woensdag 14 april 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Holding Absence’s Lucas Woodland

Op 16 april brengt Holding Absence zijn nieuwste album uit: “The Greatest Mistake Of My Life“. Wij spraken met vocalist Lucas Woodland onder andere over het nieuwe album, het bijbehorende creatieve proces en de geplande Europese tour.

Hoe gaat het met je, Lucas?

Het gaat goed, dank je. Ik heb afgelopen jaar zeker mentaal geworsteld, maar ik ben optimistisch over de toekomst. Ik mag dus niet klagen.

Voor mensen die Holding Absence nog niet kennen, welk nummer is een goede introductie voor jullie muziek?

Ik zou zeggen dat ‘Afterlife’ of ‘Like a Shadow’ de grootste knallers zijn. Maar er is veel te ontdekken!

Op 16 april komt jullie nieuwe album uit. Wat kunnen mensen verwachten van “The Greatest Mistake Of My Life”?

“‘The Greatest Mistake Of My Life’ is emotioneel episch! We hebben echt geprobeerd iets speciaals te maken van deze plaat en ik denk dat we dat ook hebben gedaan. Het geheel is heel oprecht en behandelt veel verschillende emotionele onderwerpen. Op geluidsniveau is het alsof My Chemical Romance, Architects en Paramore een baby hebben gekregen. Een mooie, droevige baby.

In welk opzicht is dit album dan anders dan zijn voorganger?

Eerlijk gezegd is dit album gewoon beter. Het heeft nog steeds de emotie, het heeft nog steeds de epicness… Ik denk gewoon dat deze nummers veel beter zijn geschreven en opgenomen dan ons debuut. Ik weet zeker dat mensen ons zullen laten weten als ze daar anders over denken. Maar we zijn persoonlijk allemaal extatisch dat we de Holding Absence-vibe hier echt tot het uiterste hebben kunnen pushen.

In hoeverre denk je dat levenservaring en persoonlijke groei effect hebben op het creatieve proces van het maken van nieuwe muziek?

Ik stop mezelf helemaal in de teksten, dus als de wereld me op een of andere manier verandert – of dat nu is door aan dingen te denken of mijn leven te evalueren – laat ik dat altijd weerspiegelen in de muziek. De mensheid is voor mij het belangrijkste onderdeel van muziek.

Een verandering als een pandemie bijvoorbeeld?

We namen dit album op een maand voordat COVID-19 los ging, dus het enige echte effect was dat we langer moesten wachten om het uit te brengen!

Er zijn al enkele singles voor de albumrelease uitgebracht. Hoe zijn de reacties hierop geweest?

De reacties zijn geweldig! ‘Afterlife’ is tot nu toe verreweg ons meest succesvolle nummer geweest. ‘Beyond Belief’ en ‘In Circles’ hebben echt geweldig werk geleverd door contact te maken met mensen op een meer emotioneel niveau. Ik kan niet wachten tot mensen het geheel kunnen beluisteren.

Mooi om te horen dat mensen emotioneel die connectie voelen met een nummer als “Beyond Belief”. Dit was ook een van de eerste singles. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

We maakten een grote verandering door als band, van de zwart-wit-esthetiek naar kleur was een enorme sprong! Dus we dachten: wat is een betere manier om het te doen dan een van onze meer unieke nummers te laten tonen?

Wat kun je vertellen over het album artwork?

Oorspronkelijk wilden we de titel in grote tekst boven een wazige afbeelding. Dus toen begonnen we te brainstormen over wat een goed silhouet zou zijn en we dachten dat een vrouw voor een spiegel gewoon het perfecte ding zou zijn. Toen we de foto’s hadden gezien, wisten we dat die foto te mooi was om te vervagen… Het ziet eruit als een schilderij!

Ondanks dat liveshows nog even op zich laten wachten, is er een nummer op het album waar je echt enthousiast over bent voor fans om het live te horen?

Ik denk dat ‘Celebration Song’ en ‘Mourning Song’ de shows op een cathartische manier kunnen openen en sluiten, dus ik ben erg enthousiast over die twee.

Toen we de foto’s hadden gezien, wisten we dat die foto te mooi was om te vervagen.

Kun je iets meer over die nummers vertellen?

Het zijn gewoon allebei echt diepgaande en zinderend emotionele nummers. Ik denk dat na het jaar dat we hebben gehad, deze twee nummers mensen echt zullen helpen om die cathartische release te krijgen wat je hebt als je bands live ziet.

Wat zijn de plannen voor shows in Nederland en België op dit moment?

We zijn echt superenthousiast om weer terug te komen. Op dit moment zijn ze gepland voor oktober, dus hopen dat het door kan gaan.

Welke drie nummers komen sowieso op de setlist?

’Curse Me’, ‘Mourning Song’ en ‘Like A Shadow’.”

Nu we het toch over de toekomst hebben, is er een artiest waar je in de toekomst heel graag nog mee wilt samenwerken?

Heel veel! Persoonlijk mijn drie droomsamenwerkingen zijn Gerard Way, Hayley Williams en Billie Eilish.

Laten we eindigen met een dilemma: de wereld over touren maar bij elke show zijn er maar 20 mensen OF de rest van je leven dezelfde drie zalen spelen, maar het is altijd uitverkocht?

Zeker weten de wereld over touren! Er was een moment dat ik dacht ‘het zou fijn zijn om elke dag in hetzelfde bed wakker te worden en naar een arena te lopen’, maar wat is daar het plezier van? Ik wil de wereld zien! Toffe vraag!

Het album van Holding Absence, “The Greatest Mistake Of My Life“, is vanaf 16 april te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Het album fysiek aanschaffen? Dat kun je doen op de website van Holding Absence. In oktober speelt Holding Absence een show in Dynamo, Eindhoven en Kavka Oudaan, Antwerpen.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives