woensdag 18 augustus 2021
 

Geschreven door Lianne Brand.

 

INTERVIEW: The Damned Few

The Damned Few brengt eind augustus zijn nieuwe EP, “Black Blooded Woman“, uit. De Nederlandse band geeft veelbelovende geluiden door zijn extra ruige randje. We hadden de gelegenheid om deze maand even met enkele bandleden te videobellen, waarbij het hemdje van het lijf werd gevraagd. We spraken met zangeres Dion, bassist Jaap, en gitarist Michiel.

Hallo allemaal, hoe gaat het met jullie?

Jaap: Ja prima! Wij zitten in de oefenruimte, hier zitten wij iedere woensdag en vrijdag, dus dat is erg fijn.
Dion:Goed wel, zijn gangetje.

Om van start te gaan, hoe zouden jullie de band beschrijven in drie woorden?

Dion:Ruig! Bier!
Jaap:Ruig, rock-‘n-roll en heel gezellig wel.

Dus jullie willen hiermee zeggen dat het altijd een feestje is bij jullie?

Dion:Ja, het is altijd gezellig.
Jaap:We zijn met zijn vieren en kunnen het heel erg goed met elkaar vinden. Wij brengen veel tijd met elkaar door.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Dion:Ik was zeventien en speelde nog met een ander bandje. Ik kende Jaap en Michiel toendertijd ook al, maar niemand wist dat ik zong. Michiel zag op Facebook een filmpje waarin ik zong en toen vroeg Michiel of ik wat wilde inzingen.
Jaap:Ja, dat was het begin. De drummer Piero, die vandaag niet aanwezig kan zijn, kennen we vanuit Haarle. Michiel, Piero en ik komen daar vandaan. Ikzelf ben er wat later bij gekomen, toen de vorige bassist is weggegaan.

Welke track zou je aanraden voor een nieuwe luisteraar?

Dion:Ik zou zelf ‘Baby Boo’ aanraden.
Jaap:De meningen zijn wat verdeeld, ik zou zeggen ‘Born to Die’ of ‘Black Blooded Woman’.
Michiel:En ik zeg ‘Fool’.
Allemaal:Oftewel, luister gewoon de hele nieuwe EP!

Wat was de inspiratie voor de EP?

Jaap:Riff based rock-‘n-roll á la Black Sabbath en ook wel een beetje female fronted bands.
Dion:Ja, Dorothy, the Pretty Reckless, maar er is zoveel. Maar overall wel de kneiters, Black Sabbath, Led Zeppelin, de grote namen.

Jullie benoemen net de female fronted bands. Vinden jullie dat daar ook meer aandacht voor moet komen, voor de vrouwen?

Dion:Ik weet het niet, ik vind het een beetje lastig.
Michiel:Ja, als het goed is, is het goed!
Jaap:Ik denk dat het erop neerkomt dat we niet zoveel hebben met het label female fronted. Voor ons maakt het niet uit of een man of vrouw zingt. Als hij of zij goed kan zingen, dan is het goed.
Dion:Ja, het gaat om het liedje, als het goed is, is het goed en dan maakt het niet uit wie het zingt.

Is er op deze EP nog een track die persoonlijk heel dicht bij jullie staat?

Dion:Eigenlijk is de hele EP wel heel persoonlijk, maar als ik zou moeten kiezen, dan toch wel ‘Why’ of ‘Born to Die’.”

Was dit dan ook de reden om “Why” als eerste single uit te brengen?

Dion:Ik denk dat ‘Why’ het beste tot zijn recht kwam met een videoclip.
Michiel: “Als je liedjes vaak speelt, dan worden het van die liedjes die je snel door een set heen knalt, maar bij die track heb je wel het gevoel dat je nog steeds het meeste iets voelt. Met sommige liedjes heb je dat meer dan met andere. Ik denk dat bij ‘Why’ het gevoel dat we hadden bij het schrijven, nog steeds het meest overeind is blijven staan.
Dion:Klopt, dat was een van de tracks waar we bij het schrijven ook gelijk iets hadden van ‘Wow’.
Michiel:Dat nummer gebeurde ook echt in tien minuten.
Dion:Ja klopt, dat is heel snel geschreven, binnen tien minuten en we waren er allemaal gelijk blij en tevreden mee.
Jaap:‘Why’ is ook wat dieper en donkerder, zowel qua muziek en tekst.
Michiel: Zeker ook wat dynamischer! Van dat hele smerige naar cleane coupletjes. Er zitten mooie mixjes in van dat vieze vintage fuzzy rock-‘n-roll en ja wat moderne productietechnieken erin, zo is een mooie brug gecreëerd tussen wat oud en nieuw is.

Jullie geven aan dat het nummer heel soepel ging met schrijven, hoe is normaliter dan de rolverdeling met het maken van een track?

Dion:Michiel komt meestal met een riff naar het hok. Iedereen gaat daar dan op jammen. Soms is het niet zoveel of kan ik er niet zoveel mee. Soms is dat zo, dat ik er dan iets mee probeer en dan lukt dat gewoon niet. Maar dan moet je daar ook niet te veel op doorgaan.
Michiel:Klopt, we zijn wel zo van: het gaat, of het gaat niet.
Dion:Precies, meestal komt Michiel met iets, dan komt de rest van de instrumenten erbij en dan schrijf ik de tekst erna. Vroeger was dat niet zo, maar nu doen we het écht met zijn allen en dat merk je ook wel op de plaat.
Michiel:Klopt, dit proces is wat organischer en ik denk ook wat spontaner en dat is ook wel terug te vinden op de EP. Ik denk dat het wel belangrijk is dat rock-‘n-roll dat spontane heeft. Je moet er niet te veel over nadenken. In een goede vibe moet je een nummer wel in een kwartiertje kunnen schrijven. Als je te veel er over moet nadenken, is de energie er wel uit.
Jaap:Dat is ook wel het leuke hoe we de tracks maken en hoe we de nieuwe EP hebben geschreven. Iedereen binnen de band heeft een andere achtergrond en smaak en dat wordt meegebracht in de oefenruimte. Dat resulteert in onze eigen sound.
Michiel:Klopt, de EP is ook live opgenomen: de basis is eerst opgenomen en Dion heeft hier later overheen gezongen. Ik denk ook wel dat dit de kracht is: dan wordt het niet te netjes. Ik houd er zelf niet van als het te strak en netjes is; dan haal je het mens er een beetje uit. We hebben op de EP niet alle plooien glad gestreken. Dat houdt het spannend.

Jullie houden van dat ruige en het live opnemen. Gaat de voorkeur er ook naar uit om lekker live concerten te geven?

Dion:Ja, absoluut! Daar doe je het ook voor, daarom zit je in een band. Dat is veel leuker: een zwetende zaal en veel mensen.
Michiel:Ja we hebben wel wat meer met live. We spelen ook vaak vrij luid, maar het hoort erbij. Het moet luid zijn, je moet het voelen, je hoort wel met wapperende broekspijpjes daar te staan.

Wat zijn nog dromen of doelen waar jullie naartoe werken als het gaat om liveshows?

Jaap:Ik denk als je realistisch denkt: Zwarte Cross zou heel tof zijn.
Michiel:Er zit zeker een verschil tussen wensen en wat reële ambitie is. Kleine podia op grotere festivals zou echt wel realistisch zijn.
Jaap:Binnen Nederland denk ik zeker Zwarte Cross, maar Lowlands zou ook fantastisch zijn, maar dat is nog ver weg.

Wat is er uit shows uit het verleden nog blijven hangen?

Dion:Ik denk het Rock Your Boots festival.
Jaap:Ja we hebben op Rock Your Boots gespeeld, dat is in Dedemsvaart. Dat is een kleinschalig festival.
Dion:Ja het is een klein festival, maar het begon heel hard te regenen en iedereen kwam de tent in, maar iedereen ging echt helemaal los. Later bij de merch was het ook continu uitdelen en ik zag niet eens meer wie op me af kwam, het was een hele toffe ervaring.
Jaap:Ja het was een tent op het midden van het terrein, open aan twee kanten, wat perfect was, want toen wij begonnen te spelen begon het met bakken uit de lucht te vallen en iedereen kwam dus de tent in. Dat was het leukste optreden dat we gehad hadden.
Michiel: Het was gelijkvloers, dat was ook raar, dus iedereen stond tussen ons en de drummer in, dat was echt gekkenwerk.
Dion:Lola was ook heel leuk, dat is in Groningen. We stonden in het voorprogramma van Hands Off Gretel. Ik luister al naar de band sinds mijn veertiende dus wel een reden dat ik in een band ben gegaan. We kregen heel random van de boeker of wij het voorprogramma wilden doen, dus dat was heel vet.

Hebben jullie nog een band waar jullie zeker mee willen touren of in het voorprogramma van willen spelen?

Dion:Black Sabbath! Led Zepellin!
Michiel:Ik zou Rival Sons wel heel vet vinden, als ik die jongens heb ontmoet ben ik tevreden.
Dion:Ja er is zo ontzettend veel, maar Wolf Mother is ook wel heel erg vet.
Jaap:Wolf Mother ja, of Mark Lanegan.
Michiel:Onze muziek is eigenlijk vrij breed, we hebben dat blues, we hebben dat garage, de classic rock, alles zit er wel in. Je kunt ons ook wel overal in zetten.
Dion:Of The Pretty Reckless, dat zou ook ontzettend tof zijn.

Jullie EP “Black Blooded Woman” komt eind deze maand uit, en jullie zeiden voorgaand aan het interview dat jullie ook alweer wat demootjes aan het opnemen zijn. Wat staat er nog op de planning de komende tijd?

Dion:Spelen hoop ik!
Jaap:Het eerste dat gaat gebeuren is in september, dan hebben we een kleine releasetour in België en Nederland. Dan 30 september de EP release in Hedon Zwolle, daarna gaan we nog een keer naar België. Dus vooral spelen en nog een klein releasetourtje voor zover dat mogelijk is. De afgelopen anderhalf jaar hebben we weinig tot niet kunnen spelen. Wel livestreams, maar voor de rest eigenlijk vrij weinig. Hopelijk kan binnenkort weer alles en dan kan het circus los.

Maar zit er dan ook nog een volledig album aan te komen?

Allemaal:Zeker, we zijn druk bezig!
Michiel:Op zich zijn we best ver qua album, maar we willen wel nog eerst touren. We denken eind volgend jaar wel iets uit te kunnen brengen.
Jaap:Zeker. Het volgende is sowieso een volledig album, maar eerst nog even wat shows spelen!

Oké, tof! Nou, dan zijn we bij het einde van ons interview gekomen, nog een laatste vraag: wat zou je fans, of toekomstige fans nog willen meegeven?

Dion:Ga het luisteren! Ga ons liken, volgen, laat het weten in de comments below! Kom naar onze show, koop onze kaartjes!
Jaap:Deel alles! Like alles! Boek ons!
Michiel: “‘Help ons de winter door!
Dion:Kom naar onze releaseshow, 30 september in Hedon, Zwolle!
Jaap:Ja en sowieso, support je locals en alle bands die weer op pad gaan.

We horen het dus: vooral de EP “Black Blooded Woman” luisteren en een showtje meepakken. The Damned Few heeft er ontzettend veel zin in en 27 augustus komt de nieuwe plaat uit. De review zal ook in die week bij ons te lezen zijn dus houd onze pagina in de gaten!

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives