donderdag 19 augustus 2021
 

Geschreven door Babette Banté.

 

Maak kennis met… Blackbriar

Deze maak kennis met… stellen we je voor aan een band van eigen bodem: Blackbriar. De alternatieve-metalgothicband uit Assen is al bijna tien jaar bezig met het maken van muziek. Er zijn al aardig wat singles en EP’s uitgebracht in eigen beheer. Dit is zeker een band die je de komende tijd goed in de gaten moet houden.

Voor de fans van: Within Temptation, Epica en Evanescence

Een snelle introductie

Ready to Kill

Het was het jaar 2012 en een paar vrienden uit Assen besloten om een band te vormen. Zangeres Zora Cock, gitaristen Bart Winters en Robin Koezen, bassist Frank Akkerman, drummer René Boxem en toetsenist Ruben Wijga startte samen de band Blackbriar. In 2014 werd de eerste single uitgebracht: ”Ready to Kill”. De track gaf gelijk aan dat je voor gothic metal aan het goede adres zit bij deze band. Kort daarna begon hij met werken aan zijn eerste EP.

Live, akoestisch en op YouTube

In aanloop naar zijn eerste EP bracht Blackbriar enkele singles uit. En dan niet alleen studio versies, maar ook live-opnames en akoestische varianten. Zo werd het nummer ”Witching Hour” omgetoverd tot een prachtige akoestische ballad, waarin zangeres Zora Cock de pijn in het nummer goed over weet te brengen. Een heel verschil met de ruigere studio variant. De band waagde zich ook al snel aan het maken van muziekvideo’s. ‘Until Eternity” was een van de eerste clips van Blackbriar. Deze video heeft inmiddels meer dan zeventien miljoen weergave op YouTube.

Touren en filmen

Na de eerste EP hield het niet op voor Blackbriar: EP twee was onderweg en tourplannen met niemand minder dan Epica waren in de maak. Drummer René Boxem zei dat EpicaEcht een topband is in Nederland” en vond het dan ook een hele eer om met deze band te mogen touren. Dit nieuwe tijdperk voor Blackbriar werd gevierd met een muziekvideo voor de single ”Arms of the Ocean”. Voor de video wist de band de burgemeester van Assen, Marco Out, te strikken. De burgemeester ging in een historisch kostuum en werd onderdeel van het verhaal over een vrouw die probeert om een man mee te nemen naar de dood.

Meer concerten en meer muziek

In 2019 verscheen de band steeds vaker op het podium. Zo speelde ze enkele festivals en shows in Nederland. Aan het eind van dat jaar werd ook de derde EP ”Our Mortal Remains” uitgebracht. Dit was al het derde, opeenvolgende jaar dat Blackbriar een EP uitbracht. Hoewel een debuutalbum nog even op zich liet wachten, bleven de liveshows maar komen. Voor de abrupte stop van concerten in 2020 speelde Blackbriar nog een aantal shows. Zo kreeg hij nog net de kans om ”Beautiful Delirium” haar live debuut te geven.

Op eigen houtje naar de €25.000

Blackbriar doet alles in eigen beheer, zo ook het uitbrengen van een debuutalbum. Een crowdfundingsactie werd op poten gezet. De band dacht maanden nodig te hebben om vijfentwintig duizend euro te verzamelen, maar dat bleek slechts enkele uren te duren. Het album ”The Cause of Shipwreck” kwam april dit jaar uit. Over het schijfje zegt de band het volgende: ”Ons eerste volledige album met nummers over de oerkrachten van de natuur, mythologische wezens, vervlogen tijden, geesten die hopen opgemerkt te worden, duisternis en liefde.” Check ook zeker even onze review. Ondanks dat de band ontzettend druk was met het verzenden van alle bestelling, werd recent de track ”Weakness and Lust” als single uitgebracht. Zijn er meer singles en video’s onderweg?

Grenzen verleggen

De band is niet van plan om de komende tijd stil te zitten. In oktober staat er een tour op de planning. Blackbriar gaat internationaal met enkele concerten in Duitsland en België. Er wordt ook nog gedacht aan het maken van meer muziekvideo’s. Volgens drummer René Boxem is er een tof idee voor een video voor de track ”Deadly Diminuendo”, maar daarvoor willen ze afreizen naar Frankrijk. Al met al kunnen we nog veel verwachten van de metalheads uit Assen.

Meer toffe bands en artiesten ontdekken? Check ons overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’

Laat een reactie achter:

Zoeken…
Nieuwste alternatives