woensdag 14 augustus 2013
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

Interview: State of Negation

De afgelopen dagen was State of Negation veel in het nieuws. Dit had te maken met een ruzie tussen de band en een zaal waar zij een show gaven. Smash Press wilde hier het fijne van weten. Wij spraken met Casper Leijen, de zanger van de metalband. Leijen gaf openhartig antwoord op alle vragen. Lees hieronder het verhaal van de uit Haarlem komende band.

Hoe druk hebben jullie het nu, vanaf het moment dat het bericht online kwam?

Druk is een groot woord. Aan de ene kant krijgen wij wel heel erg veel berichten. Voornamelijk sympathie, respect toning, vragen over details, etc. Ik heb ook over de afgelopen dagen ongeveer 30 vriendschapsverzoeken gekregen. Ik kom iedere dag thuis bij ongeveer 30 notificaties op Facebook. Ik probeer mijzelf grotendeels aan de zijkant te houden. Ik word extreem blij van al het positieve wat hier uit is ontstaan, maar verder probeer ik het vuur een beetje te laten doven. Wij zijn er wel klaar mee.

Wat willen jullie bereiken met het feit dat jullie het online hebben gezet? Is dit tegen B52 gericht, of ook om bands hier alert op te maken?

Nou, in eerste instantie was het gewoon de bedoeling om te uiten “wij hebben een kut weekend gehad“. Ook wilden wij bands waarschuwen. Wij kennen nog al wat bands natuurlijk, en ik zou het zelfde ook van hun verwachten. Dat als zij zo een ervaring hebben, zij ons er ook attent op zouden maken. Wij hoeven, of sterker nog, wij willen dat niemand wat voor actie dan ook tegen B52 onderneemt. Het bericht heeft genoeg mensen bereikt. Wat het nu heeft los gemaakt is al meer dan waar wij ooit op gerekend hadden.

Hebben jullie zo een soortgelijk geval vaker meegemaakt? Zo ja, hebben jullie uiteindelijk wel geld gekregen?

Niet zo direct in deze vorm. Wij hebben wel meegemaakt dat wij bij doordeal-shows bijna niets zouden krijgen, maar dat de eigenaar zelf al naar ons toe kwam van “hier heb je wat meer“. De Bone in Haarlem is daar een goed voorbeeld van. Bij de voormalige Kade (tegenwoordig De Flux) hebben wij dat ook nog wel eens meegemaakt. Kut ervaringen genoeg, haha. Dat ging echter nooit om niet uitbetaald geld of iets dergelijks.

Wij van Smash Press kregen reacties dat het jullie eigen fout was en dat jullie het niet goed hebben geleden. Kunnen jullie hier iets over zeggen?

Heel duidelijke statement. Iedereen die dat zegt geef ik 100% gelijk. Wij hebben fouten gemaakt wat dit aangaat. Geen contract opgesteld, niet geïnformeerd, etc. Allemaal waar en dat hebben wij nooit ontkend. Dat was voor ons nooit het probleem. Het punt waarop wij braken was niet dat we niet betaald zouden krijgen. Wij braken op het moment dat wij recht in ons gezicht werden uitgelachen. Ik stond aan de bar en vroeg op hele normale wijze of zij ons minimaal een klein beetje tegemoet konden komen. Eventueel wat biertjes mee geven voor onderweg. ANYTHING. In plaats van daar ook maar een klein beetje in tegemoet te komen, of er op z’n minst aardig op te reageren. De enige reactie die wij kregen was “Hahahaha, dat is niet mijn probleem, dat is uw probleem“.

Natuurlijk zat hij nergens aan vast. Als dat wel zo was, dan was de politie erbij geweest. Dit was nooit nodig geweest. Het punt is juist dat zij zich als schoften hebben gedragen. Na afloop kwamen er opeens poeslieve berichten waar in staat dat “zij vrijwilligers zijn, en geen geld of subsidie ontvangen“. Had dat die avond even tegen ons gezegd en wij hadden vriendelijk oké gezegd. Misschien daarna nog gevraagd of wij nog een biertje mochten voor onderweg. Vervolgens zouden wij teleurgesteld weg zijn gegaan, maar zeker niet boos.

Nu werd het alleen maar heel dreigend gezegd. Dat wij nergens recht op hadden. “Eigen schuld dikke bult. Haha, en het is niet mijn probleem.” De muziek werd er zelfs even voor uit gezet om het allemaal nog dreigender te maken. Sorry hoor, maar dat vind ik geen manier om je medemens te behandelen. Toon wat compassie en vertel dat ons op z’n minst op een normale manier.

Het positieve is dat jullie veel likes erbij hebben gekregen op Facebook, zijn er nog meer positieve dingen? 

Zeker, maar ook de overspoeling van reacties van mensen, gig-aanbiedingen door heel Nederland en België. Mensen die uit zichzelf donaties op onze PayPal stortten omdat ze het zo klote voor ons vinden. Al met al hebben wij uiteindelijk ook geen enkele reden tot klagen. Vandaar ook dat ik vandaag en gister al constant verkondig dat het nou ook wel mooi geweest is. Over en uit, you know?

Gaan jullie nog een tournee beginnen, met de zalen die jullie een podium hebben aangeboden?

Nou, een tournee gaan we er niet mee vullen, hoor. Zo veel zijn het niet. Daarnaast zijn deze ook flink verspreid. Wij proberen ze allemaal wel te doen, maar dat worden gewoon losse shows. Wel iets heel moois wat we aangeboden gekregen hebben is het lenen van de band bus van None Shall Fall. Die mogen wij voor een heel mooi bedrag gewoon lenen wanneer wij willen. Dat maakt tour-achtige mogelijkheden wel héél veel meer mogelijk. Dus wie weet wat de toekmost brengt!

Is er geen compromis te sluiten, tussen B52 en State of Negation?

Dat weet ik niet. Ik denk dat wij beiden een kant van het verhaal hebben. Zij zien de jongetjes die hun contract niet hebben gelezen (ook niet gekregen trouwens, maar dat is weer een ander verhaal.) Vervolgens kwamen zij zeuren of zij toch nog wat konden krijgen. Wij zien de vent die geen poot voor ons wilde uit steken, en het grappig vond dat wij hier zo veel geld aan hadden verloren. Als dat het begin is, dan is er al geen sprake meer van een compromis. Ik denk dat er nog maar één ding overblijft: Wij gaan onze weg, zij die van hun! Wij hebben het er niet meer over, zij ook niet, en dan is het klaar zo.

Beluister hieronder State of Negation‘s “Corruption“.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives