zaterdag 3 juli 2021
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

INTERVIEW: Waxflower’s Tristan Higginson

In april kwam de debuut EP van Waxflower uit, genaamd: “We Might Be Alright“. Voor deze release tekende de Australische poppunkband bij Rude Records. Wij spraken met frontman Tristan Higginson over de EP, inspiraties en invloeden en schotelde hem een tourdilemma voor.

Hey Tristan, leuk je even te spreken. Hoe gaat het met je?

Hallo! Het is een regenachtige dag hier, dus het gaat goed!

Jullie zijn hier in Nederland en België nog niet heel bekend, dus welk nummer is een goede introductie naar jullie muziek?

Hmm… Ik denk dat ik dan de single ‘Again’ moet noemen als een goede introductie.

Die single is te vinden op jullie recente EP “We Might Be Alright”. Hoe vat je dat schijfje samen?

Verwacht waarheid, eerlijkheid, wat ironie en vooral veel meezingers.

 Hoe zijn de reactie geweest op de plaat tot nu toe?

Het is eerlijk gezegd geweldig geweest! Werken met Rude Records was een genoegen en heeft ons bereik echt vergroot. We hebben dus nu het geluk dat we meer mensen bereiken dan ooit tevoren, we voelen zoveel liefde en vriendelijkheid.

Was dan wel even spannend…

Ik was zo enthousiast. Het is het enige waar ik dagelijks aan dacht. Het is een geweldig gevoel om eindelijk dit, onze eerste complete EP, in de wereld te hebben. Ik kon gewoon niet wachten om te zien wat mensen ervan denken en hoe ze zich ermee verbinden.

Begrijpelijk als je er zoveel mee bezig bent geweest. Is er ook een nummer dat een grote verandering heeft meegemaakt in het schrijf- en opnameproces?

Dat is zeker weten ‘Not Alone’. Het nummer had al meerdere versies voordat we het naar de studio brachten. De originele demo klonk meer country dan we wilden. Het had een meezingkwaliteit voor bij een kampvuur. Soms vloeien nummers snel in elkaar, alle stukjes sluiten naadloos op elkaar aan. Dat was hierbij niet het geval.

Wat was de grootste inspiratie voor deze EP?

Het schrijven van de EP gebeurde samen met het overwinnen van mijn angst- en paniekstoornis. Hoewel dat positief was, bracht het nieuwe uitdagingen met zich mee om de manier waarop ik mezelf zag en projecteerde, af te werpen tegen die worstelingen. Ik moest mijn angstige leven vervangen door een ‘normaal’ leven.

Dat klinkt wel als een uitdaging. Zijn er nog artiesten die jullie dan weer inspireren om juist door zo’n proces te gaan?

We zijn fans van zoveel verschillende bands, ik denk dat dit ook doorstroomt in onze muziek. Van emo-klassiekers als Taking Back Sunday en A Rocket To The Moon tot moderne artiesten als nothing,nowhere en Machine Gun Kelly tot singer-songwriters als Ben Folds.

Om even terug te komen op de EP nog en laten we gelijk in het plantenthema blijven, kun je de EP beschrijven aan de hand van twee planten?

De Iris Xiphium, de Spaanse lis, die staat voor hoop. En een roos, mooi maar kan je wel pijn doen.

Nu shows weer langzaam mogelijk zijn; naar welk nummer kijk je uit om live te spelen voor een volle zaal?

’Food For Your Garden’ is een nummer waar we allemaal klaar voor zijn om live te laten horen.

Kun je me wat meer vertellen over dat nummer?

Soms ben je niet bedoeld om in iemands leven te zijn – en dat is prima. ‘Food for Your Garden’ leeft tussen de onderhandelings- en acceptatiefase van dit besef. Het gaat over vluchten voor je verleden en het vermijden van persoonlijke verandering door te proberen het in een ander te vinden.

Plannen om dat nummer in Nederlandse zalen te laten horen?

Het is onze grootste droom en hoop om te touren aan de andere kant van de wereld. We zouden het te gek vinden om in Nederland te spelen en zoveel fantastische mensen te ontmoeten. Dus hopelijk snel! Er is nog niets gepland, maar de droom zorgt dat we elke dag doorgaan.

Laten we eindigen met een goed dilemma: de wereld over touren maar elke show zijn er slechts 20 mensen OF drie dezelfde zalen spelen voor de rest van je leven maar het is altijd complete uitverkocht.

Laten we de wereld over touren! Ik hou van reizen met muziek en het ontmoeten van mensen die dezelfde interesse en passie hebben voor een muziek zoals wij. Als ik elke avond voor 20 mensen moet spelen in een andere stad, klinkt dat perfect voor mij!

De EP van Waxflower, “We Might Be Alright“, is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten. Weten waar de band in de toekomst allemaal optreedt of de EP fysiek aanschaffen? Dat vind je op de website van Waxflower.

Benieuwd naar meer interviews met je favoriete artiesten? Check dan snel onze interview overzichtspagina!

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives