woensdag 30 oktober 2013
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

Interview: Robin van Loenen (Destine)

Eerder deze maand, 16 oktober, kondigde de frontman van Destine, Robin van Loenen, aan dat hij bezig was met nieuwe tracks. Dit was genoeg reden voor ons om de zanger, schrijver, frontman, producer etc. het één en ander te vragen. Nu, precies twee weken later, kunnen wij jou laten weten dat Loenen al honderden memo’s heeft, fan is van Jasper Mook en meer. Check het hieronder.

De reden voor het tijdelijk stoppen met Destine was een soort ‘schrijversblok’, hoe ben jij hierin verstrikt geraakt en hoe kom/kwam je daaruit?
De tijdelijke ‘pauze’ van Destine kwam niet zo zeer door een schrijversblok, maar had meer te maken met het feit dat we niet zomaar snel ‘even’ een album wilden maken met een bepaalde deadline, zoals eigenlijk gebruikelijk is. Nummers schrijven voor Destine is voor mij altijd een heel persoonlijk, perfectionistisch, uitputtend en uiteindelijk een heel rewarding proces geweest. Maar als ik moet kiezen breng ik liever een tijd niks uit dan een album waar ik niet 100% tevreden over ben: de muziek is heilig. Het was voor ons tijd voor een derde plaat, maar na jarenlang elke dag 24/7 met de band bezig geweest te zijn heb ik het gevoel dat die toekomstige derde plaat beter gaat worden als we ons (eigenlijk voor het eerst sinds jaren) ook eens bezig houden met andere dingen in het leven. Bevalt erg goed wat mij betreft en die voorspelling lijkt uit te komen.

Kort daarna begon jij als producer te werken. Jij werkte onder andere met Jasper Mook (DBSSW) hoe heb jij het ervaren dat jouw ‘klant’ op TV komt?
Heel cool, ik ken Jasper al een tijd, hij speelde weleens in ons voorprogramma en ik volgde jarenlang met een schuin oog wat hij muzikaal allemaal deed. Ik vind dat hij het type zanger is die, ongeacht wat hij zingt, alles zó karakteristiek brengt dat je het direct uit duizenden herkent. Ik ben fan, erg cool om met hem te werken en hij kan alleen nog maar beter worden.

Je bent nu begonnen met het schrijven van nieuwe Destine tracks, hoeveel heb je op dit moment? Is dit alleen tekst, of ook al instrumentaal (qua richtlijnen)?
Ik heb honderden memo’s op mijn telefoon, dus ideeën zat :-) Negen van de tien keer schrijf ik eerst melodie en dan tekst, dus ik heb vooral ideeën liggen qua zangmelodie in combinatie met akkoorden.

Hoe gaat dit schrijfproces? Is het gemakkelijk, of gaat het moeizaam?
Eerlijk gezegd is het schrijfproces van Destine albums altijd per definitie ‘moeizaam’ gegaan. Puur omdat het voor mij voelt als een maandenlange marathon waarbij je elke verborgen emotie uit je onderbewustzijn probeert te wringen. Daar waren voor de eerste twee Destine platen bijvoorbeeld meerdere eenzame kluizenaars-sessies van een maand voor nodig waarbij ik mezelf opsloot in een volledig afgelegen huis. Voor mijn gevoel was dat nodig om de muziek in mezelf te vinden waarvan ik wist dat het er zat.

Wanneer kunnen we iets van Destine verwachten? Qua teaser of volledige track?
Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Deadlines en planningen zijn rationele uitvindingen; muziek bepaalt zelf wanneer het naar buiten moet komen.

Zal de nieuwe muziek dezelfde sound hebben als de “oude” Destine?
Ja.

Een aantal leden zijn de band The Dirty Daddies gestart, waarvan het succes overweldigend is. Hoe gaat dit in combinatie met Destine, als de band weer terug is?
Ik verwacht geen problemen: wij hebben nooit meer dan 100 shows in een jaar gedaan en een jaar heeft 365 dagen.

Ook jij bent druk bezig met andere projecten, zoals het eerder genoemde produceren. Hoe ga jij dit combineren?
Vanaf de middelbare school heb ik eigenlijk altijd al twee dromen gehad: over de wereld touren met m’n band, en als producer werken in een eigen studio. Nu het er op lijkt dat dat dat allebei een heel eind gelukt is mag ik wel zeggen dat ik wel heel erg veel geluk heb gehad. Het combineren is inderdaad een issue, maar ik heb het gevoel dat ik het onder andere aan mezelf verplicht ben om op een gegeven moment die twee uitdagingen tegelijk aan te gaan.

Hoe denk jij dat de fans zullen reageren? Zijn veel fans al overgestapt naar andere bands?
Hoezeer ik al onze fans heel dankbaar ben voor alles wat we mede door hen konden doen, ben ik ervan overtuigd dat de allerbeste muziek gemaakt wordt door een persoonlijk en creatief proces in jezelf; en niet met de drijfveer om andere mensen per sé te willen pleasen. Dus daar houd ik me eigenlijk helemaal niet mee bezig. Als mensen willen ‘overstappen’ is dat natuurlijk hun goedrecht, maar ik denk niet in die termen: goede muziek vindt een goed publiek.

Is een (Nederlandse) tour ook al in het vizier, of is dat nog te vroeg om hierover te praten?
Erover praten vind ik prima, maar hij is nog niet in het vizier ;-)

Blijf jij graag op de hoogte van wat Van Loenen onder andere doet? Check dan vooral zijn officiële website, en zijn Facebook pagina! En een like geven is nooit verkeerd.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives