maandag 29 juli 2019
 

Geschreven door Florence Villeneuve.

 

LGBT+-power in de alternatieve muziekscene

De afgelopen jaren heeft de LGBT+-gemeenschap een toename in aandacht gezien. Wanneer artiesten zich uitspreken over dit onderwerp bereikt dit vaak veel mensen. Discriminatie op seksualiteit of geslacht krijgt, zeker online, snel protest. Hoe zit dat in de alternatieve muziekscene? Vandaag zetten we artiesten die de LGBT+- gemeenschap steunen in de spotlights. En ook niet onbelangrijk: hun fans.

PVRIS

PVRIS speelde op 26 juni 2015 tijdens Warped Tour. Op deze dag werd het homohuwelijk legaal in alle Amerikaanse staten. Lynn Gunn informeerde het publiek hierover met een korte, maar krachtige, speech. In eerste instantie hield zangeres Lynn Gunn liever privé dat ze lesbisch is, tot zij eerder in het jaar bewust besloot om er wel open over te zijn. In 2017 schreef Lynn Gunn een liefdesbrief aan de LGBT+-gemeenscap voor Billboard. Over LGBT+ binnen de PVRIS-fanbase schreef zij: ”De laatste paar jaar zijn wij geraakt door hoe ontzettend veilig onze fanbase is geworden voor de LGBT+ gemeenschap. We hebben ontelbaar veel aanzoeken gezien, zijn onderdeel van coming outs geweest, hebben ongelooflijke brieven gelezen en ongelooflijke verhalen gehoord.” In de zomer van 2017 ging PVRIS op tour, en doneerde een dollar van elk ticket aan The Ally Coalition. The Ally Coalition is een organisatie die artiesten helpt om LGBT+-initiatieven te koppelen aan hun shows.

Brendon Urie/Panic! At the Disco

Brendon Urie liet vorig jaar zomer in een interview met Papermag weten dat hij panseksueel te noemen is: ”Ik denk dat je mij panseksueel kunt noemen, want het maakt me echt niet uit. Ik hou gewoon van goede mensen met hun hart op de juiste plek.” Wist je dat het Panic! At the Disco-nummer Girls/Girls/Boys over Brendon Uries eerste trio gaat? De fanbase heeft er echter een LGBT+ anthem van gemaakt, met daarbij de gewoonte om tijdens liveshows vlaggen op het podium te gooien. Brendon Urie laat Papermag weten deze interpretatie zelfs mooier te vinden dan de originele betekenis. Panic! At the Disco stond begin dit jaar in AFAS Live tijdens de Pray For the Wicked tour. Het Nederlandse publiek gooide toen de meeste vlaggen op het podium.

Laura Jane Grace van Against Me!

Zangeres Laura Jane Grace is transgender; voor haar transitie stond zij bekend als Thomas James Gabel. In 2012 plaatste Rolling Stone een artikel waarin zij openbaar maakte een transseksuele vrouw te zijn. Op dat moment, toen nog als Thomas Gabel, vertelt ze heel openhartig over het leven voor en na haar realisatie. Sommige teksten van Against Me! vallen na het grote nieuws pas juist. Een voorbeeld dat toen niet de gehoopte reactie kreeg:
If I could have chosen I would have been born a woman. My mother once told me she would have named me Laura. I would grow up to be strong and beautiful like her. One day I’d find an honest man to make my husband.” Laura dook als tiener de punkrockscene in, omdat deze zo open en accepterend was. Veroordelende opmerkingen die ze krijgt tijdens concertavonden vallen daarom flink tegen. In 2007 haakten fans af toen Against Me! als ‘sellouts’ bij het grote label Sire Records tekende. Toch nog loyaal keren de fans in 2012 terug, omdat Laura steunen belangrijker is.
Al sinds achtjarige leeftijd houdt Laura Jane Grace dagboeken bij. Nu dat zij zoveel comfortabeler in haar fel zit, moest er ter afsluiting iets gebeuren met al die verhalen. Op 15 november 2016 kwam haar autobiografie uit: Tranny: Confessions Of Punk Rock’s Most Infamous Anarchist Sellout. Hierin is Laura Jane Grace letterlijk een open boek. De titel is alvast een opsomming van waar ze zoal voor uitgescholden is. Laura Jane Grace wilde naast haar verhaal graag dat van anderen uitlichten. Hieruit kwam de YouTube serie True Trans, waarin een handvol mensen hun ervaringen delen. Laura Jane Grace neemt voor nu even pauze van Against Me!. Haar soloproject, Laura Jane Grace & The Devouring Mothers, is momenteel op tour met intiemere muziek.

Tobi Duncan van Trash Boat

Vorig jaar zomer hield Brits tijdschrift Attitude in het thema van pride-seizoen een interview met Tobi Duncan, zanger van Trash Boat. Pride-seizoen slaat op de zomermaanden waarin veel pride parades in worden gehouden. Een van de eerste vragen die hij krijgt is wat pride seizoen voor hem betekent als biseksuele man: ”Pride is voor mij kunnen leven zoals je wilt. Zonder schaamte, zorgen of angst voor vergelding.” Was het moeilijk voor Duncan om tijdens het opbouwen van een muziekcarrière zijn seksualiteit onder ogen te zien? Nee. ”Niet voor mij. Ik heb altijd met zelfvertrouwen en plezier kunnen leven als de persoon die ik wil zijn. Mijn seksualiteit en carrière leken los van elkaar te staan, de een kon de ander niet beïnvloeden.” Als antwoord op de vraag of Duncan de muziekindustrie meer inclusief vindt dan Hollywood, antwoordt hij: ‘Mijn ervaring binnen de muziekindustrie is ontzettend positief geweest. Ik kan me geen tijd bedenken waarin ik slecht ben behandeld op basis van mijn seksualiteit. Misschien komt het doordat ik mezelf omring met de juiste mensen, of omdat ik van niemand shit aanvaard. Maar zo is het altijd geweest. Ik hoop dat mensen in de tv- en filmindustrie vergelijkbare vriendelijkheid ontvangen.”

Tobi Duncan noemt de tv- en filmindustrie. Daar zijn steeds meer entertainers openlijk LGBT+. In Hollywood ontstaat er nu net als in de voetbalwereld ook meer openheid over LGBT+. Alle initiatieven van de muzikanten hierboven zouden een mooi voorbeeld kunnen zijn.

Welke LGBT+ artiesten zijn jouw favorieten? Laat het ons weten op Facebook en Twitter.

PVRIS kun je deze zomer live zien, de band speelt namelijk in Patronaat Haarlem op 20 augustus. Meer informatie over het concert en tickets vind je hier.

Laura Jane Grace & the Devouring Mothers komt ook naar Nederland! Zij neemt niemand minder dan Frank Iero and the Future Violents mee. Meer informatie en tickets bekijk je hier.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist