maandag 12 april 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Hail the Sun’s Shane Gann

Ruim een maand voor de release van “New Age Filth” van Hail the Sun spraken wij met gitarist Shane Gann. We vroegen hem alles over de nieuwe plaat, persoonlijke groei én uiteraard schotelden we hem een goed dilemma voor.

Hoi Shane, leuk je even te spreken. Hoe gaat het met jullie?

Het gaat goed met ons! Ons nieuwe album komt binnen een maand uit, waar we erg naar uit kijken; dingen zijn niet meer zo somber als ze ooit waren.

Laten we het eens even over dat nieuwe album hebben. Op 16 april komt “New Age Filth” uit, wat kunnen mensen verwachten van deze plaat?

Tien nummers. 37 minuten. ‘New Age Filth’ is een ongerepte presentatie van onze nieuwste stemmingen, smaken en stijlen, allemaal onderstreept door onze hectische, opwindende arrangementen en bekroond door de indrukwekkende melodieën en teksten van onze drummer/zanger [Donovan Melero].

Momenteel zijn er al wat singles uit van het album. Hoe zijn de reacties daarop geweest?

We willen nederig zijn, maar dat is best moeilijk als we bijna alleen maar positieve feedback hebben gekregen over alle drie de singles. We hebben er allemaal heel veel zin in om alles te releasen. De reacties waren ongelooflijk en het is extra leuk om te weten dat we iedereen nog meer kunnen gaan laten horen.

We willen nederig zijn, maar dat is best moeilijk als we bijna alleen maar positieve feedback hebben gekregen.

Is er nog een ander specifiek nummer waar je echt enthousiast over bent voor fans om het te horen?

’Misfire’ is een nummer waarvan we denken dat fans het tof gaan vinden, vooral omdat we deze zelf heel vet vinden. Het heeft een heel ander gevoel dan onze andere nummers, met zijn latin percussie en stuwende baslijn. Het gaat je laten dansen, hopelijk.

Klinkt goed! Heb je ook een nummer op dit album dat persoonlijk voor je is?

De meeste nummers zijn persoonlijker voor Donovan [Melero], maar zelfs voor mij hebben veel van zijn teksten de neiging om te resoneren, vanwege de bewoording die hij kiest. ‘Made Your Mark’ bijvoorbeeld, doet denken aan veel vroegere vriendschappen, mentorschap en meer. Het voelt alsof Donovan [Melero] zijn eigen persoonlijke verhaal deelt tijdens de coupletten, maar het refrein is universeler en het is een geweldig, weemoedig nummer…

Op welke manier is dit album anders dan zijn voorgangers?

Dit album is meer met voorbedachten rade gemaakt dan de andere releases en daar zijn we trots op. Natuurlijk is het in wezen nog steeds een verzameling liedjes gekookt in een snelkookpan van spontaniteit, maar deze keer werd het recept van elk gerecht steeds opnieuw aangepast en verbeterd. We hebben veel geleerd van het maken van platen en het spelen van shows gedurende tien jaar. Dit album laat dat ongetwijfeld zien.

Levenservaring en groei als een persoon hebben dus wel invloed in jullie muziek. Welk effect heeft dit op het creatieve proces van nieuwe muziek?

Diepe vragen krijgen diepe antwoorden. We hebben allemaal relatief vergelijkbare ups & downs in het leven, maar ze beïnvloeden ieder persoon anders vanwege alles rondom die pieken en dalen. Sommige mensen komen gelukkig dichter bij hun artistieke expressie en leren deze meesterlijker te hanteren. Voor anderen kan kunst een constante bron van teleurstelling of stress zijn. We hebben beide meegemaakt en we zijn er vrij zeker van dat dit vaak het geval is bij elk type artiest.

NU komen we bij de sappige stukjes!

Dus zoiets als een pandemie heeft wel effect op je schrijfproces?

Nou, gelukkig is dit album opgenomen in februari en maart 2020. Rond de tijd dat de pandemie echt begon was het zo goed als afgerond. Toch beïnvloedde het coronavirus alles en konden we bijna een jaar lang geen nieuwe nummers uitbrengen. We konden ook niet touren, wat alles langs de lijn verder beïnvloedt. Want dat is het brood en de boter van een band. Aan de andere kant hebben we tijd gehad om de versnellingen te smeren en zijn we klaar om op volle snelheid te starten zodra het mogelijk is om dit veilig te doen.

Na zo’n diepzinnige vraag even iets luchtigs. Als je het album aan de hand van twee dieren moet omschrijven, welke kies je dan?

NU komen we bij de sappige stukjes! We zouden een hommel en een luiaard zijn. De hommel vanwege zijn pittige onvoorspelbaarheid en de luiaard vanwege zijn saaie koelheid.

Mochten er mensen zijn die Hail the Sun nog niet goed kennen, welk nummer zou je ze dan als eerste adviseren om te beluisteren?

We zouden zeggen ‘Human Target Practice’ van ons album ‘Wake’. Het is een favoriet bij fans en we spelen het nog steeds live, zeven jaar na de release, en het is nog steeds leuk! We raden ook aan om alle singles te beluisteren die we hebben uitgebracht van ‘New Age Filth’, die heel goed ons huidige geluid weergeven.

Helaas is het momenteel nog niet mogelijk, maar zijn er plannen om naar Nederland en België te komen?

100% ja! We hadden vorig jaar plannen om naar Europa te komen, maar dat is veranderd vanwege een bepaalde reden… We hopen dat in 2022 het veilig is en we een aantal nieuwe fans kunnen maken.

Kun je al verklappen welke drie nummers er dan sowieso op de setlist belanden?

Voor jullie in Europa, die nog nooit de kans hebben gehad om Hail the Sun live te zien? We zouden waarschijnlijk ‘Black Serotonin’, ‘The Fun In Dysfunction’ en natuurlijk ‘Relax / Divide’ spelen.

Laten we eindigen met een dilemma: de wereld over touren en bij elke show zijn er maar 20 mensen OF dezelfde drie zalen spelen voor de rest van je leven, maar het is altijd uitverkocht.

Uitverkochte shows hebben een andere energie omdat mensen het samen beleven! Maar er is veel van de wereld die we niet gezien hebben en zelfs als er maar 20 mensen zijn die ons in een stad willen zien, zullen we ze allemaal een geweldige show geven. Ook zijn kaartjes $10.000 per stuk, en elke 5e verkoop gaat rechtstreeks in mijn zak,” lacht Gann.

Het album van Hail the Sun, “New Age Filth“, is vanaf vrijdag 16 april te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of wil je het album fysiek aanschaffen? Check dan de website van Hail the Sun.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives