zondag 6 oktober 2019
 

Geschreven door Stephanie van Gerven.

 

Maak kennis met… Blackout Problems

We hebben weer een nieuwe band waar we je graag kennis mee laten maken. Dit keer gaat het om de Duitse alternatieve rockband Blackout Problems, die in Duitsland al meerdere zalen en festivalweides heeft plat gespeeld.

Snelle introductieVan start in München

Blackout Problems wordt in 2012 opgericht door Mario Radetzky, Marcus Schwarzbach en Michael Dreilich in München. De band heeft direct een duidelijke visie en de eerste EP volgt dan ook amper een jaar later: “Twentyfourseven“. Het schijfje bevat zes nummers, waaronder de single “Home“. Hierna volgt nog een EP, genaamd “Gods“, en met deze tracks op zak wordt de band uitgenodigd op tour door grotere Duitse bands als Massendefekt en Heisskalt. De fanbase van Blackout Problems weet hierdoor uit te breiden ver over de stadsgrenzen van München.

Tijd voor een officieel debuut

Na grotere tours in Duitsland vindt de band het tijd voor een officieel debuut in de vorm van een album: “Holy“. Voor de plaat weet Blackout Problems zelfs Nathan Gray, de zanger van de Amerikaanse melodieuze hardcoreband Boysetsfire, te strikken. Gray is te horen op de single “Boys Without A Home“. Het album wordt volledig in eigen beheer uitgebracht en weet succesvol de 57e positie te behalen in de Duitse albumcharts. Het schijfje verkoopt zo goed, dat er een tweede druk cd’s moet worden geperst. Onder andere het succes van dit schijfje zorgt dat de band de officiële support voor de Europese tour van Apoligies, I Have None wordt. Hiermee stonden de heren onder andere al eens op Nederlandse bodem in de Eindhovense Dynamo.Een vol festivalseizoen en een nieuwe plaat

Het succes van het eerste album en tours met grotere namen resulteert in zomers vol optredens op grote en kleinere Duitse festivals, waaronder Open Flair Festival en Rocken On Brocken Festival. In de zomer van 2018 verschijnt ook het tweede album van de mannen: “KAOS“. Dit is tevens het eerste album waar gitarist Moritz Hammrich aan mee schrijft, die zich ondertussen bij de band heeft gevoegd. Op de vraag hoe de plaat tot stand is gekomen en wat de betekenis erachter is, antwoord de band kort: “Het nieuwe album ‘Kaos’ combineert sferische soundscapes en teksten op muziek van opkomende momenten in het onbekende, op de voet gevolgd door constante twijfels en berusting. Het moment waarop alles uit elkaar valt en er iets nieuws naar voren komt.[…] ‘Kaos’ is geschreven in een onzekere en intense tijd in het leven en is een poging om iets uit de meest negatieve gevoelens te halen.

Het album wordt wederom in eigen beheer uitgebracht. In reviews van Duitse media wordt het aangehaald als iets kenmerkend voor de band: “Hun emotionele situatie, constant touren en worstelen voor artistieke onafhankelijkheid, is altijd te horen.” Ook blijft de band trouw aan zijn Duitse roots, want in het nummer “How Should I Know” wordt onder andere de bridge in het Duits gezongen. Het nummer is overigens een samenwerking met Mathias Bloech van Heisskalt.Touren maar weer!

Met deze plaat uit gaat het nog harder voor de mannen. De band tourt flink en staat in de zomer van 2019 onder andere op een van de grootste Duitse festivals: Rock Am Ring en Rock Am Park. Blackout Problems laat zijn dank voor deze kansen blijken: “Iedereen bedankt die deze zomer is komen kijken. We hebben een fantastische tijd gehad mede door iedereen die hard heeft gewerkt op de festivals. Niets dan liefde voor ons team.Toekomstplannen

De opvolger van “Kaos” is ondertussen ook alweer in de maak. “We beginnen nu aan het schrijven van onze volgende album. Vind je dat prima?“, schrijft de Blackout Problems begin augustus op social media. Wanneer dit schijfje te beluisteren is, is momenteel nog onduidelijk.

De Duitse zalen krijgt de band al prima gevuld en met de nieuwe plaat op de planning lijkt ook de rest van Europa de band te leren kennen. Blackout Problems tourt in het najaar van 2019 als support van Royal Republic door Europa met onder andere shows in Effenaar en Paradiso.

Voor fans van: A Day To Remember, Foo Fighters en Breaking Benjamin.

Meer nieuwe artiesten en muziek ontdekken? Check dan hier ons complete overzicht van de serie ‘Maak kennis met…’.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp:

Laat een reactie achter:


Spotify playlist