maandag 13 april 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: PYRO’s Bas Soetens

2019 was een druk jaar voor PYRO met een deelname aan The Voice Of Holland, gevolgd door een reeks shows en de release van hun debuut EP: “Out Of the River“. Wij spraken met zanger Bas Soetens over de EP, muzikant zijn in een periode van quarantaine en de toekomstplannen van de band.

Hey Bas, laten we gelijk met deur in huis vallen. Voor de mensen die PYRO nog niet kennen, kun je de band omschrijven in drie woorden?

Oeh, de band in drie woorden. Ik zou zeggen: warmte, energie en samen.

Eind 2019 kwam jullie debuut EP “Out Of the River” uit. Jullie hadden natuurlijk wat extra bekendheid gekregen door jullie deelname aan The Voice of Holland. Hoe zijn de reacties geweest op jullie EP?

Wel echt heel goed vind ik. De eerste nummers zijn altijd heel spannend, want dat is natuurlijk de eerste kennismaking van jouw muziek met de wereld. Op dat moment is er nog niet echt iemand die jou leuk vindt of fan van jou is omdat je nog niet bestaat. Maar de reacties waren echt super goed. Vooral op het nummer ‘Out Of the River’, waarschijnlijk ook omdat we die bij The Voice [of Holland] hebben gespeeld en is gedraaid op 3FM. Dat vond ik ook echt heel erg gaaf. Het andere wat wel grappig is. Er staan vier nummers op en ‘Get It Done’ is voor ons de meest alternatieve track. Hiervan hadden we verwacht dat die het niet zo goed zou doen. Nu blijkt het zeg maar de nummer twee van mensen te zijn.

Dat zijn dus wel echt positieve reacties.

Ja en we krijgen ook veel te horen dat mensen blij zijn dat er weer eens wat echte gitaarmuziek is uit Nederland.

Dan zijn we nu wel benieuwd wat voor jou de grootste inspiratiebron was bij het maken van deze EP?

Eigenlijk is deze EP en de volgende die er snel aankomt, geschreven in een rottige periode. Ik had zelf een aantal jaar geleden heel erge last van paniekaanvallen. En in de tijd dat je niet zo goed in je vel zit, schrijf je meestal wel hele goede liedjes, vind ik zelf. Of in ieder geval veel betekenis hebben. Deze nummers komen uit die periode. Het gaat voornamelijk om de mensen om je heen hebben en hoe fijn dat dat is. Die jou altijd steunen en waar je zelf ook voor klaarstaat. Dat de wereld samen eigenlijk heel mooi is, maar dat we dat vaak toch uit het oog verliezen. Nu in deze periode ook, dan beseffen mensen ineens weer hoe speciaal het is om vaak samen te zijn en feestjes te vieren. Eigenlijk gaan al mijn liedjes wel over samen zijn. Gewoon het leven vieren en elkaar helpen.

En in de tijd dat je niet zo goed in je vel zit, schrijf je meestal wel hele goede liedjes, vind ik zelf.

Dat is dus eigenlijk ook hoe je net de band beschrijft. Dat samen zijn wel iets belangrijks is.

Ja, precies. Dat vind ik eigenlijk het allerbelangrijkste.

Is er op de EP ook nog een nummer dat extra speciaal is?

Ze zijn allemaal wel even persoonlijk, maar ‘Out Of the River’, dat liedje, die doet mij wel het meest. Je kunt het natuurlijk op verschillende manieren interpreteren maar voor mij is het een soort ode aan de mensen die er voor mij waren. Door met me te praten of gewoon vrienden van me te zijn. Je kunt het zien als dat de rivier de moeilijke periode is en mensen je hieruit trekken.

Begin dit jaar stonden jullie in een uitverkochte Effenaar en onlangs speelden jullie voor The Isolation Sessions een onlineshow vanuit de Eindhovense zaal. Hoe was die ervaring in verhouding met elkaar?

Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant is het super saai, want je speelt natuurlijk het liefst voor mensen. Dat je die energie voelt. Maar aan de andere kant, we zaten al een paar weken thuis en we hoorden van het initiatief. Eerst dachten we nog van we moeten gewoon thuis blijven, maar toen hoorden we hoe strak dat allemaal geregeld was. We hebben die hele dag helemaal niemand gezien. Je was nooit samen in de ruimte met bijvoorbeeld de techniek. Dat was heel raar, maar het was ook fijn om mijn bandmaten weer te zien en samen muziek te maken.

En die uitverkochte show begin dit jaar dan in Effenaar?

Dit was echt de aller-allereerste keer een uitverkochte zaal, dus dat was wel super speciaal. We bestaan nog niet superlang, ongeveer twee jaar en we hebben in die tijd al veel kleine shows gedaan. Dit was dan ook de eerste, echte eigen show en dan helemaal uitverkocht. Dat hadden we niet beter kunnen dromen.

Dit was dan ook de eerste, echte eigen show en dan helemaal uitverkocht. Dat hadden we niet beter kunnen dromen.

Die mensen kwamen dus ook echt voor jullie.

Precies. We hebben het afgelopen jaar ook bijvoorbeeld bij vrienden van mij van Navarone in het voorprogramma gespeeld en dat is ook supergaaf. Want je komt natuurlijk wel voor een zaal met mensen die van rockmuziek houden en dan krijg je erna ook veel gave reacties. Dat is ook heel leuk, maar als ze ECHT allemaal voor jou komen, is dat nog specialer.

Wat kunnen mensen dan verwachten van een show van PYRO?

Vooral veel energie, harde gitaren, goeie liedjes die je makkelijk mee kunt zingen ook al heb je ze nog nooit gehoord en gewoon een gave festival rockact. Gewoon ouderwets, hoe het hoort.

Je had het net al over een nieuwe EP. Op welke termijn kunnen we die verwachten?

Die nieuwe EP is eigenlijk al helemaal klaar. Ik ben er echt superenthousiast over. Twee weken geleden heb ik de master ontvangen en toen dacht ik echt: ‘Dit is mega vet’. -lacht- Ik verwacht binnen nu en een maand dat de eerste single daarvan uit komt. Ik ben nu ook veel aan het schrijven en wil eigenlijk in de zomervakantie of het najaar daarmee de studio in zodat we in januari het volgende werk hebben klaarliggen. Of een EP of een album, ligt er een beetje aan hoe vruchtbaar deze schrijfperiode is.

Die nieuwe EP is eigenlijk al helemaal klaar

Ook nog shows op de planning dan?

Ja, we zijn er wel mee bezig om te kijken of we eind dit jaar of begin volgend jaar iets kunnen doen. Misschien in een paar zaaltjes, maar dan willen we daar wel graag iets ‘aan hangen’ zoals een albumrelease. Dat er ook gewoon nieuwe liedjes zijn. Ik heb er nu een stuk of twintig, dus die moet ik even uitwerken en dan valt er ook nog een hoop af en wat er dan nog over is, gaan we opnemen. -lacht- Een EP gaat sowieso lukken, maar ik hoop eigenlijk een album. Ik ben wat dat betreft nog een beetje ouderwets.

Als laatste vraag: zijn er nog artiesten waarbij je heel graag in het voorprogramma wilt spelen?

Ohjeej, ja. Echt heel veel. Ik zou heel graag voor Kings Of Leon willen openen. -lacht- Of bijvoorbeeld U2. Ik ben momenteel heel erg fan van Liam Gallagher, die zanger van Oasis.

De EP van PYRO, “Out Of the River“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band allemaal optreedt? Dat vind je op de website van PYRO.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist