dinsdag 19 januari 2021
 

Geschreven door Babette Banté.

 

Maak kennis met… Black Foxxes

Vandaag stellen we je voor aan Black Foxxes. Deze indie-rockband uit Engeland begon in 2013 met muziek maken. Sindsdien heeft hij meerdere albums uitgebracht en al op aardig wat festivals gespeeld. Toch heeft de band in Nederland nog niet zoveel bekendheid weten te krijgen. Tijd om daar verandering in te brengen!

Voor fans van: The Cure, Of Monsters and Men en Frank Carter & The Rattlesnakes.

Een snelle introductie

De begindagen

De band werd acht jaar geleden gevormd door leadzanger Mark Holley, bassist Tristan Jane en drummer Anthony Thornton. De mannen hadden allemaal al in andere bands gespeeld, voordat ze Black Foxxes oprichtten. In 2014 brachten ze hun eerste EP uit: ”Pines”, een plaat gefocust op mentale gezondheid. De EP was de eerste muziek van de band die de wereld in ging. Hij had nog nooit een liveshow gespeeld of andere muziek uitgebracht. ”Pines” trok de aandacht van vele mensen binnen de muziekindustrie en dat leverde de band een platencontract bij Search and Destroy Records op.

Van Britse festivalweides naar kleine Europese zalen

Een jaar na de release van zijn eerste EP ging Black Foxxes het podium op. De band debuteerde op Reading and Leeds Festival. Het was een succesvol optreden, waarover Mark Holley zei: ”Mensen gingen helemaal los, ook al was het half twaalf ‘s morgens, gestoord”. Meer festivaloptredens volgden snel. Zo speelde de band onder andere op Download Festival en BBC Radio 1’s Big Weekend. Ook volgde een tour met Lower Than Atlantis, As It Is en Moose Blood, waar Black Foxxes supportact was. In 2018 ging de band Groot-Brittannië door voor zijn eerste headline tour, om vervolgens de oversteek naar Europa te maken.

Angst en woede

Black Foxxes heeft inmiddels drie studio albums uitgebracht. Het eerste album, ”I’m Not Well”, werd opgenomen in Devon in 2016. Over de inspiratie achter de plaat zei Mark Holley: ”Ik wou de focus leggen op alle ellende waar ik doorheen ging voordat het album uitkwam. Ik was kort geleden gediagnostiseerd met een zware angststoornis en ik had veel problemen om de dagen door te komen. Open zijn en er over praten en zien dat anderen dezelfde dingen meemaken, was zeker wat ik nodig had om er doorheen te komen.” De opvolger van ‘‘I’m Not Well” is voor het merendeel geschreven in IJsland. Holley ging op zoek naar zijn eigen angsten in het koude land en schreef het album ”Reiði”: letterlijk vertaald woede. Toen een interviewer vroeg welke nummer van de plaat de band het best representeert, antwoordde hij ”Oh, It Had To Be You”.

Nieuwe bandleden, nieuwe inspiratie, nieuwe invloeden

2020 was een bewogen jaar. In maart kondigde Anthony Thornton en Tristan Jane aan dat ze de band gingen verlaten. Hun plekken werden overgenomen door drummer Finn McLean en bassist Jack Henley. In oktober dat jaar kwam het eerste album in deze nieuwe samenstelling uit. De frontman zei over de self-titled plaat: ”We wilden iets compleet anders maken. Maar het was ook belangrijk dat we niet volledig zouden vervreemden voor mensen. Dus we dachten dat een goede manier om dat te doen zou zijn door alles voor onszelf te schrijven, en om alle gekke dynamieken en andere geluiden te gebruiken, maar om het allemaal samen te pakken op een bekende manier.”

Toekomstplannen

Na het uitbrengen van ”Black Foxxes” is het in september 2021 tijd voor een tour. De band start zijn tour door Groot-Brittannië in zijn thuisplaats Exeter om te eindigen in Londen. Er staan nog geen concerten in Nederland en België gepland, maar wie weet komt dat nog.

Meer nieuwe bands ontdekken? Check ons overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’

Laat een reactie achter:

Spotify playlist