dinsdag 1 april 2014
 

Geschreven door Sietse van der Molen.

 

Kurt Cobain gespot in Volcán

Rodrigo Iglesias zweert erbij: de decennia lang dood gewaande Nirvana-frontman Kurt Cobain woont al jaren in Volcán, een afgelegen dorp in Zuid-Amerika. Volgens Iglesias is de grungelegende niet alleen springlevend, maar verkeert hij ook in goede gezondheid.

Cobain leed volgens artsen aan een manische depressie. Zoals alle fans weten besloot hij in 1994 zelfmoord te plegen. Het enige wat naast zijn stoffelijk overschot kon worden gered is een briefje dat hij schreef, vlak voordat hij zich van zijn leven beroofde. Niet alleen de dubieuze inhoud van het briefje deed veel stof opwaaien. Ook zijn vrouw, Courtney Love, werd door veel fans beschuldigd van moord. Toen alle complottheorieën achterhaald of afgekoeld waren besloot Iglesias, een doodgewone paardenfokker uit centraal Argentinië, met de waarheid naar voren te komen.

Toen Kurt hier in 1994 aankwam was hij een emotioneel wrak. Hij had zijn band, zijn fans en zelfs zijn vrouw en kind in zijn vlucht achtergelaten. Zijn kleren waren versleten. Niemand wist wie hij was. Het enige waardevolle dat hij bij zich had was een gitaar, maar hij weigerde om die te ruilen voor eten en drinken. In plaats daarvan heeft hij een tijd bij mij op de ranch gewerkt.

Zonder al teveel woorden vuil te maken vertrok Cobain weer. Na zijn eerste aanvaring met Iglesias trok hij zich terug op een bergkam. Hij bouwde er een hutje om in stilte tot zichzelf te komen en te werken aan zijn muziek. Zodra zijn voorraden opraakten kwam hij terug naar het dorp om weer een aantal dagen te werken.

Zodra hij net genoeg had om een week te leven ging hij weer terug. We dachten dat hij ‘Loco’ was. Gelukkig weet ik nu beter.

Jarenlang hield Cobain deze routine vast. Hij ontving geen bezoek en kwam alleen onder de mensen om de hoognodige voorraden in te slaan. Pas in 2002 besloot hij om Iglesias, nu een goede vriend, te vertellen wie hij was en waar hij vandaan kwam.

Ik had geen idee. Sommige mensen komen hier om te werken, en sommige mensen komen hier om met rust gelaten te worden. Kurt deed van allebei wat. Als hij wilde werken kon hij komen werken. Als hij met rust gelaten wilde worden lieten we hem met rust. Zo werkt de cultuur hier gewoon.

In 2012 vertrok Cobain uit Volcán naar een onbekende bestemming in het noorden, nadat hij op de boerderij een telefoontje had gepleegd. De eerste in achttien jaar tijd. Iglesias heeft geen contact meer met Cobain, maar weet wel dat Kurt nog altijd gepassioneerd bezig was met zijn muziek.

Als hij alles wat hij hier heeft laten horen zou opnemen zou hij zeker drie albums kunnen uitbrengen. Misschien is hij daarom wel vertrokken.

Het is bekend dat Dave Grohl, voormalig drummer van Nirvana, na ieder optreden in Argentinië een week vakantie neemt. Of hij weet dat Kurt nog leeft en of de twee van plan zijn een publieke comeback te maken blijft tot nog toe een mysterie.

Laat een reactie achter:

Spotify playlist