zondag 3 februari 2019
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Interview: You Me At Six’ Josh Franceschi

Momenteel tourt You Me At Six door Europa ter promotie van het album “VI“, dat is uitgekomen op 5 oktober 2018. De tour werd afgetrapt in Antwerpen, België. Voorafgaand aan het optreden belden wij even met frontman Josh Franceschi. We bespraken onder andere zijn verwachtingen voor de tour, zijn inspiratiebronnen, de toekomst van You Me At Six en, uiteraard, welke Disneyprinses hij zou zijn.

Hi Josh, laten we beginnen met een makkelijke maar belangrijke vraag: hoe gaat het met je?

Goed. We zijn druk aan het werk. We waren net bezig met de soundcheck van onze show. Ik probeer het allemaal bij te houden. Dank je.

Vandaag gaat de tour van start. Waar kijk je het meeste naar uit?

Ik kijk uit naar het bezoeken van landen waar we nog nooit eerder hebben gespeeld. Slowakije, Hongarije, we doen enkele headlineshows in Polen en dat soort plaatsen. En daarna gaan we naar Nederland en spelen we een show in Melkweg. We houden ervan om daarheen te gaan, het is hier tof. Fantastische plek in de stad, dus we kijken uit om daar te spelen en de rest van Europa voor een maand of hoelang het ook is. Het gaat een goede tijd zijn.

Jullie zijn al vaker in Nederland geweest. In de laatste twee jaar, maar liefst vijf keer. Wat is het dat jullie zo tof vinden aan shows geven in Nederland?

De mensen. We vinden het fijn om tussen Nederlanders te zijn. De shows zijn altijd goed: veel energie, luid publiek. Het is gewoon dat, ik denk dat Britten en Nederlanders redelijk hetzelfde zijn in de relaxte benadering van het leven. Ik neem aan dat sommige mensen, het feit dat wiet legaal is en ja, dat is een extraatje, dat wanneer je een kop koffie haalt en daar vertrekt compleet van de kaart, dat is geen slecht ding toch? Nederland is goed, nietwaar?

We vinden het fijn om tussen Nederlanders te zijn. De shows zijn altijd goed: veel energie, luid publiek.

Wat is het meest gekke of vreemde dat je tijdens het touren hebt meegemaakt en altijd is bijgebleven?

Toen we ooit in Barley speelden? Er waren veel Australiërs die daar op vakantie waren. Het merendeel van de gasten was behoorlijk aangeschoten. Tijdens een van onze liedjes kwam er ook een op het podium. Dat was wel een gekke belevenis. Een ander ding dat ons altijd is bijgebleven, is tijdens Reading Festival in 2012. Er waren ongeveer 50.000 tot 60.000 mensen en ineens ging iedereen een shirt of ander kledingstuk boven zich draaien. We hebben het geluk dat we met touren veel plaatsen in de wereld mogen zien en dat is ook een reden dat we het nog steeds doen. Het is een soort unieke, zeldzame relatie die een artiest met het publiek heeft, het is vrij speciaal.

Hoe is de release van “VI” tot nu toe ontvangen?

Ja, het is cool geweest. We hebben het album uitgebracht en er is een tournee bij gekomen, waar we altijd heel veel plezier aan hebben. We beginnen nu vanavond in Antwerpen, het is een nieuwe fase van de tournee en dan de rest van Europa, dan Amerika en dan Australië. Dus we doen vooral nu dat. Het is ons zesde album. Weet je, het beste aan het uitbrengen van een album. Je neemt zo een album op en dan is het van jou en dan gooi je het de wereld in. En vervolgens ga je nieuwe nummers en natuurlijk ook oudere, maar vooral je nieuwe nummers spelen. Dan zie je hoe mensen het tot zich nemen en ervan genieten. Dat is een heel bijzonder iets. Het is eigenlijk een narcistisch iets dat je muziek opneemt, een beetje overheersen om het voor jezelf te maken. Je neemt het op in een bepaalde headspace en dan verwacht je niet, of eerder niet wetend of er iets gaat gebeuren in de hitlijsten. Dus je hebt altijd geluk als mensen je muziek checken en er ook van genieten. Zowel oude als nieuwe fans. Het is een eer om hier weer te staan.”  

Zijn er dingen tijdens het touren die je inspireren om nieuwe muziek te schrijven?

Ja, ik denk het. Weet je, als je op tour bent en veel onderweg bent, zijn er altijd dingen die een soort van uitdaging zijn of je perceptie veranderen. Dat is anders dan dat je telkens in dezelfde studio, dezelfde omgeving bent, dag in dag uit. Dus als je onderweg kan schrijven, wat wij de laatste jaren meer zijn gaan doen, moet je dat doen. Zoals vandaag. We hebben ons doel en onze motivatie vastgezet om gewoon door te gaan met muziek als nummer één. We kunnen niet tegelijkertijd op tour en in de studio zijn, dus zoals vanmiddag dan pakken we onze laptops en gitaren en duiken in dat leven. Dus ja, goed, zoals ik al zei, ik denk dat het geweldig is om een beetje muziek te schrijven terwijl je de highs en lows van het leven hebt. Van optreden op het podium en de mensen die je kent, gebruiken als inspiratie voor nieuwe tracks.

Op dit moment vind ik het fijner om in de studio te zijn en muziek te schrijven.

Wat heeft je voorkeur: thuis schrijven of op tour?

Ik vond het leuk, als in, echt echt écht heel leuk om te touren, maar op dit moment vind ik het fijner om in de studio te zijn en muziek te schrijven. Want als je wat ouder wordt, krijg je hier en daar last van je lichaam, net alsof mijn lichaam gaat breken op allerlei soorten manieren. Dus ik denk dat ik in de studio, het schrijven en het opnemen, ik denk dat ik dat liever heb. Maar zoals ik eigenlijk al zei, touren en opnemen zijn twee verschillende dingen, bijna alsof het twee verschillende dieren zijn. Het zijn twee verschillende uitdagingen. Je mindset is niet hetzelfde op deze plekken. Er is een verschil tussen het optreden en de studio. En voor een liveperformance voor personen die naar je kijken, het is niet alleen zorgen voor de juiste noten op de juiste momenten, maar het is meer een kwestie van showmanschap en het geven van een goede show. Het zijn twee totaal andere uitdagingen. Het is een leuke uitdaging maar ja, anders!

Wie is jullie grootste inspiratie?

Dat is lastig te zeggen, want ik denk dat wanneer je jonger bent eigenlijk iedereen een beetje hetzelfde antwoord geeft. Maar nu we samen zijn en we allemaal een beetje dezelfde soort muziek maken, maar toch allemaal ons eigen ding doen dat het anders ligt. Het is een goed ding, want we hebben vijf verschillende zielen, verschillende hoeken. Je hebt niet zomaar vijf vrienden die zeggen “That’s right, record!”, het is niet van welke band of welke act vind jij het leukst en daar maken we iets van. We komen allemaal van een compleet andere wereld en we brengen dit een soort van samen… We zijn samen een collectieve inspiratie.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Ik denk, eerlijk gezegd, dat ik het echt niet weet. Ik heb geen idee wat we gaan doen. We hebben wel wat liedjes opgenomen die nieuw zijn, maar ik ben niet helemaal zeker wat we ermee gaan doen, of we ze gaan editen en of we ze gaan releasen. Daarnaast hebben we wat festivals gepland in de zomer en als er meer komen, dan komen er meer. Het zou logisch zijn als er wat bij komt, dan spelen we die. We hebben verder niet besloten wat we hierna willen en wat de volgende stap is voor de band. Dus nee, geen enkel plan op dit moment!

Dus jullie leven gewoon een beetje in het moment?

Ja, eigenlijk wel. We concentreren ons er op dit moment om niet compleet ons leven te verpesten en we focussen op de show van vanavond!

Voor de mensen die de band nog niet kennen, hoe zouden jullie je band beschrijven in drie woorden?

Persoonlijk, energiek en eerlijk.

Smash Press Triple

Met welke twee bands zou je graag op tour willen?

“Ik zou wel met wat vrienden op tour willen. Wanneer je op tour bent, wil je in een omgeving zijn waar, wanneer je een kleedkamer binnen komt, je kan lachen en even met iemand kan praten, dus ik zou gaan voor de bands Deaf Havana en Nothing But Thieves

Welke Disneyprinses zou jij zijn?

“Ik heb werkelijk geen idee, ik ken geen van hun namen! Ik ga voor de prinses die het lelijkst is volgens jou. Ik kies die, voor degene die het echt heel moeilijk heeft.“

Heb je iets te zeggen, aan de lezers van Smash Press?

“Blijf erin geloven!“

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives