dinsdag 31 maart 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: Jason Waterfalls’ Thijs

De Nederlandse poprockband Jason Waterfalls bracht op vrijdag 27 maart zijn nieuwste EP uit: “Pillars“. Wij spraken met frontman Thijs over onder andere dit schijfje en de toekomstplannen van de band.

Hoi Thijs, laten we beginnen met een kennis-maak-vraag voor de mensen die Jason Waterfalls nog niet kennen. Kun je de band beschrijven in drie woorden?

Energiek, poppy, maar ook hard.

Duidelijk! Zeker iets wat fans terug kunnen horen op jullie nieuwe EP “Pillars”. Laten we het daar eens over hebben. Een week voor de release van de EP kwam de single “Push” uit. Hoe zijn de reactie tot nu toe geweest?

Hij is echt al veel gedeeld. En we kregen ook veel reacties van bevriende bands en fans dat ze het eigenlijk wel het tofste nummer vinden dat we tot nu toe hebben uitgebracht. En vooral dat vond ik echt tof om te horen, want dat vind ik zelf ook. Het is ook heel gek, want het is een nummer dat al langere tijd op de plank ligt, maar we konden er telkens nog niet echt iets van maken wat we echt te gek vonden. Tot nu. Het is dan ook tof om te zien dat hij in New Music Friday staat op Spotify in Nederland en België en dat hij door fans wordt aangevraagd op de radio. Dat geeft een goed gevoel.

Je zegt net ook België. Hebben jullie daar al eens gespeeld?

Nee, het kwam dus ook wel een beetje als een verrassing. Maar het is zeker een ambitie. Het lijkt ons heel leuk.

Hoe zou je zelf de stijl van de EP omschrijven?

We hebben nu als ‘hokje’ er zelf snoeiharde pop van gemaakt. De gitaar en het popliedje blijft wel het fundament in de zes nummers die op de plaat staan. Maar tegelijkertijd zoeken we wel een beetje de grenzen op wat we bijvoorbeeld met synthesizers kunnen doen. ‘Silhouettes’ begint bijvoorbeeld met synths en een beat, maar wordt uiteindelijk toch meer een rocknummer. We hebben dus wel meer de grenzen opgezocht, maar ‘wat is nog steeds Jason Waterfalls?

We hebben nu als ‘hokje’ er zelf snoeiharde pop van gemaakt.

Was er ook iets wat een specifieke inspiratie was of een rode draad voor “Pillars”?

Zeker. Vandaag vijf jaar geleden is mijn moeder overleden en in datzelfde jaar in november ook mijn vader. Naar aanleiding daarvan heb ik ‘New Reality’ geschreven. Dat was een nieuw hoofdstuk voor de band, omdat we daar meer gebruik gingen maken van synthesizers en anders gingen schrijven. Dat is wel de rode draad geweest, niet zozeer over het verlies zoals bij ‘New Reality’, maar de andere nummers hebben meer te maken met iets kwijt raken. Wat zijn dan de dingen waar het echt nog om gaat? Familie, je relatie. Je gaat echt terug naar het fundament, dat is waar die andere nummers ook over gaan. Het willen wegvluchten van de realiteit. Terug naar wat echt belangrijk is, maar ook de moeilijkheden die daar mee gepaard gaan.

Is er dan van die nummers een track die echt dichtbij je staat?

Dat is dan toch ‘New Reality’. Die is echt autobiografisch, het schets ook meer een situatie die ik echt heb meegemaakt. Terwijl de rest meer voortkomt uit dat thema.

Vind je het dan ook lastiger om dat nummer live te spelen?

Ik heb het inmiddels zo vaak gespeeld en gerepeteerd dat het nu ook eigenlijk gewoon ‘een van de liedjes’ is. Maar op speciale momenten zoals bij de show in 013 en de releaseshow in De Helling, of als er familie van mij is, dan krijgt hij wel een extra lading.

De single “Pick Up the Pieces” zorgde er voor dat jullie onder andere 3FM Talent werden en in de aftershow van Panic! At the Disco mochten spelen. Nam dit nog extra druk met zich mee voor toekomstige tracks?

Ja, zeker. We hebben best veel geschreven wat het daglicht nooit gaat zien. We hebben op een gegeven moment gezegd: we gaan gewoon schrijven en iets uitbrengen als we het echt tof vinden. In het begin hadden we ook zoiets van ‘we willen weer op de radio komen’, dat werkt namelijk toch best verslavend en als het niet gebeurd voelt het misschien als een flop. Maar dat hebben we eigenlijk al best snel losgelaten. We gaan niet denken ‘deze moet wel op de radio kunnen, dus laten we de gitaren toch wat zachter zetten’. Ons uitgangspunt is gewoon muziek maken die we zelf heel erg tof vinden en waar we achter staan.

Deze nieuwe muziek zouden jullie spelen op jullie releaseshow die nu is verplaatst van maart naar oktober. Naar welk nummer kijk je het meeste uit om live te spelen?

Ik ben heel benieuwd hoe ‘Push’ gaat zijn in een volle zaal met mensen die de track al kennen en wat er dan gebeurt. Dus daar kijk ik wel naar uit.

Ons uitgangspunt is gewoon muziek maken die we zelf heel erg tof vinden en waar we achter staan.

Nu we het toch over optreden hebben. Is er nog een artiest waar je graag van in het voorprogramma zou willen spelen?

Oh ja zeker. Het past iets minder maar Jimmy Eat World. Dat is echt een bandje waar ik al vanaf mijn 13e naar luister. Elke show die ze in Nederland hebben gespeeld, ben ik geweest. Het lijkt me echt zo awesome om een keer voor die gasten te openen. Maar bijvoorbeeld ook Incubus, Enter Shikari of DON BROCO. DON BROCO is ook echt een grote invloed van ons allemaal.

Zijn deze andere bands dan ook inspiratiebronnen voor jou?

Jimmy Eat World hoor je niet direct terug in onze muziek. Maar dat heeft mij wel heel erg als songwriter beïnvloedt. De manier waarop zij een verhaal vertellen, is ook echt iets wat ik heel tof vind. En dat is iets wat je toch onbewust weer meeneemt als je zelf liedjes schrijft, ook al klinken de nummers heel anders. Maar bijvoorbeeld bij Enter Shikari, DON BROCO en Bring Me the Horizon; wat die bands doen is mij elke weer verrassen en vernieuwend zijn. Nog steeds punk blijven maar wel de grenzen opzoeken met sounds en samples. En dat vind ik ook echt heel cool. En doordat we allemaal onze eigen voorkeuren hebben, wordt het ook nooit echt een kopie, want iedereen heeft zijn eigen invloeden en dat maakt het dan Jason Waterfalls.

De releaseshow staat nog gepland voor het einde van dit jaar. Zijn er verder al toekomstplannen voor Jason Waterfalls?

De EP was natuurlijk wel een belangrijk hoofdstuk. En we hebben ons nu voorgenomen, zeker nu we dus allemaal in quarantaine zitten, dat er met de releaseshow op 30 oktober wel nieuwe muziek moet zijn. We gaan dan niet met deze EP doen alsof het nog nieuw is. Tuurlijk gaan we al die nummers live spelen, maar we willen ook zorgen dat er één of twee nieuwe singles zijn. Dus daar zijn we komende tijd wel mee bezig.”

De EP van Jason Waterfalls, “Pillars“, is nu overal te beluisteren via de bekende streamingdiensten. Op vrijdag 30 oktober staat de band in Ekko, Utrecht. Tickets voor deze show kun je op de website van het poppodium aanschaffen.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives