maandag 8 maart 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Icon For Hire’s Ariel Bloomer

Op 19 februari bracht Icon For Hire zijn nieuwste album uit: “Amorphous“. Wij spraken vlak voor de release met leadvocalist Ariel Bloomer over het album, het bijbehorende creatieve proces en de toekomstige shows.

Laten we direct beginnen met een persoonlijke vraag: hoe gaat het met je?

Vandaag gaat het goed! Het is een koude, knusse dag en we zijn de week van de albumlancering in gegaan, dus het is druk op het moment. We hebben cd’s gesigneerd en alle albums vanuit huis verzonden in de hoop dat ze op tijd bij de fans aan komen.

Voor mensen die Icon For Hire nog niet kennen, wat is een goed nummer om de band te introduceren?

Een van onze meest populaire nummers is waarschijnlijk ‘Make a Move’, maar ik zou zeggen dat ‘Last One Standing’ een goede representatie is van het nieuwere geluid. Het heeft de grote gitaren, het anthemische refrein en de coole popproductie-elementen waar we van houden. En de video is te gek geworden: het is onze favoriete video die we tot nu toe gemaakt hebben.”

Op 19 februari komt jullie nieuwe album uit: “Amorphous”. Hoe zijn de reacties tot nu toe op de singles die daar voor al werden uitgebracht?

We wisten niet of mensen in deze tumultueuze tijden open zouden staan voor nieuwe muziek van ons, maar iedereen is super enthousiast. We hebben een nauwe band met ons publiek en vragen hen vaak om input en feedback, dus dat hebben we echt in gedachten gehouden toen we deze plaat aan het schrijven waren. We hebben ervoor gezorgd dat dingen ‘heavy’ bleven en keerden terug naar enkele van onze roots, zoals op ons eerste album: ‘Scripted’.

Wat zorgde er voor dat jullie dat zwaardere geluid weer zijn gaan opzoeken?

Veel van dit album is geschreven terwijl we op tournee waren. Onze gitarist Shawn [Jump] wilde specifiek die live-energie vertalen en in de nieuwe tracks stoppen. Hij rende letterlijk het podium af de kleedkamer in na een show in bijvoorbeeld Berlijn om zijn gitaarriffs op te nemen, waar hij door die live vibe geïnspireerd was geraakt.

Live-ervaring op een album kunnen we momenteel wel goed gebruiken. Heeft de corona pandemie ook nog effect gehad op het schrijfproces?

Ik heb het gevoel dat de quarantainesituatie ons heeft geholpen om echt gefocust en geobsedeerd te blijven door de muziek terwijl we aan het opnemen waren. Omdat we zo afgezonderd waren van alle invloeden van buitenaf, en dagelijks niemand zagen behalve onze producer, konden we ons meer dan ooit tevoren concentreren op wat we creëerden. Als het zo stil is, heeft je innerlijke stem meer kans om naar boven te komen, en dat maakt het gemakkelijker om te creëren.

Is er iets dat “Amorphous” specialer maakt voor jou dan de andere albums?

 “Ja zo veel. Ik heb het gevoel dat we op elk gebied meer hebben gegeven – vocaal, muzikaal, tekstueel, productief, artistiek. We hebben ervoor gezorgd dat alles solide was van voor tot achter. Ik ben ook trots op de variatie die we op dit album hebben gecreëerd. Er zijn gitaar gedreven rocknummers, meer alternatieve popsongs en dan ook een aantal felle hiphopnummers. Ik hou van dat contrast.

Er zijn gitaar gedreven rocknummers, meer alternatieve popsongs en dan ook een aantal felle hiphopnummers. Ik hou van dat contrast.

Je kunt dus ook wel zeggen dat dit album anders is dan zijn voorgangers?

We waren echt bewust bezig bij elk nummer op dit album en we namen meer tijd om het te schrijven dan de voorgangers. We waren echt geobsedeerd door elk klein stukje. Bovendien is dit het eerste volledige album dat we lokaal hier in Nashville hebben gemaakt. Meestal vliegen we naar Los Angles of Seattle om op te nemen. Dus de mogelijkheid om de hele dag aan een album te werken en dan ‘s avonds thuiskomen om te dat te verwerken en reflecteren en dan de volgende dag veranderingen aan te brengen, dat was ook een unieke ervaring.

Je omgeving heeft dus wel bijgedragen aan de vorm van het album. Hoe denk je dat levenservaring en persoonlijke ontwikkeling effect heeft op het creatieve proces van het maken van nieuwe muziek?

Het is iets waar ik herhaaldelijk gebruik van maak bij het schrijven en creëren. Ik probeer altijd te bedenken hoe ik de menselijke reis op een nieuwe of doordachte manier kan delen. Dat omvat zowel de instortingsmomenten als de momenten van helderheid.

Nu we het toch over groei hebben. Als je iets tegen een eerdere versie van jezelf kon zeggen, welke versie zou je dan aanspreken en wat zou je dan zeggen?

Ik zou gaan zitten met mijn 18-jarige zelf die net met deze band is begonnen en haar vertellen dat ze moest relaxen. Het zal wat langer duren dan ze verwacht om een naam voor zichzelf te maken, maar dat is toch niet het belangrijkste. De persoon die ze onderweg wordt, dat is het punt.

Helaas is het momenteel niet mogelijk om te touren, maar zijn er plannen om naar Nederland en België te komen in de toekomst?

Ja, zeker weten! We hebben een speciaal plekje in ons hart voor Nederland en zijn van plan zo snel terug te komen als het weer mogelijk is.

Is er een nummer waarvan je extra enthousiast bent voor fans om het live te horen?

Onze nieuwste single ‘Brittle’ is er een waar ik echt naar uitkijk. Het is een nummer dat alles wat we doen mengt: het zware, de popproductie, een deel hiphop en de stijgende zang. En ik hou van waar het tekstueel heen gaat.

Welke drie nummers staan sowieso op de setlist tijdens die tour?

Ik denk ‘Last One Standing’, ‘Brittle’ en ‘Make a Move’.

Als laatste vraag: kun je het nieuwe album beschrijven aan de hand van twee soorten snoep?

Ik zou zeggen een Snickers, omdat hun hele advertentiecampagnes er over gaat om de honger te stillen of zoiets, toch? Dit album is bedoeld om voldoening te geven, het moet aanvoelen als een maaltijd. En dan misschien Sour Patch Kids, want die brengen onze fans vaak naar onze shows!

Het album van Icon For Hire, “Amorphous“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Vergeet niet om ook onze albumreview te lezen. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Icon For Hire.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist