maandag 6 mei 2019
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: Set It Off’s Cody Carson

De Nederlandse en Belgische fans moesten ruim vier jaar wachten op een nieuwe Europese tour van Set It Off. Met het album, “Midnight“, op zak kwam de band in april dan eindelijk terug voor enkele headlineshows. De complete Europese tour was binnen korte tijd volledig uitverkocht. Voorafgaand aan de show in de Antwerpse Kavka, spraken wij kort met frontman Cody Carson over het nieuwe album, de tour en oud materiaal.

Laten we beginnen met een belangrijke vraag: hoe gaat het met jullie?

Het gaat goed. We hebben een fantastische tijd. De tour was volledig uitverkocht voordat hij begon. Dat is voor het eerst voor ons. Dus we genieten dag na dag van de tour.

Het is alweer een tijdje geleden dat jullie in Europa zijn geweest en zoals je zei, de tour is nu volledig uitverkocht. Hoe is het om terug te zijn en uitverkochte shows te spelen?

Het is ongelooflijk. Zeker omdat het al een langere tijd geleden is. En dat was niet een bewust ding ofzo. We waren aan het werken aan het nieuwe album. We hadden een aantal dingen die misgingen met touren en het verlaten van ons oude management. En juist omdat het zolang geleden is, dachten we: ‘Wow, we hopen echt dat mensen ons nog herinneren en ons weer willen zien.’ En om dan DEZE reactie te krijgen? We kunnen gewoon niet gelukkiger zijn. Wat wil je nog meer?

Juist omdat het zolang geleden is, dachten we: ‘Wow, we hopen echt dat mensen ons nog herinneren en ons weer willen zien.’

Mensen waren echt aan het wachten op jullie om terug te komen.

Ja, ja! Het is erg bevredigend en we hebben ze gemist en we hebben een geweldige tijd dus het is goed om iedereen weer te zien.

Jullie zijn aan het touren met het nieuwe album “Midnight” sinds het is uitgekomen in februari. Hoe zijn de reacties tot nu toe geweest op de nieuwe tracks live?

Oh live? Echt heel goed. We kregen al een voorproefje van de reacties op ‘Killer In the Mirror’ toen we die uitbrachten tijdens [Vans] Warped Tour en mensen direct de teksten leerden. De headlinetour in Amerika startte twee weken na de release van het album. Dus we waren van: ‘Okay, hopelijk kennen ze de nieuwe nummers’. Want we hadden een aantal deep cuts aan de setlist toegevoegd. Eentje heet ‘Criminal Minds’ en we doen een medley met een deel van ‘No Disrespect’ erin. Dus we dachten: ‘We zullen zien wie echt de woorden kent.’ Elke avond, iedereen zingt elk woord mee. Dus het is echt goed live, er wordt gesprongen, geklapt. Opnieuw: wat kun je nog meer wensen?” -Lacht-

Dan doe je toch zeker iets goed, als dat gebeurt!

We maken gewoon plezier hier en we doen wat we leuk vinden. We kunnen zien dat ze genieten van het nieuwe album. We hebben de tijd van ons leven.

Elk album is natuurlijk weer anders dan zijn voorganger. Ben je dan niet bang dat mensen het niet leuk vinden of de hele tijd gaan vragen om het oudere werk?

Oh maar dat gaat altijd gebeuren. Je kunt drie dezelfde albums schrijven en mensen zeggen nog steeds: ‘Ik wil de eerste!’ Dat is gewoon hoe het gaat. Bij ons is het zo, we zijn altijd heel duidelijk geweest tegen onszelf dat we nooit fan zijn van bands die elke keer hetzelfde album maken. We proberen niet om iets anders te maken, we groeien gewoon. We groeien als schrijvers, als mensen, als een band. We gaan door andere periodes in ons leven. Dus elk album is een reflectie van waar we staan in ons leven op dat moment. En waar we achter zijn gekomen is dat mensen met ons meegroeien. Ik denk dat we mede daardoor het lange, duurzame bestaan hebben. Omdat we door dezelfde dingen gaan in het leven als de mensen waarmee we zijn begonnen en we dus samen opgroeien. Het is een natuurlijke evolutie. We praten waar we over willen praten. We schrijven waar we over willen schrijven. En ik denk dat dat ons heel goed bindt.

Waar staan jullie nu dan met “Midnight“?

Toen we het schreven hadden we pijn, waren we down en we hadden een hoop dat we kwijt wilden. Ik denk dat we uiteindelijk een cocktail hebben kunnen maken van al onze voorgaande albums in één. Een beetje onze angst terug erin gebracht. ‘Upside Down’ is een hoop vrolijkheid en dat is gewoon hoe ik me toen voelde, maar daardoor hebben we geleerd dat mensen ons leuker vinden als ik boos ben.” – lacht –

‘Upside Down’ is een hoop vrolijkheid en dat is gewoon hoe ik me toen voelde, maar daardoor hebben we geleerd dat mensen ons leuker vinden als ik boos ben.

Is er een nummer op “Midnight” dat erg dichtbij je staat?

Ja, dat zijn ze allemaal. Maar een is het meest persoonlijk voor mij en dat is ‘Unopened Windows’. Het nummer gaat over mijn vader. Hij overleed in 2008 aan kanker. Ik schreef al een ander nummer, dat koste me vier jaar, in 2012 op ‘Cinematics’. Genaamd “Dad Song”. En ik heb sinds toen geen nummer meer over hem geschreven. Het concept van het omgaan met verlies, is een beetje alsof je vastzit in een huis en je ziet al die herinneringen die je kon hebben, worden afgespeeld door een raam, en je kunt er niet uit. Ik wist niet zo goed hoe ik dat moest articuleren. Telkens als ik het aan iemand moest uitleggen had ik minimaal tien zinnen nodig. En ik was echt van: ‘Hoe ga ik dat in hemelsnaam in drie minuten doen, in een nummer?’ Uiteindelijk koste het ons een dag: Ik, Dan, Mike en een fles Chivas. – lacht – Ik ging door mijn verdriet en pijn en liet het allemaal los. We spelen het op deze tour en het is een erg emotionele ervaring. Maar door het op tour te spelen zie je fans met dezelfde problemen en zo verwerken we het samen.

Zijn er oudere nummers die je echt mist om te spelen? Aangezien je natuurlijk voornamelijk nieuwere nummers speelt met het nieuwe album uit.

Oh mijn god, ja dat is het moeilijkste gedeelte. We spelen zeventien nummers en we kunnen nooit genoeg spelen. Om eerlijk te zijn mis ik het niet om geen nummers te spelen van ‘Cinematics’. Om de reden dat ik het heb geschreven als een idioot, vocaal gezien. Ik was toen van: ‘Hoe hoog kan ik zingen?’ De nummers zijn te gek, maar vocaal om het te zingen elke dag… Oh mijn god, dat is moeilijk. We zouden dan de hele toonsoort moeten veranderen, maar we zijn erin geslaagd om enkele nummers te gebruiken in de medley. We proberen mensen een beetje te laten proeven van het oudere werk, maar we kunnen niet verwachten dat het grootste gedeelte van de set afkomstig is van een ouder album. Tijdens deze tour mis ik echt het spelen van ‘Bleak December’, dat is echt een van mijn favoriete nummers.

Om eerlijk te zijn mis ik het niet om geen nummers te spelen van ‘Cinematics’.

Of je zou iets moeten doen met een anniversary-tour natuurlijk.

Oh ja, je hebt gelijk. Dat zou eigenlijk best wel tof zijn. Ik moet dan alleen een manier vinden hoe ik de hele tour dat album kan zingen. Maar ja zeker leuk!” – lacht –

Voor het laatste gedeelte van het interview schoof de rest van de band ook nog even aan.

Hebben jullie nog rituelen voordat jullie het podium op gaan?

Cody:Kamehameha wave en iets van 30 inside jokes. Dat is gewoon een deel ervan. We doen dat sinds show 1. Voor degene die niet weten wat een Kamehameha move is: het is een van de hoofdbewegingen van Goku van Dragon Ball Z. Want we zijn allemaal Dragon Ball Z-fans. Super nerdy, maar dat is de waarheid. En ongeveer een uur voor de show drinken we een beetje Jack Daniels. We hebben een tijdje twee geurkaarsen gebrand en we draaien altijd wat muziek.
Max:Ik mis de geurkaarsen.
Cody:Ik weet het. Ze maskeerden de geuren van vieze, zweterige mannen.” -lacht-

Hadden jullie nog een voorkeur voor geur?

Cody:Het was toen rond de herfst en we hadden een pompoengeur-achtig iets. Dat was lekker. En we hadden nog iets van bessen.
Maxx:Die was niet zo goed.
Zach:Er was ook nog eentje met koekjesgeur.
Cody:Ze krijgen die koekjesgeur nooit goed. Vanille is wel altijd goed.

Om het af te ronden: met welke bands zou je nog graag willen touren?

Cody:Dit komt een beetje uit het niets voor de rest van de jongens, aangezien ik dit gisteren pas heb bedacht. En het slaat waarschijnlijk ook nergens op. Maar ik zou het tof vinden om te touren met The Fever333. Gewoon zodat ik hem [Jason Aalon Butler] live kan zien spelen. Hij is echt een van de meest aparte frontmannen die ik ooit gezien heb. Ik hou echt van wat ze doen, hun muziek is te gek. Het zou nergens op slaan, maar gewoon dat wij ze kunnen zien en hun fans zouden ons fucking haten.” – lacht –
Dan:Ik zou Imagine Dragons kiezen.
Cody:We spraken hier laatst over hoe dat de perfecte grotere tour voor ons zou zijn. Aangezien we zouden beginnen met het feit dat weinig mensen ons kennen, wat betekent dat we meer kunnen bereiken. We zouden meer mensen kunnen overtuigen om naar huis te gaan als Set It Off-fans. En het zou (muzikaal) logisch zijn als we met hun zouden touren.
Dan:Ze hebben niet een vast set-geluid. Er zijn rustige nummers, upbeat nummers.
Cody:Hetzelfde als bij ons. Ze hebben wel echt verdomde goede nummers.

Set It Off keert in oktober 2019 terug naar Europa voor headlineshows in onder andere Utrecht en Antwerpen. Meer informatie daarover kun je hier vinden.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist