donderdag 24 augustus 2017
 

Geschreven door Nylo de Meijer.

 

Lowlands 2017: zaterdag 19 augustus

Lowlands vierde deze editie zijn 25ste verjaardag. Vrijdag 18 augustus stonden onder andere Architects, PVRIS en Nothing But Thieves op de planken. Op zaterdag 19 augustus kijken we vooral uit naar Frank Carter & the Rattlesnakes en Black Foxxes.

Aangename verrassing
Een paar dagen voor de set op Lowlands 2017 ging er een video van deze aangename verrassing de wereld rond. De zangeres, Tove Lo, toonde tijdens het zingen haar borsten. Toch zit de aangename verrassing ditmaal in haar opvallend goede zang. Binnen een paar minuten windt ze de hele tent om haar vinger. Een vliegende start voor Tove Lo; zoals het hoort. De sensuele danspasjes en uiteindelijk ook twee seconden haar blote borsten zijn bijzaak bij het optreden. Tove Lo weet een overvolle Bravo om 15:00 uur al helemaal gek te krijgen. Oorverdovend gegil is het resultaat.

Leuk rockbandje met pit, maar meer is er niet
Tien minuten nadat Tove Lo is begonnen, staat Black Foxxes al in India. Drie rockers op het podium zonder andere toevoegingen. Er wordt geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid voor een grote ledachtergrond, enkel wat standaard lichten. Het lijkt de jongens niet heel veel uit te maken verder. Er wordt een strakke show neergezet, er zit zeker pit in het trio, maar daar blijft het bij. Het is niet een memorabele show. Het is tegenwoordig toch wel een vereiste om meer dan een standaard show neer te zetten om onthouden te worden. Zeker op een groot festival waar heel veel andere bands zijn die dit wel doen.

Nederlands talent zet sterke maar saaie show neer
Het is mogelijk dat je niet van de muziek houdt die Kovacs maakt. Echter neemt dat niet weg dat de zangeres heerlijk bij stem is. Af en toe een rauwe uithaal die je hoort in Alpha. Omdat er zo veel licht in de nieuwe tent binnenkomt is er vrij weinig van de lichtshow te zien, het optreden begint tenslotte al om 15:50 uur. Op de achtergrond staan een paar vreemde lachspiegels en dat zou de show moeten maken. De show is zeker niet om over naar huis te schrijven. Erg zonde! Kovacs had de kans om mooie singles, zoals “My Love” en Sugar Pill“, aan een hele hoop nieuwe mensen te laten horen. Dat is gelukt, alleen zal dit optreden niet heel veel mensen bijblijven.

Enorm gehyped, enthousiast publiek maar een nietszeggend optreden
De show van Skepta werd enorm gehyped. Zo zette de rapper tijdens het WOO HAH! festival de hele tent op zijn kop. Nu mocht hij zich bewijzen in Bravo. Het publiek is rete enthousiast om Skepta‘s muziek. Vanaf de eerste paar seconden gaat het al helemaal los. Iedereen zingt alle woorden mee en de hiphopper loopt rustig heen en weer op het podium. Er is zeker interactie, waarvoor hij pluspunten verdient. Maar meer is het ook niet. Voor de fans een geweldig optreden waar goed op gedanst kon worden, maar de performance is nietszeggend. Skepta had meer uit de kast mogen halen.

Herhaling van band, maar nu nog iets groter
Bastille stond in 2015 al in Alpha en liet een goede indruk achter. Nu, twee jaar later, is het tijd voor nog een show. Is een herhaling twee jaar later niet iets te enthousiast? Het valt mee hoe erg het is. Sterker nog: Bastille zet na een paar tegenvallende acts een veel betere show neer dan afgelopen keer! Visueel heeft de band meer uitgepakt en muzikaal blijft het gewoon sterk. Als er toch een minpuntje genoemd moet worden, is dat frontman Dan Smith nog steeds dezelfde danspasjes heeft als twee jaar geleden.

Qua performance de saaiste band van heel het weekend
Om direct met de deur in huis te vallen: muzikaal gezien is het prima als je van deze muziek houdt. Maar dit wil je niet op een festival zien. Al helemaal niet op een podium als in Alpha. Een extreem grote tent en dan Alt-J op de planken. Een enorme misser. De band moet het hebben van een paar lichtpalen op het podium die meegaan op de muziek. Verder staat de band zowat de hele tijd stil. Het is gerust mooie muziek om thuis ‘s avonds op te zetten. Zolang je maar niet naar een tergend saai optreden hoeft te kijken.

Publiek eet uit het handje. Vanaf de eerste seconden.
Yes! Het is weer tijd voor iets hards. Frank Carter & the Rattlesnakes beklimt het hoge podium in India om 20:00 uur. Met een onheilspellende intro komt ook zanger Frank Carter de planken op, terwijl de rest van de band al staat te spelen. Het geheugen van Carter is goed: hij begint met excuses omdat hij er vorig jaar niet bij kon zijn. Het publiek vergeeft het hem al voordat hij iets zegt. “Ik heb zin om te wandelen“, zegt de roodharige zanger. Zoals iedereen weet duikt hij meteen het publiek in, wordt letterlijk op handen gedragen en doet zijn ding. Er zijn meerdere hoogtepunten tijdens deze set: een heerlijk scheurende stem van Carter, een circlepit die buiten de tent doorgaat en er mogen alleen vrouwen crowdsurfen bij een bepaald nummer. Waarom? Omdat vrouwen volgens Frank Carter ook wel eens willen crowdsurfen maar het niet altijd durven omdat ze niet betast willen worden. Puik werk, Frank Carter & the Rattlesnakes. Het is helemaal goedgemaakt voor het geannuleerde optreden in 2016.

Een tegenvallend optreden. Alweer. Gelukkig wel met humor!
Met pijn in ons hart moeten we weer toegeven dat een optreden erg tegenvalt. In Bravo doet Elbow zijn show. Met hele rustige muziek kun je natuurlijk ook niet al te veel verwachten qua performance. Toch is het bij Elbow weer behoorlijk flauw en lijkt zanger Guy Garvey te veel te proberen. Zo houdt hij onafgebroken rustig een minuut lang twee vingers in de lucht. Het komt toch een beetje te geprobeerd over als een 43-jarige man zo lang peace met zijn vingers zegt. Het leukste aan de show was dat Garvey toch wel wat humor bleek te hebben. “Dit volgende nummer is er één die gaat over liefde. Net als het vorige nummer eigenlijk. En ook het volgende. En de twintig daarna ook. Eigenlijk gaan alle nummers over liefde.“, grapt hij. Ook hier geldt weer: gerust leuk om te luisteren, maar niet om naartoe te gaan. Garvey redde het optreden nog een klein beetje met zijn grapjes tussendoor.

Vurige afsluiter, zoals het hoort
Als afsluiter van één van de dagen mag je wel wat heets in huis halen. Dat is ook exact wat Editors gedaan heeft. Op zaterdag om 21:45 uur stond de band op de planken die op deze dag het grootst op de poster stond. Tijdens opener “Cold” knalt er al een extreem grote confettikanon Alpha in. Tijdens het daaropvolgende “Sugar” wordt er veel gebruikt gemaakt van vuur en zelfs een regenachtig gordijn van vonken. Deze geoliede machine zet een heel sterk en goed uitgevogeld concert neer. Lowlands liet weten dat Editors bekend staat vanwege zijn “ongenaakbare livereputatie“. Dat wordt tijdens dit optreden ook bevestigd, wat door extreem veel mensen gezien wordt. Dit optreden is zo ontzettend goed bezocht dat het buiten de tent ook mega vol staat. Helaas regent het op dat moment het hardst van het hele weekend en moet er gedanst worden in de regen. Mét of zonder poncho. Er wordt gedanst.

Volg Smash Press op Facebook en Twitter om de review van zondag niet te missen! Hier vind je de review over vrijdag.

All photos are owned by Smash Press and are protected by copyright. Feel free to share these photos wherever, but credit the photographer and link back to www.smashpress.nl. Photos are not allowed to use for commercial purposes without permission. For additional information you can mail to info@smashpress.nl.

Alle foto’s zijn in het bezit van Smash Press en zijn auteursrechtelijk beschermd. Deel de foto’s vooral waar je maar wilt, zolang je er naamsvermelding bij hebt staan van de desbetreffende fotograaf, met een link naar www.smashpress.nl. Foto’s mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden zonder toestemming. Meer info via info@smashpress.nl.

TIP: Voor Windows-gebruikers: ctrl + klik op een foto om in een nieuw tabblad te openen. Voor Mac-gebruikers cmd + klik.

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives