maandag 12 oktober 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Stand Atlantic’s Bonnie Fraser

In augustus bracht Stand Atlantic zijn nieuwe album uit: “Pink Elephant“. Wij spraken met frontvrouw Bonnie Fraser over de nieuwe plaat, de uitgestelde Europese tour, het beste Stand Atlantic-nummer én schotelden haar een dilemma voor!

Hey Bonnie, hoe gaat het?

Het gaat prima, dank je. Het is voor iedereen momenteel een moeilijke tijd, maar we doen ons best om bezig te blijven en vooruit te gaan.

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: welk nummer is een goede introductie voor Stand Atlantic als je de band nog niet kent?

Ik zou zeggen, als ik er echt maar ééntje zou moeten kiezen, het waarschijnlijk ‘Hate Me (Sometimes)’ zou zijn. Ik heb het gevoel dat die alles mooi bij elkaar pakt. Bijna alles wat we doen als band zit daar wel in: pakkende melodieën, agressie en een brutaal, beetje relaxed einde.” -lacht-

Was dit nummer daarom ook jullie eerste single van het nieuwe album?

Oorspronkelijk hebben we ‘Hate Me (Sometimes)’ geschreven als losstaande single. Het paste zo goed op het album dat we hebben besloten het er op te houden. Het is echt vlammend!

Over het nieuwe album – “Pink Elephant” – gesproken. Het schijfje kwam op 7 augustus uit, hoe zijn de reactie tot nu toe geweest?

Het is echt onwerkelijk. Ik denk dat het alles heeft gedaan wat we nodig hadden en meer. Mensen hebben er echt goed op gereageerd. We waren een beetje onzeker over hoe fans zouden gaan reageren omdat we het zeker wat hebben veranderd en risco’s hebben genomen. Maar tot nu toe is het echt goed geweest!

Je geeft aan dat het anders is geworden dan “Skinny Dipping”. Wat is het verschil tussen deze albums?

Experimenteren. Ik denk dat we met ‘Skinny Dipping’ niet veel ademruimte hebben opengelaten. We wilden gewoon verder bouwen op wat we al hadden gedaan met de EP. Hoewel we geen plaat wilden maken COMPLEET anders dan ‘Skinny Dipping’, wilden we met ‘Pink Elephant’ mensen absoluut de reikwijdte laten zien van waar onze band voor staat en met de muziek die we willen maken. We zullen nooit twee keer hetzelfde album schrijven.

Wat was dan de grootste invloed voor het schrijven van deze plaat?

Ik denk dat de uitspraak ‘fuck it’ het redelijk perfect samenvat als ik eerlijk ben. -lacht- We wilden gewoon experimenteren met van alles en nog wat. We stopten al onze muzieksmaken in één en hebben elk nummer afzonderlijk gekruid, zodat geen enkel nummer hetzelfde klinkt.

We stoppen al onze muzieksmaken in één en hebben elk nummer afzonderlijk gekruid, zodat absoluut geen nummer hetzelfde klinkt.

Heb je met al deze verschillende tracks dan ook een nummer dat specialer voor je is?

Ik zou zeggen ‘Drink to Drown’ of ‘Silk & Satin’. Beiden zijn geschreven over iets super persoonlijks en ik wilde de tekst niet mooier maken dan het is. Want dat doe ik vaak om dingen interessant te houden en mijn lyrische stijl is erg metaforisch. Ik zou zeggen dat het de rauwste nummers op de plaat zijn.

Kun je ook nog iets vertellen over de keuze van de albumtitel en cover?

Ik heb het gevoel dat het artwork de hele essentie van het album omvat. Veel kleur en het is helder en gewaagd. De betekenis achter ‘Pink Elephant’ is de combinatie van twee ideeën samengevoegd tot één. De eerste verwijst naar een gezegde: ‘de olifant in de kamer benoemen’. Wat betekent dat ze praten over iets dat iedereen weet, maar niemand is bereid er echt over te praten, zoiets als een onuitgesproken wederzijds begrip. Dus elk nummer is een gesprek dat moet worden aangepakt en een soort duik in die gedachten en gevoelens. Ik denk dat het echt belangrijk is om moeilijke gesprekken te hebben. Dat zijn de gesprekken die MOETEN worden gevoerd en ze gaan altijd zij aan zij met een soort persoonlijke groei. Niet je mening uitspreken of ergens niet over spreken omdat jij of iemand anders te bang is om erover te praten kan, althans in mijn ervaring, meer problemen veroorzaken. Je begint te piekeren tot het punt waarop een probleem in iets compleet anders is veranderd dan dat het oorspronkelijk was, want je laat het niet los en laat het universum ermee omgaan. Dit brengt me bij het tweede deel waarnaar ‘roze olifanten’ gewoonlijk worden verwezen. Zij zijn gerelateerd met het gevoel ‘niet van deze wereld’ te zijn – bijna alsof je struikelt over je eigen problemen.” -lacht-

Als je dit album aan de hand van twee snoepjes moet omschrijven. Waar ga je dan voor?

Wat een toffe vraag! -lacht- Ik zou zeggen Turks fruit, omdat er chocolade aan de buitenkant zit en het mooi roze en zacht van binnen is en daarmee twee totaal verschillende texturen heeft. En… een Bounty… Gewoon daarom. Onderschat snoepgoed, het kan me niet schelen wat de haters zeggen.” -lacht-

Dit gaat waarschijnlijke een moeilijke vraag zijn, maar wat is voor jouw gevoel het beste nummer dat jullie hebben uitgebracht?

Godver! -lacht- Lastige, maar ik denk eerlijk gezegd ‘Blurry’. Alleen omdat het zo’n andere kant van ons laat zien. We dachten dat mensen het absoluut gingen haten, maar precies het tegenovergestelde gebeurde. Dus het was een fijne verrassing van ‘oh oké, mensen staan open voor alles.’

En… Een Bounty… Gewoon omdat. Onderschat snoepgoed, het kan me niet schelen wat de haters zeggen.

Jullie zijn al een paar keer in Nederland geweest om een show te spelen. Hoe is dat in verschil met shows in Australië?

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van shows spelen in Austrailië, maar om niet elke tien seconden gevraagd te worden om een ‘shoey’* te doen, is heel fijn. -lacht- Daarnaast zijn onze fans in Nederland altijd zo aardig en vriendelijk.

*Een Australische traditie waarbij een alcoholisch drankje uit een schoen drinkt.

In 2021 komen jullie terug naar Nederland als alles goed gaat. Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Op dit moment letterlijk: gewoon in staat zijn om weer een show te spelen laat ons hart ontploffen.” -lacht-

Wat kunnen mensen gaan verwachten?

Heel veel toffe shit die we eerder niet konden doen. We gaan het flink opvoeren.

Welke drie nummers zullen sowieso op de setlist komen?

‘Silk & Satin’, ‘Jurassic Park’ en ‘Blurry’.”

Heb je ook een favoriet om live te spelen?

We hebben hem nog niet live gespeeld maar ‘Silk & Satin’… Je zult zien waarom wanneer je het ziet.” -lacht-

Laten we afsluiten met een dilemma: een wereldtour maar bij elke show zijn slechts 20 mensen OF voor altijd dezelfde drie zalen spelen, maar het is altijd compleet uitverkocht.

Dezelfde drie zalen ZEKER WETEN. Ze kunnen in verschillende landen zijn toch? De vibe van een uitverkochte show is gewoon anders.” -lacht-

Het album van Stand Atlantic, “Pink Elephant“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of het album fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Stand Atlantic.

Check ook ons video-interview met Stand Atlantic uit 2017!

Laat een reactie achter:

Spotify playlist