donderdag 14 februari 2013
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

Interview: Skálmöld

Heb jij er wel eens aan gedacht? Aan super goede metal bands in IJsland?! Zelf heb ik er in ieder geval nooit aan gedacht. Maar toch zijn er super goede metal bands die daar vandaan komen. Smash Press heeft de kans gehad om één van IJslandse bands te interviewen. En niet met zo maar een band, maar namelijk de bekendste metal band van IJsland! Het gaat hier natuurlijk om Skálmöld. De antwoorden werden verzorgd door gitarist Þráinn Árni Baldvinsson. Vraag me niet hoe je het uitspreekt!

Skálmöld is de bekendste metal band van IJsland. Aangezien ik (en waarschijnlijk veel meer mensen) nog nooit van IJslandse metal bands heb gehoord… Zijn er veel bands waar je mee kunt touren?
Ja, er zijn een paar geweldige bands en heel veel goede. Ik zou zeggen check Sólstafir, Angist en Atrum. Wij hebben een metal festival genaamd Eistnaflug, eens per jaar waar zo een 40 bands spelen. De metal scene in IJsland wordt altijd groter en beter!

Tour je alleen door IJsland of ook door Europa en de rest van de wereld?
Wij hebben een aantal tours buiten IJsland gedaan, de meeste waren kleine tournee’s in Scandinavië en Duitsland. Maar we hebben in 2011 op Heidenfest gestaan en door Europa getourd, 24 dagen – het was geweldig! Wij hebben ook gespeeld op Wacken en Partyzan. Wij houden ervan om buiten IJsland te spelen, het is goed om nieuwe plaatsen te zien en nieuwe mensen te ontmoeten over de hele wereld, mensen die van dezelfde muziek houden als wij.

Hoe anders is het om in IJsland te zijn, of ergens anders?
Ten eerste houd ik enorm van IJsland vanwege de vrijheid dat het je geeft. Je kunt bijna alles doen wat je wilt. In de zomer is het 24 uur per dag licht en dan wil je niet slapen. Je wilt de hele nacht op zijn maar ook de hele dag en nacht en dag… Je moet ook een ontploffende vulkaan verwachten op ieder moment, dat kan best eng zijn voor mensen die hier niet aan gewend zijn. IJsland is gaaf als je van de natuur houdt. Als je graag in je kamer blijft en computerspelletjes speelt… blijf weg uit IJsland – je zal dood gaan als je niet te snel rent voor de lava en je krijgt geen extra leven hier!

Als je twee bands kunt kiezen waar je mee wilt touren, welke zijn dat?
Amon Amarth en Iron Maiden!!! Wij houden van Amon en Maiden en zouden zo graag met hun beide touren! Ik denk dat hun fans zich wel in onze muziek kunnen vinden, omdat wij heftig geïnspireerd zijn door deze twee bands.

Skalmold_foto2

Het is misschien een rare vraag, maar betekend Skálmöld iets?
Het betekend een jaar van oorlog en/of het jaar van de zwaard. Het woord werd eerst gebruikt om de enige burgeroorlog te beschrijven van IJsland – rond 1240 waren er een paar grote clans die vochten voor de kracht van IJsland. Natuurlijk kreeg de koning van Noorwegen de kracht, omdat hij een van de clans steunde. Hij heerste over ons totdat de koning van Denemarken het over nam. Het was pas toen de Duitsers Denemarken indrongen dat wij onafhankelijk wilden worden van Denemarken. Wij kregen onze volledige onafhankelijkheid in 1944!

Onlangs hebben jullie een nieuw uitgebracht, is het de oude sound van Skálmöld’s?
Ja, maar beter. We hebben een beetje meer geleerd over het maken van een metal album, maar het is in principe het zelfde element. Luide gitaren, iedere knop op elf gedraaid en een mix-machine aan. Wij zetten niet zomaar het geluid keihard aan in de studio, met onze instrumenten en bier, we proberen iedereen op zijn gemak te stellen! Je moet genieten in de tijd dat je in de studio bent om een goed album te maken!

Hoe anders is het vergeleken met de oude abums en is het ook tekstueel veranderd?
Ik denk dat er meer een structuur in de nummers zit, de riffs zijn iets ingewikkelder – wij zijn betere muzikanten, dat is zeker, touren helpt om je een betere muzikant te maken. De teksten zijn hetzelfde in de zin van dat het een verhaal over een viking gevecht is en heldendaden. Maar het grootste verschil is dat het einde niet vrolijk is, in tegenstelling tot ons eerste album waar onze held eindigt in Valhalla!

Hebben jullie ooit een show in Nederland gespeeld?
JA!!! En we vonden het geweldig! We hebben in Tilburg en Leeuwarden gespeeld op het Heidenfest tour in 2011. Beide zijn het geweldige plaatsen en ik moet zeggen dat Tilburg een van de beste shows was van die tour, het publiek was geweldig – ik schreef in mijn dagboek dat deze show een van de beste was van de tour tot nu toe, het publiek, de zaal, alles was perfect die nacht!

Is er iets dat je wilt zeggen tegen de lezers van Smash Press?
Check ons nieuwe album en natuurlijk ook ons nieuwe album! Like onze Facebook pagina! Het beste naar mijn vrienden in Nederland, wij komen terug, dit is nog maar het begin!!!

Je kunt hieronder luisteren naar Skálmöld‘s “Kvaðning“.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives