meer zangtechnieken gebruiken om het pallet aan emoties die ik kan representeren of oproepen te vergroten.

Een oude hit is natuurlijk “Sorry, You’re Not a Winner.” Denk je dat er een nummer is op het nieuwe album dat nog groter gaat worden?
Absoluut. Ik houd van onze eerste twee singles, “The Last Garrison” en “Anaesthetist.” Ook zal “Torn Apart” volgend jaar uitgebracht worden.

Jullie nummers hebben vaak een duidelijke politieke ondertoon. Wat is de reden hierachter?
Elk nummer heeft een politieke ondertoon. Het banale popnummer dat niets interessants zegt en oude, te vaak gebruikte clichés gebruikt, gaat alsnog over de politiek. De keuze om niets nuttigs te zeggen in de lyrics is een politieke beslissing om je voetstuk, je kunst, niet te gebruiken om een discussie mee te kunnen starten.

Binnenkort zijn jullie in Nederland voor een show, net voordat het album uitkomt. Zijn jullie van plan een paar nieuwe nummers te spelen
Absoluut. Jullie zullen veel primeurs krijgen van een hoop nieuwe nummers op die tour!

Kijken jullie uit naar de Nederlandse show? Zijn er al plannen gemaakt voor de tijd die jullie hier door zullen brengen?
Ja, we houden ervan om in Nederland te spelen, de mensen zijn altijd erg vriendelijk, gepassioneerd en energiek. Jammer genoeg hebben we deze keer niet veel tijd in Amsterdam maar we gaan het beste ervan maken en proberen om er tussenuit te piepen om jullie te kunnen ontmoeten.

Jullie shows zijn altijd memorabel, met bijvoorbeeld menselijke piramides tijdens de show. Waar kregen jullie het idee voor dit soort dingen?
We zijn begonnen met de menselijke piramides omdat het een gezamenlijke ervaring is, mensen moeten samenwerken om iets te maken. We komen uit de hardcore en metal scene, waar veel geweld was bij shows. Wij zijn steeds naar nieuwe manieren aan het zoeken om mensen bij elkaar te brengen en een goede tijd te hebben.

Jullie traden op tijdens de Europese Vans Warped Tour vorig jaar. Was dit erg anders, vergeleken met de Amerikaanse versie?
Nou, in Europa zijn de shows binnen en neemt het festival plaats in de winter. Ze zijn ook flink wat groter.

Wat vond je van de reacties op jouw mening over VIP tickets?
Het was te verwachten. Al hadden de meeste mensen die er tegenin gingen duidelijk het artikel niet gelezen en hebben ze hun eigen argumenten bedacht, die nergens op sloegen.

Als je zou kunnen touren met twee bands (of ze nog bestaan of niet) welke zouden dat zijn?
Radiohead
en Muse.

Is er nog iets wat je wilt zeggen tegen de lezers van Smash Press?
Leef langzaam. Sterf pas als je oud bent. Zoals een bacterie op de bodem van de oceaan.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives