zaterdag 5 juni 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Rise Against’s Joe Principe

Op 4 juni brengt Rise Against zijn negende album uit: “Nowhere Generation“. Wij spraken met bassist Joe Principe onder andere over de nieuwe tracks, hoe hij zichzelf blijft ontwikkelen in muziek en het artwork van de nieuwe plaat.

Leuk je even te spreken Joe. Hoe gaat het momenteel met je?

Het gaat goed, dank je. Ik ben erg enthousiast om het nieuwe album uit te brengen.

Zoals je zegt komt het nieuwe album “Nowhere Generation” op 4 juni uit. Wat kunnen mensen van deze elf tracks verwachten?

Het gehele album heeft een hoog energielevel. Er zit veel emotie in. Ik denk dat onze fans er echt van gaan houden. Ik ben er zelf heel erg trots op en ik kan niet wachten tot mensen het kunnen horen. We hebben al wat nummers van dit album uitgebracht, dus als mensen nieuwsgierig zijn kunnen ze dat alvast checken.

Zoals je aangeeft zijn er al wat nummers uitgebracht. Hoe zijn de reacties daarop geweest tot nu toe?

Tot nu toe erg goed. Ik denk dat de nummers die nu al zijn uitgebracht ook echt klinken als Rise Against, snap je? Het nummer ‘The Numbers’ is al uit, dat is het eerste nummer van het album. Het is tof om feedback te krijgen en dat het mensen aanspreekt zoals het deed bij mij toen we het net geschreven hadden.

Is er ook een track op het album waarvan je extra enthousiast bent om het live te spelen en voor fans om het in een live setting te horen?

Ik zou hetzelfde nummer zeggen: ‘The Numbers’. Ik denk dat die echt leuk gaat zijn om live te spelen en het heeft een cool, goed sing-along refrein. Daar kijk ik wel naar uit. En de track ‘Nowhere Generation’. Omdat ik denk dat het voor een zaal heel leuk is om deze mee te zingen.”

Broken Dreams, Inc.” was een van de eerste nummers die jullie hebben uitgebracht van het album. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

Omdat het onderdeel was van een comic book soundtrack van DC Comics Death Metal series. Maar we hebben het niet echt als een single uitgebracht die onderdeel zou zijn van het album. Het is trouwens wel ook echt een van mijn favorieten. Ik vind het hoge energielevel echt te gek.”

Het is ondertussen jullie negende album. Op welke manier denk jij dat dit album anders is dan zijn voorgangers? Want dat is al een hoop geschiedenis.

Ik denk dat de uitdaging vooral is om het geluid ‘fresh’ te houden. En ik denk dat we daar best in geslaagd zijn. Ik denk dat dit album nieuw en enthousiast klinkt. Ik denk ook wel dat we een goede groep aan nummers hadden vanuit waar we konden werken.

Je zegt dat je doel is om vernieuwend en fris te klinken, maar hoe zorg je er dan voor dat het echte Rise Against-geluid niet verloren gaat?

We gaan hoe dan ook als Rise Against klinken. Dat is gewoon de manier waarop we schrijven en we werken al zolang met elkaar. Dit album kwam ook echt heel natuurlijk tot stand en ik denk dat dat ook een groot verschil maakt. Als je naar de liedjes luistert komt het allemaal vanuit het hart, het is niet geforceerd. We hadden ook niet echt haast om het op te nemen. We wilden gewoon goede nummers schrijven en hoe ik me voel heeft invloed op hoe en wat ik schrijf.

Hoe hou je het voor jezelf interessant om nieuwe baslijnen of gitaarriffs te ontwikkelen?

Ik denk dat voor mij, als ik aan het schrijven ben, het iets tofs is waar ik bij toeval op uit kom. En dan heb ik het gevoel dat ik er iets mee moet doen of juist moet laten liggen. Ik kom wel vaker op dingen, maar die zijn het dan net niet. Het is dan gewoon een muzikaal iets wat me grijpt.”

Welk nummer op het album ben je het meest trots op?

Dat is moeilijk. Ik hou letterlijk van alle nummers. Ik ben wel echt heel enthousiast voor onze langdurige fans om het nummer ‘Monarch’ te horen. Het is een beetje een link naar de old-school Rise Against, de punk/hardcore, dus het is een redelijk ‘agressief’ nummer. Maar ik denk dat de tekst echt uitspreekt om hoe het is om ‘anders te zijn’, wanneer iemand neerbuigend naar je spreekt of niets van je verwacht en je bewijst dat het niet zo is. Daar gaat dat nummer over.

Wat kun je vertellen over de keuze van het album artwork?

Oh dat is echt iets waar ik enthousiast over ben, want we hebben nog nooit een zwart-wit cover gehad. Het is ook wel een beetje in zin van ‘het anders doen’. De art-director die we hebben gekozen, Brian Roettinger, heeft Grammy’s gewonnen met bijvoorbeeld Jay-Z, Beyonce, maar hij komt van een punkrock-achtergrond. Hij luistert naar dezelfde bands als waar wij naar luisteren. We hadden dus wel een connectie en het was cool om met hem samen te werken. Ik vind het ook wel tof dat het artwork ALLES kan betekenen. Je kan berichten delen op de schermen, het kan onderdeel worden van onze live shows, muziekvideo’s, alles. Je kunt een bepaalde uitstraling uitdragen over het geheel. Het is bijna zoiets als play-doh waar jezelf continu een draai aan kan geven.

Je had het al even over live shows. Zijn er al plannen om richting Nederland te komen?

Het zal helaas niet eerder zijn dan de zomer van 2022. We hebben geprobeerd om in november naar Europa te komen, maar dat was te snel. We willen dat iedereen ook veilig is en daarom moeten we helaas tot volgend jaar wachten.

Welke drie nummers komen sowieso dan op de setlist?

Oh dat is best wel moeilijk. Ik zou zeggen sowieso ‘Nowhere Generation’ en de track ‘The Numbers’. Waarschijnlijk de nummers die we als singles hebben uitgebracht. Maar we zullen ook altijd oudere songs spelen zoals ‘Prayer Of the Refugee’ en ‘Give It All’. We proberen ook altijd nummers terug te brengen, maar we hebben ondertussen zoveel tracks dat het best moeilijk wordt.

Als laatste heb ik nog een dilemma voor je: tour de hele wereld over maar er zijn altijd maar twintig mensen bij een show OF dezelfde drie zalen spelen voor de rest van je leven maar het is altijd uitverkocht.

De wereld over touren. Ik denk dat het anders heel saai wordt. Ik wil de wereld zien. Dan maar twintig mensen.” – lacht – “Maar dan krijg je tenminste wel verschillende mensen, plaatsen en culturen te zien.

Bedankt voor je tijd Joe.

Jullie en onze Nederlandse fans bedankt voor alle support. We hebben in Nederland echt zulke toffe shows gehad. We hebben meestal ook een vrije dag in Amsterdam. Ik vind het daar echt zo mooi en het is echt een van mijn favoriete plekken om te bezoeken. Echt bedankt voor alle support in de laatste twintig jaar!

Het album van Rise Against, “Nowhere Generation“, is vanaf 4 juni te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Het album fysiek aanschaffen? Dat kun je doen op de website van Rise Against. Lees ook onze uitgebreide albumreview van “Nowhere Generation. De band zal één van de headliners zijn van Jera On Air 2022.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives