dinsdag 22 september 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Fear No Empire’s Ali Tabatabaee

Tijdens de quarantaine-periode van COVID-19, besloten leden van Zebrahead, Death By Stereo en Adolescents een nieuw muzikaalproject te starten: Fear No Empire, een band die politiek geladen is en zijn platform gebruikt om een boodschap te verspreiden. Wij spraken met frontman Ali Tabatabaee over het project, de komende EP, de toekomst én de andere bands.

Laten we bij het begin beginnen: hoe gaat het met je in deze rare tijden?

Het gaat goed, dank je. Het is een gekke tijd, maar net zoals iedereen, hou ik vol.

Middenin een pandemie en tijden van sociale onrust over de hele wereld, besloot je een nieuw project te starten: Fear No Empire. Hoe is dit tot stand gekomen?

We waren net thuisgekomen van een tour van vier weken in Europa en een paar weken later trof de pandemie de Verenigde Staten. Ik zat thuis in quarantaine en was getuige van de incompetente reactie van de regering op de pandemie. Toen braken er protesten uit in steden in heel Amerika toen George Floyd werd vermoord door politieagenten. Ik was van streek en begon mijn gedachten en teksten op te schrijven, terwijl ik er toen niet echt aan dacht om een nieuwe band te beginnen. Ik deelde dit met Ben [Ozz] en Dan [Palmer], en zij hadden dat zelfde gevoel. Dit inspireerde ons om ideeën voor liedjes naar elkaar te sturen en toen kwam Mike [Cambra] bij het project. Dit was onze uitlaatklep voor de frustratie en woede die werden veroorzaakt door alle negatieve dingen om ons heen.

Je noemt Fear No Empire ook wel ‘jullie protest’, kun je daar iets meer over vertellen?

Iedereen die ergens gepassioneerd over is en verandering wil, moet op zijn eigen manier handelen en zijn stem gebruiken. Of het nu gaat om betrokkenheid bij een coalitie of een gemeenschapsorganisatie, de straat op om te protesteren, stemmen bij verkiezingen of sociale media gebruiken om zich uit te spreken. Als artiesten is het creëren van muziek onze stem en het kan een platform zijn om mensen bewust te maken van zaken die belangrijk voor ons zijn. Hopelijk inspireert onze muziek anderen om hetzelfde te doen en actie te ondernemen voor wat belangrijk voor hen is.

Hopelijk inspireert onze muziek anderen om hetzelfde te doen en actie te ondernemen voor wat belangrijk voor hen is.

Op 19 augustus kwam de eerste single uit: “Revolt”. Hoe leefde je daar naartoe?

Het is altijd een beetje beangstigend om nieuwe muziek uit te brengen, maar ik ben trots op dit nummer en hoop dat het goed wordt ontvangen. Ik vind dat deze single uniek is omdat hij elektronische, rock- en metalinvloeden combineert met hiphop en ik denk dat onze fans dit wel weten te waarderen.

Waarom hebben jullie specifiek voor dit nummer gekozen om als eerste uit te brengen?

We vonden dat dit een goede representatie van geluid en stijl was voor Fear No Empire en daarmee een goede introductie voor onze muziek.

Wat kun je over het nummer zelf vertellen?

Onze eerste single ‘Revolt’ gaat over de scheiding van immigrantenkinderen van hun families tijdens de regering-Trump, die alleen maar is versterkt door de ernstige gezondheidsproblemen die zijn ontstaan door de toenemende COVID-19-pandemie. Ik ben een immigrant. Mijn familie vluchtte vanuit Iran naar de Verenigde Staten toen ik zes jaar oud was. Ik kan me niet voorstellen dat ik gescheiden werd van mijn familie, niet wist waar ze waren, de taal niet kende en bang was voor het coronavirus. Deze kwestie staat dichtbij mij, dus ik wilde mijn gedachten uiten.

Dit is dus ook wel echt een heel persoonlijk nummer?

Als iemand die als kleine jongen naar de VS emigreerde, is ‘Revolt’ erg persoonlijk voor mij. Het zien van foto’s van kinderen in kooien is hartverscheurend. De opsluiting en scheiding van kinderen door de huidige regering als een afschrikmiddel voor immigranten die hier een beter leven zoeken, maakt me ziek.

De EP, met onder andere deze track, verschijnt in oktober. Wat kunnen mensen hier van verwachten?

De EP komt in oktober uit, maar we zijn van plan om voor die tijd meer nummers uit te brengen. De EP is geschreven aan het begin van de pandemie in de VS en alle tracks richten zich op kwesties, waarvan er vele al jarenlang in dit land spelen, die in deze tijd zijn geïntensiveerd. De nummers brengen krachtige boodschappen over met veel energie en een rauw geluid, waarbij muzikale genres kruisen.

Zou je de EP kunnen omschrijven aan de hand van twee dieren?

-Lacht- “Een vraag als deze had ik niet verwacht! Mijn eerste gedachte is direct een manticore, dit is niet eens een echt dier. Het is een Perzisch mythisch wezen met een kop van een mens, het lichaam van een leeuw en een schorpioenstaart. Ik denk hier waarschijnlijk aan omdat onze muziek zoveel muziekgenres op een agressieve manier combineert. Telt dit als twee dieren?

Tuurlijk! Los van het feit dat jullie een boodschap willen overbrengen met deze EP, gaat ook een deel van de opbrengst naar ACLU.

We wilden een gevestigde non-profitorganisatie steunen bij het verdedigen en behouden van individuele rechten en vrijheden. In de afgelopen vier jaar hebben we gezien dat de huidige regering voortdurend schijt heeft aan onze grondwet en wetten drukt voor politieke doeleinden door middel van uitvoeringsbesluiten en beleidsmaatregelen die mensen schaden en een bedreiging vormen voor hard bevochten burgerlijke vrijheidsrechten. De American Civil Liberties Union is een landelijke organisatie die zich bezighoudt met veel zaken waar we gepassioneerd over zijn, waaronder vrije meningsuiting, mensenrechten, rassenrechtvaardigheid, immigrantenrechten, hervorming van het strafrecht, LGBT-rechten en stemrecht.

Een vraag als deze had ik niet verwacht!

Een goed gekozen en overwogen doel dus. Wat staat er verder nog op de planning voor Fear No Empire?

We zullen nog een paar nummers uitbrengen tot de release van de EP op 28 oktober. We zullen ook nog wat video’s maken, wat een hele uitdaging is in een pandemie, maar we hebben wat toffe concepten in de maak.

En na de EP?

We zijn nog meer nummers aan het schrijven en plannen een album voor komende zomer. We willen ook graag live spelen voor mensen en zullen gaan touren zodra dat weer veilig is.

Heeft dit project effect op de toekomst van jullie andere bands?

Ik denk het niet. We kunnen makkelijk rondom andere projecten plannen. Het zal waarschijnlijk betekenen meer tijd ‘on the road’, maar we doen waar we van houden, dus dat is geen slecht ding.

Dus je hebt ook nog tijd gehad om te werken aan Zebrahead-materiaal?

Ja, we hebben een aantal nieuwe Zebrahead-nummers waar we aan werken. Ik kan niet wachten om het af te ronden, dus er komt nieuwe muziek aan voor de fans om naar te luisteren.

Wat kunnen de Zebrahead-fans nog verwachten?

Een groot aantal shows zijn verplaatst vanwege de pandemie, dus we willen vooral weer graag gaan touren en onze fans zien… Hopelijk volgend jaar!

De EP van Fear No Empire is vanaf 28 oktober te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Meer informatie over de band of de EP fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Fear No Empire.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist