zondag 19 april 2020
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: Ten Times A Million’s Martin Duve

In tijden van quarantaine liggen alle tourplannen van bands stil. De Nederlandse alternatieve rockband Ten Times A Million bedacht een creatieve manier om ook nu een complete tour te spelen. Wij spraken met frontman Martin Duve over deze tour, de nieuwe single en toekomstig materiaal.

Hey Martin, om te beginnen: kun je een beschrijving geven van Ten Times a Million?

Heel veel energie, alternatieve poprock. Poeh… Is nog best lastig hoor. Jezelf omschrijven blijft toch moeilijk. We doen ook nog best veel atmosferische dingen erbij, dat is misschien nog wel belangrijk om erbij te noemen.

Jullie hebben onlangs een reeks online shows gespeeld op verschillende kanalen. Je ziet momenteel meer bands onlineshows spelen, maar geen complete tour. Hoe zijn jullie er op gekomen omdat op deze manier te doen?

Nou, eigenlijk waren we ook wel verrast dat nog niemand eerder dit had bedacht. Ik was eigenlijk gewoon aan het sparren met de anderen uit de band wat we zouden kunnen doen. En we vonden het eigenlijk wel een te gek idee om iemand anders zijn social media account over te nemen. Dus waarom zouden we daar niet gewoon een soort van tourtje van maken? Je kunt zo heel makkelijk de hele wereld over, maar je blijft eigenlijk in je eigen kleine studio en dat pakte eigenlijk heel goed uit. Toen zijn we bij wereldkampioen K-1 Peter Aerts [kickbokser] belandt, maar ook MOJO en Melkweg en gekke dingen als Bagels & Beans. Je komt eigenlijk overal heel makkelijk met dezelfde set-up.

Nou, eigenlijk waren we ook wel verrast dat nog niemand eerder dit had bedacht.

Eigenlijk doe je dus hetzelfde als met een normale tour. Je gaat naar verschillende plaatsen en zalen en daar speel je je eigen nummers.

Ja precies. Het leuke is dat je nu gewoon een tour aan kan aankondigen in een tijd waar niemand mag touren. Dat is gewoon superleuk, dat vinden wij ook echt te gek. We hebben wel het voordeel dat onze drummer en geluidsman buren zijn en die hebben in de achtertuin een studio. We hebben met heel veel knutselen het voor elkaar gekregen om wel ook echt een studiosound te hebben. Je krijgt dus thuis ook gewoon een echt studiogeluid uit je speakers. Dat maakt het natuurlijk wel extra vet, vind ik in ieder geval. Dat is toch net wat anders dan dat je met een microfoon en een akoestische gitaar wat zingt. We kunnen gewoon een volledige band neerzetten zoals we dat normaal ook doen in een zaal.

En wat is dan juist nu zo leuk of tof aan het spelen van zo een livestream tour?

Het is eigenlijk hetzelfde als op festivals spelen. Daar heb je heel veel publiek die je nog nooit heeft gehoord. Of je moet een hele grote band zijn. Maar hier is het zo dat op social media platformen, bij Peter Aerts bijvoorbeeld zijn dat 60.000 volgers, misschien heeft 100 man ooit van ons gehoord, maar de rest heeft de kans om ons te zien en die kunnen we dan overtuigen door een goede show neer te zetten. En dat zie je ook terug op onze eigen social media aan de likes en followers. Het kost niemand iets, voor het platform is het een uurtje het wachtwoord veranderen, verder is het alleen maar moeite voor ons.”

En hoe zijn de reacties van mensen op de tour geweest?

Eigenlijk compleet positief. Behalve de mensen die dus echt niet van de muziek houden. Bijvoorbeeld bij Peter Aerts, die kickbokser, daar was iemand die heel gelukkig zou worden als Peter Aerts nu even voorbij kwam en ons even voor onze bek zou slaan. Maar verder heb je eigenlijk voornamelijk positieve reacties. Ze kunnen reacties plaatsen en daar proberen we zo goed als mogelijk op te reageren en dat is natuurlijk superleuk!

[…] daar was iemand die heel gelukkig zou worden als Peter Aerts nu even voorbij kwam en ons even voor onze bek zou slaan.

Dan heb je toch wel een beetje die interactie zoals je bij een show ook zou hebben.

Ja gelukkig heb je die comments, want anders zou ik ook maar een beetje tegen een zwarte muur aan staan te zingen. Normaal hoor je sowieso wel de gewone ‘rommeltjes’ en nu is het complete radiostilte tussen de liedjes. Het blijft een aparte situatie.

Laten we het ook nog even over jullie nieuwste single hebben: “Bye“. Deze kwam begin dit jaar uit en is ondertussen al vaker op 3FM en KINK gedraaid. Hoe zijn de reacties op deze single?

Voor ‘Bye’ is de eerste single van onze EP uitgebracht, die hopelijk ergens na de corona uitkomt, maar nu kwam inderdaad ‘Bye’. Die had ook even een maandje nodig om overal aan te komen. KINK draaide hem toen ook ineens heel veel en anderhalve maand geleden zijn we 3FM Talent geworden. En sindsdien draaien ze ons bijna dagelijks. En ook iemand van Radio 2, die heeft het gewoon uit het niets ergens gehoord en ging het ook draaien. Radio 2 is natuurlijk ook weer even een nummertje groter. Dit is dan ook wel een toegankelijker nummer dan de hardere dingen die we doen. Voor nu, nu we niet live kunnen optreden, is dit gewoon perfect.

Kun je misschien ook kort iets vertellen over de betekenis van het nummer?

Daar zit best wat achter. Het is best persoonlijk. Het gaat sowieso over afscheid nemen. Iedereen heeft iemand waar die niet fatsoenlijk afscheid van heeft kunnen nemen en dat nu ook niet meer kan. Dit was voor mij een soort van tweede kans om het misschien goed te doen, want dit is niet gelukt bij de eerste keer. Nu kon ik nog een keer doei zeggen en sorry. Dat ging namelijk niet helemaal zoals bedoeld.

Dat is wel een mooie betekenis van een liedje.

Ja, zeker. Maar het was wel zwaar om het op te nemen. Ik denk wel dat het goed heeft uitgepakt. Niet een direct afscheid maar meer een tweede kans om het nog een keer te doen maar dan goed.

Maar het was wel zwaar om het op te nemen.

Je zegt dat het wel moeilijk was om het op te nemen. Hoe is dit nu als je het nummer zingt?

Ik heb het nu wel meer een plekje kunnen geven. Het blijft op een bepaalde manier ook kunst. Het is natuurlijk ook niet allemaal letterlijk. En het is ondertussen ook alweer een jaar geleden dat we het hebben opgenomen, toen was het allemaal nog vers. Nu heb je er natuurlijk ook een mooi verhaal van gemaakt, wat het ook weer niet te persoonlijk maakt. Het is nu gewoon een mooi liedje om te zingen.

Je gaf aan dat jullie momenteel ook aan nieuw materiaal schrijven. Wat kun je daar over vertellen?

Dat is een hele gemene vraag. Want ik moet nu opletten wat ik ga zeggen. -lacht- We proberen in ieder geval nu veel materiaal te schrijven. Wat we straks weer live kunnen spelen. Maar er komen ook weer wat acties aan van radiozenders, daarvoor proberen we nu ook in ieder geval iets te hebben. Iets wat mensen juist blij maakt. Als we gevraagd worden voor iets, dan hebben we dat in ieder geval klaarliggen. Misschien maken we daar ook nog wel een quarantaine EP van, wie weet.

Maar er komt dus sowieso wel nog een andere EP aan, waar onder andere die twee eerder uitgebrachte singles op staan. Kunnen we die dan wel dit jaar nog verwachten?

Dat is sowieso het plan. Binnenkort gaan we nog een single van die EP releasen. En zodra de deuren weer geopend kunnen worden voor shows, hoe dat er dan ook uitziet, dan komt ook de rest van die EP uit.

Laten we afsluiten met een vraag die voor veel muzikanten tegelijkertijd makkelijk en lastig is: voor welke bands zou je nog wel eens graag willen openen?

Oh mijn god. Uhm… Dat zijn er denk ik drie of vier. Dan zouden we nooit nee zeggen denk ik. Of dat zou de grootste droom zijn, daarna kan ik stoppen met muziek als dat gebeurt. Dat is Queens Of the Stone Age, sowieso. Dat zou ultiem zijn. Incubus voor mij. Ik heb van Brandon Boyd, die zanger, alles geleerd wat ik kan. Foo Fighters sowieso. Ik denk dat dat een groot feest is. En Arctic Monkeys. Dit zijn wel de inspiratiebronnen van de ‘klassieke’ rockbands uit de tijd waar wij allemaal vandaan komen. Dat zijn wel onze heroes ja.

De single “Bye” van Ten Times A Million is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Meer informatie over de band en muziek vind je op de website van Ten Times A Million.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist